BUSİAD enflasyonu değerlendirdi

BUSİAD enflasyonu değerlendirdi

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

2013.09.04 09:49 - Son Güncellenme: 2013.09.04 09:50 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
BUSİAD enflasyonu değerlendirdi

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney , yaptığı yazılı açıklamada, "Bilindiği gibi küresel ekonomiye dönük endişeler ve gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları devam etmektedir.Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler  krize girerse küresel büyümenin de  zarar göreceği açıktır. Ortadoğu ülkelerinde artan siyasi, politik ve savaş riskleri, Suriye'ye müdahale ihtimali piyasalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın  'son 2 - 3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde ,dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz, dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek" dediğini hatırlatan Oya Güney, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
"Bu nedenle,Hükümetimiz;  özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin de  görüşlerini alarak yeni bir stateji uygulamalıdır. Bu çalışmalar Türkiye'nin sözkonusu risklere çok daha kontollu yaklaşımını sağlayabilir. TÜİK, Ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) aylık % (-) 0,10 düştüğünü  , Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) % 0,04   oranında arttığını açıklamış buluınmaktadır. Bu veriler çerçevesinde yıllık enflasyon  TÜFE'de % 8,17  , ÜFE'de % 6,38 olarak gerçekleşmiştir.Çekirdek enflasyon ise  % 6,37  olarak belirlenmiş bulunuyor. Gıda ve giyim fiyatlarının etkisi ile öngörülerden  düşük çıkan rakamlar olumlu bulunmakla birlikte  piyasayı rahatlatamamıştır."

Güney, şunları kaydetti;
"TCMB 'nın yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulmasının zorlaştığını  düşünüyoruz. 
En önemli ekonomik sorunlarımızdan birisi dış ticaret açığımız ile ilgilidir. Yılın ilk Yedi ayda verilen dış ticaret açığı  geçen yıla oranla yüzde 18.3 artarak 60.4 milyar dolara ulaşmıştır. İhracat ve ithalatın artış eğilimine bakıldığında dış ticaret açığının 2013 yılı sonunda 100 milyar doları aşması söz konusu olabilir.Bu konudaki esas risk ise ucuz para döneminin bitmek üzere olduğunu görmek ve  Fon akışlarının gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini de bilmek olacaktır.Bu nedenle de , dış ticaret açığımızı finanse etmek kolay olmayacaktır. Ağustos ayı ihracat rakamları geçen yılın Ağustos ayına göre  % 1,4 artışla 10,5 milyar USD, ilk sekiz aylık ihracat ise % 1,3 artış ile 98,8 milyar USD olmuştur. Bilindiği gibi 2013 yılı ihracat hedefi  158 milyar USD dir.  Bu hedefe  erişilmesi de kolay görülmemektedir. Sıkıntıların aşılması Hükümet ile özel sektörün sağlıklı işbirliği ile mümkündür. Reel sektör üzerindeki yüklerin azaltılması gerekmektedir.Aksi halde özel sektör rekabet gücünü kaybedebilir. Hükümetin bu konuyu öncelikli ele alması ve mikro tedbirler ile ihracatçıyı ve özellikle de sanayiciyi desteklemesi gerektiğine inanıyoruz." 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.09.04 09:49 - Son Güncellenme: 2013.09.04 09:50 - HABER MERKEZİ
A