Bursa Dişhekimleri Odası, 22 Kasım Dişhekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı haftası nedeni ile basın açıklamasında bulundu.
Bursa Dişhekimleri Odası'nın açıklaması şöyle;
Türkiye'de Bilimsel Dişhekimliğinin 115. Yılına maalesef yine depremler sonucu kaybettiğimiz meslektaşlarımızın acısı ve katlanarak büyüyen mesleki sıkıntılarımızla giriyoruz.
Her yıl Dişçi Mekteb-i Aliyesi'nin kuruluşunun yıldönümü olan 22 Kasım'ı ve kapsayan haftayı Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kabul ediyor ve bu hafta süresince koruyucu ve önleyici dişhekimliğinin önemini vurgulayıp halkımızın bu konudaki farkındalığını artırmak, mesleğin ve meslektaşlarımızın sorunlarına değinmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.
Gittikçe ağırlaşan ekonomik koşullar, muayenehane açılışında hizmetin nitelikli sunumu ile ilgisi olmayan şartların yerine getirilmesinin istenmesi , meslektaşlarımızın hizmet sunumunu zorlaştırırken halkın da ağız ve diş sağlığı hizmetlerine erişimini kısıtlıyor. Temel hizmetlerden biri olan sağlık hizmetlerinde KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini beklerken yüzde 10'a çıkarılmış olması hükümet tarafından kamu kaynaklarının sorumsuzca tüketildiğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte, mesleğin ana öğesi olan meslek örgütümüz TDB'nin görüşleri dikkate alınmadan yapılan değişikliklerle meslek dışı sermayenin önü daha da açılmış, merkezler kar amaçlı ticarethanelere dönüştürülmüş; bu işletmelerde denetimlerin yeterli düzeyde yapılmaması ve caydırıcı cezaların uygulanmaması dişhekimliği alanının ticarileşmesi sürecini hızlandırmıştır. Meslektaşlarımızın muayenehane ya da poliklinik açmaları, başka hiçbir yasal düzenlemede adı geçmeyen belgeler istenerek zorlaştırılmıştır. Yönetmelik alet edilerek meslek dışı girişimcilerin dişhekimlerini işçileştirmelerine çanak tutulmasına karşı koyacağız.
Döner sermaye uygulaması ve performans sisteminin yanlışlığı salgın döneminde bir kez daha açıkça görülmüştür. Kamuda çalışan meslektaşlarımız için ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışı esas talebimizdir.
Sağlıkta Şiddet
Artarak devam eden Sağlıkta şiddet, hekimlik mesleğinin mevcut siyasi iktidar tarafından itibarsızlaştırılmasının sonucunda ortaya çıktı. Göstermelik çıkarılan yasaların bu konuya bir çözüm getirmediğini görüyoruz. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet için caydırıcı tedbirler alınmadıkça sonlanmayacağını düşünüyoruz. Bir an önce göstermelik değil etkin ve caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması için elimizden geleni yapacağız.
Vatandaş Dişsiz, Dişhekimleri İşsiz!
Ülkemizde sağlık verilerine göre şu anda 33 bin dişhekimi mevcut. 2002 yılında 19 olan dişhekimliği fakültesi sayısı şu anda 106'ya, mezun sayısı da 929'dan 11000 civarına çıkarılmış durumdadır. Bu artış devam ettiği sürece dişhekimi sayısı 2028 yılında 101 bini geçecektir. Nüfus toplamları 265 milyona yakın olan Almanya, Fransa, İspanya ve İngiltere'de toplam fakülte sayısı 79 iken 80 milyon nüfuslu ülkemizdeki fakültesi sayısının 106 olması tamamen popülist ve mantıksız planlamaların sonucudur. GSMH'leri bizden çok daha yüksek olan bu ülkelerde 9 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşerken, ülkemizde bu oran 46'ya 1'dir. İnsangücü planlamasındaki bu büyük yanlışlıktan bir an önce dönülerek bu sayıların ve öğrenci kontenjanlarının makul düzeylere indirilmesi; birer ticarethane haline dönüştürülmüş vakıf üniversitelerinin öğrenci alımlarına, dünyanın en pahalı ve zahmetli eğitimini alan dişhekimliği öğrencilerinin işsiz kalmasına ya da ucuz işgücüne dönüştürülmesine engel olmak için çalışmaya devam edecek ve sürecin takipçisi olacağız.
Sürekli artan, çözüm üretilmeyen sorunlar olmasına karşın dünyada ve ülkemizde dişhekimliği mesleği hala gençler arasında öncelikle tercih edilmektedir. Ancak eğitim ve insan gücü planlaması yapılmadan, siyasi rant için art arda açılan alt yapıdan yoksun, akademik kadroları yetersiz fakülteler, kontrolsüz arttırılan kontenjanlar ve usulsüz yatay geçişler nedeniyle hem eğitim standardı düşmekte, hem de işsiz dişhekimlerinin sayısı artmaktadır. Yeni mezun genç meslektaşlarımız insangücü planlamasından yoksun bir ortamda ucuz iş gücü olarak dahi iş bulmakta güçlük çekmekte, ciddi özlük hakları kayıplarına uğramaktadırlar.
Biz dişhekimleri yüksek enfeksiyon riski, gün geçtikçe artan sosyal ve ekonomik sorunlar, mobbing ve bitmeyen şiddetle mücadele ederken topluma karşı sorumluluğumuz ve mesleki yükümlülüğümüz gereği, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, ağız ve diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.
Dişhekimlerinin ve dişhekimliği mesleğinin saygınlığını koruyacak, bu uğurda mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.
Bütün bunlara rağmen meslektaşlarımızın ve halkımızın 22 Kasım Dişhekimliği Gününü ve Ağız ve Diş Sağlığı haftasını daha iyilerini görmek dileklerimizle kutluyoruz.
Sağlık, 2023.11.22 17:24