NEV Sağlık Grubu Esentepe Hastanesi, Dahiliye Bölümünden Uzman Dr. Mehmet Ali Ecer, yarın Bursa'da mevsim normallerinin üzerinde beklenen hava sıcaklığı için dikkat edilmesi gerekenleri Bursada Bugün'e anlattı.
SİMLANUR İNCE / BURSADA BUGÜN
NEV Sağlık Grubu Esentepe Hastanesi, Dahiliye Bölümünden Uzman Dr. Mehmet Ali Ecer, Bursa'da mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde olmasının beklenmesiyle, sıcak çarpmasına dair önemli açıklamalarda bulundu.
"KILCAL DAMARLDA GENİŞLEMELER, VE VÜCUTTA SIVI KAYBI"
Bursa'da yarın rekor hava sıcaklığının beklenmesiyle Uzman Dr. Mehmet Ali Ecer, yüksek hava sıcaklığının insan sağlığına etkileri hakkında bilgilerini paylaştı. Ecer, "Sıcak hava insan vücudunda olumsuz sonuçlara neden olabilir. Özellikle sıcak havada vücudumuz bunu dengelemek amacıyla deriye yakın yerlerdeki kılcal damarlarda genişlemelere yol açarak vücudumuzdan terlemelere ve sıvı kaybına yol açar" dedi.
"MÜDAHALE EDİLMEZSE ÖLÜME KADAR VARAN OLUMSUZ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKABİLİR"
Bu dönemlerde insanların sıcak havalara maruz kalması sonucunda ne gibi belirtilerin ortaya çıkacağına değinen Ecer, "Baş dönmesi ve halsizlikle başlar. İlerledikçe bulantı ve kalp hızının artmasıyla çarpıntı hissiyatı ve nefes darlıkları, bilinç bozuklukları, konuşmada düzensizlikler, genel durumda bozukluklar, koma ve eğer müdahale edilmezse ölüme kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.
KRONİK HASTALIĞI BULUNANLAR, KULLANDIĞINIZ SÜRECİ HIZLANDIRIP TEHLİKELİ BİR HAL ALABİLİR
Sıcak havalara en çok dikkat etmesi gereken riskli gruplardan bahseden Ecer, "Özellikle ileri yaş gruplarında saydığım belirtiler daha hızlı olmaktadır. Bebekler ve çocuklarda da aynı şey geçerlidir. Kronik hastalığı ve kalp hastalığı, şeker hastalığı olanlarda bu denge bozukluğu daha da fazla olmaktadır. Kronik hastalığı nedeniyle ilaç kullananlar, hipertansiyonu olanlar, tansiyon tedavisinde kullandığımız bazı ilaçlar bu süreci daha da hızlandırmakta ve tehlikeli hale getirmektedir" diye konuştu.
Tansiyon hastalığı nedeniyle kullanılan damar genişletici ilaçlar ve idrar söktürücülerin vücuttaki sıvı kaybını daha çok arttırdığının altını çizen Ecer, bu ilaçların sıcağın yaratacağı sonuçları daha da arttırdığını vurguladı.
YAZ MEVSİMİNDE ALKOL KULLANIMI ÖNERİLMİYOR
Yaz mevsiminde alkol kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ecer, "Alkolde damarları genişlettiği ve sıcağın yarattığı olumsuz sonuçları tetiklediği için bu mevsimlerde kullanmamak gerekli" dedi.
DIŞARIDA YÜKSEK EFOR HARCADIĞINIZ BİR İŞİNİZ VARSA DİKKAT!
Sıcağa uzun süre maruz kalmanın sıcak çarpması olarak adlandırıldığını söyleyen Ecer, "Dışarıda yüksek efor harcayacağınız bir işiniz varsa veya tarım alanında çalışıyorsanız, efor sarf eden bir egzersiz veya spor yapıyorsanız vücuda yarattığı, özellikle kalp, beyin, akciğer gibi organlarda problemlere yol açabilir" diye anlattı.
BOL SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Sıcak havalardan korunmak için bol sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Doktor Ecer, dışarıda çok zaman kaybedilmemesini, çok zorunlu kalmadıkça efor isteyen ağır beden işçiliği ve egzersizlerden uzak durulması gerektiğini önerdi.
Sağlık, 2023.07.25 17:40