Günümüzde üniversite okuyan kişi sayısı giderek artmaktadır. Öğrenciler liseyi bitirmeden önce üniversite için planlar yapmaya başlarlar. Sınavı kazanan kişiler üniversite okurlar ve bölüm derslerini başarılı bir şekilde geçmek için uğraşırlar. Bütünleme Sınavı nedir? Ne zaman olur?
Birçok insan bütünleme sınavının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını merak etmektedirler. Özellikle derslerde başarı elde etmek için bütünleme sınavı oldukça önemli olarak görülmektedir. Yani bu sınav dikkat edilmesi gereken bir sınav olarak bilinmektedir.
Bütünleme Sınavı Nedir?
Bütünleme sınavı, vize ve final sınavlarında başarı elde edemeyen öğrencilere verilen bir telafi şansıdır. Üniversite okuyan kişiler öncelikle ilk sınav olan vizeye girerler. Daha sonra ise final sınavı olur. Ancak bazı öğrenciler final sınavında başarı elde edemez ve dersten kalırlar. İşte bu durumda öğrencinin o dersten geçmesi için bütünleme sınavına girmesi gerekmektedir.
Bütünleme sınavının bir telafi sınavı olduğu bilinmektedir. Başka bir deyişle dersten kalan öğrenciye bir şans daha verilmektedir. Bu durumda öğrencinin notu vize ve bütünleme sınavına göre değerlendirilmektedir. Yani ikinci bir final şansı elde edilmiş olur.
Örneğin final notundan en az 60 alması gereken bir öğrenci bunu başaramazsa eğer dersten kalır. Bu durumda final notunu telafi etmek için bütünleme sınavı yapılır. Öğrenci bütünleme sınavından 60 ve üzeri bir not alırsa eğer dersi geçmiş olur. Yani finalde ihtiyacınız olan geçme notunu bütünleme sınavında da alabilirsiniz.
Bütünleme Sınavı Ne Zaman Olur?
Bütünleme sınavı vize ve final haftası bittikten sonra yapılır. Final haftası bitince notlar açıklanır ve notların sisteme girilmesinin ardından bütünleme sınavı süreci başlar. Bütünleme sınavının tarihleriyle saatleri önceden ilan edilir ve öğrenciler o gün sınav yerinde olurlar. Yapılan bütünleme sınavı finale göre daha önce ilan edilir. Bu yüzden çok geçmeden dersten kalıp kalmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Bütünleme Sınavına Kimler Girebilir?
Bütünleme sınavına finalden kalan her öğrenci girebilir. Ancak öğrencinin bütünleme sınavına girmesi zorunlu değildir. Burada bilinmesi gereken önemli bir detay bulunmaktadır. Bütünleme sınavı isteğe bağlı bir durumdur. Yani öğrenci dersten kalmayı göze almışsa eğer bütünleme sınavına girmeyebilir. Bu durumda geçerli olan not final notu olur ve öğrenci o dersten kalmış sayılır.
Bütünleme sınavının olması oldukça iyi bir şanstır. Çünkü öğrenciler finale yeteri kadar hazırlanamadığı zaman bütünleme sınavına girerler. Böylelikle kişinin ihtiyacı olan geçerli not bütünleme sınavı ile elde edilebilir.
Bütünleme sınavı öğrenci için telafi sınavı olduğundan dolayı finale göre biraz daha kolay olabilir. Bu yüzden finali kötü geçen kişilerin bütünleme sınavına mutlaka girmeleri gerekmektedir. Sonuçta bu ikinci bir şanstır ve dersten geçmeniz buna bağlıdır. Zaten birçok kişi dersten başarı elde etmek için bütünleme sınavına daha iyi çalışmaktadırlar.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Eğitim, 2023.11.27 14:48