Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, sahte ilaçlar ve ilaç suistimali hakkında vatandaşı uyardı. Erakın, "İnternet ortamında hangi mecradan, hangi şartlarla temin edildiği, ne şekilde oraya konduğunu bilmediğimiz ürünlerin satışını ve vatandaş tarafından alınmasını tavsiye etmiyoruz" dedi.
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Bursa Eczacı Odası tarafından "Sahtelik Riski Bulunan İlaçlar Hk." ve "İlaç Suistimali" başlığıyla sadece eczacıların görebileceği iki yazı paylaşıldı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın bu durumun rutin bir uygulama olduğunu belirtti. Erakın, diğer şehirlerde reçetelerle ilgili sıkıntı oluşturan bazı durumlarda Sağlık Müdürlüğü tarafından Eczacı Odalarına bilgilendirme yapıldığını, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç suistimallerine hassasiyetle yaklaştığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın 10 ilaçta sahtecilik görülebileceğinin uyarısını verdiğini söyleyen Erakın, bu ilaçların özellikle kemoterapi, kozmetik, diyet ve epilepsi ilaçlarını kapsadığını açıkladı.
"BU TİP ÜRÜNLERİN HER ZAMAN SAHTE İLAÇ RİSKİ OLMAKTADIR"
İnternet mecralarında satılan ve gıda takviyesi olarak görülen ilaçların satın alınmaması gerektiğinin altını çizen Adnan Erakın, ilaçların eczanelerden alınması gerektiğini belirtti. Erakın, "Biz bunun bu yollarla satışını çok önermiyoruz. Çünkü eczaneye gelen ilaçlar, Avrupa standartlarına uygun olarak üretilen ve hijyenik olarak tamamen depolara gelen ilaçlar. Aynı kalitede de eczanelere ulaştırılıyor. Tamamen saklanma şartları belli, üretildiği yer belli, izlediği trafik belli ve hatta ilaçlar üzerinde karekod uygulaması vardır. Karekodla bir ilacın fabrikada ne zaman üretildiğini, hangi tarihte depoya geldiğini, hangi tarihte eczaneye geldiğini ve hangi tarihte hastaya verildiğini biz bu ilaç takibi sistemi üzerinden görebiliyoruz. Ancak internet ortamında hangi mecradan, hangi şartlarla temin edildiği, ne şekilde oraya konduğunu bilmediğimiz ürünlerin satışını ve vatandaş tarafından alınmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu tip ürünlerin her zaman sahte ilaç riski olmaktadır. Ya da ilaç gerçek olsa bile saklanma şartlarını bilmiyoruz, depo şartlarını bilmiyoruz, ne şekilde o mecralara ulaştığını bilmediğimiz ürünleri oradan alınmasını pek önermiyoruz" dedi.
"HEKİM TAVSİYESİ OLMAYAN BİR İLAÇ KULLANIMI ÖNERMİYORUZ"
İlaç suistimalinin ne anlama geldiğini açıklayan Erakın, kişi tarafından bağımlılık yapan, kullanımına uygun görülmeyen ya da ilacın yan etkisi dışında bir kullanım amacının görüldüğünü söyledi. Erakın, "Reçetesi, hekim tavsiyesi olmayan bir ilaç kullanımını önermiyoruz. Çünkü kullanılan diğer ilaçlarla etkileşim olabilir, yan etkileri olabilir. Bu yüzden bilinçsiz ilaç kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Özellikle reçetesiz ilaç satışı Türkiye'de bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından bizden özellikle antibiyotik ve antidepresan ilaçlarının reçetesiz verilmemesi özellikle isteniyor" diye belirtti.
Sağlık, 2024.02.07 17:29