İnegöl Belediyesi tarafından 4. Küçükbaş Hayvancılık Festivali için açılış töreni düzenlendi.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
İnegöl Belediyesi tarafından 4. Küçükbaş Hayvancılık Festivali için açılış töreni Alanyurt Pazar Yeri'nde gerçekleştirildi.
İnegöl Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen festivale İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın ve Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek katıldı.
Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek Bursa'nın tarımda olduğu kadar hayvancılıkta da Güney Marmara Bölgesi'nde önemli olduğunu söyledi. Şenyürek, "Bizim meralarımız düşük kalitede meralardır. Bu yüzden küçük baş hayvancılığa önem vermemiz gerekiyor" dedi.
Şenyürek, çiftçilere verilen destekler hakkında da açıklamalarda bulundu. Şenyürek, "2023 yılında küçük baş desteği altında 100 TL veriyorduk. Yeni destekleme yönteminde temel destek adıyla öncelikle temel desteğin oturtulmuş olduğunu görüyoruz. Küçük baş hayvanlarda 100 tane anaçı olan bir yetiştirici 2024 yılı itibariyle toplamda yüzde yüz destekleri olabilse 45 bin 400 TL alabiliyordu. Yeni uygulanacak modelimizde anaç desteği kaldırıldı. Kuzulara destek vermeye başladık. 100 baş koyunu olan 45.400 TL alabilecekken 120 koyunu olan çiftçi seneye 85 bin 200 TL alabilecek" ifadelerini kullandı.
Festivalde açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ın konuşmasından satır başları şöyle;
Bugün bu değerimizin yurt içi ve yurt dışında temsili, Şehrimize özgü kıvırcık koyun ırkının tanıtımı ve yaygınlaştırılması, Hayvancılıkta İnegöl'ümüzü önemli merkezlerden biri yapma hedefiyle çıktığımız yolda, kendimizi geliştirerek yolumuza devam ediyoruz.
2021 yılında ilk Küçükbaş Hayvancılık Festivalimizi yaptığımızda, 4'üncü yılında bu işin heyecanla beklenen ve sektöre yön veren bir organizasyona dönüşeceğini kimse tahmin etmemiştir. Ancak bizler tam olarak bunu hayal ederek yola çıktık. Bugün 4. Küçükbaş Hayvancılık Festivalimizin açılışında yurt içi ve yurt dışından sektör temsilcilerimizle bir arada olmaktan da onur, gurur ve mutluluk duyuyoruz.
Bu organizasyonların bir amacı var. Temel ihtiyacımız olan besine ulaşmada tarımın ve hayvancılığın vazgeçilmez olduğu bir gerçektir. Atalarımızdan beri süregelmiş olan bu düzen, devirler değişse de değişmiyor. Sadece yeni teknolojiler ve tekniklerle gelişip, kendini yeniliyor ve aslında her geçen yıl önemini biraz daha hissediyoruz. Özellikle pandemi sonrası değişen dünyada; kendi kendine yetebilmek ve bu mahareti tarımda da gösterebilmek oldukça kıymetli hale geldi. Bu yönüyle tarım veya hayvancılık olmadan insanlığın var olmayacağı, tarımı ve hayvancılığı ile kendine yeten ülkelerin de öne çıkacağı fikri benimsenmiştir. Temiz gıda, sağlıklı tüketim, sürdürülebilir üretim gibi yeni yeni terimler türemiş ve bunlara erişmek insanların, toplumların hayatında çok önemli hale gelmiştir. Aynı zamanda hayvancılıkta da hayvan sağlığı daha fazla önemsenmeye başlamış; hayvan refahı, hayvan konforu gibi yeni kavramlar gelişmiştir.
"İŞİN SIRRI KIVIRCIK KOYUNUMUZDA SAKLIDIR"İnegöl; mobilyası, sanayisi, turizmi ile olduğu kadar tarım ve hayvancılık noktasında da ülkemiz için önemli bir değerdir. İlçemizde yaklaşık 64 bin civarında küçükbaş hayvan, 17 bin civarında da büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir. Şehrimizin tarımsal ve hayvansal üretimde gelişimi ülkemiz adına da çok kıymetlidir. Özellikle İnegöl Kıvırcığı olarak bilinen bölgemize has koyun ırkı bizim için değerlidir. İnegöl Kıvırcığı nedir? Bilindiği gibi İnegöl köftesi ile de ün kazanmış bir şehir ve köftemizin içerisinde de ona bu lezzeti veren bir sır var. Lezzetini İnegöl'ümüzün yaylalarından, otlaklarından ve meralarından alan, İnegöl Köftesinin hammaddesi İnegöl Kıvırcığı isimli bölgemize has koyun ırkımızdır. Herkes İnegöl Köftesi tarifini yapabilir ama işin sırrı Kıvırcık koyunumuzda saklıdır.
Küçükbaş Hayvancılık Festivaliyle de amacımız; İnegöl Kıvırcığını ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak, üretimini yaygınlaştırmak ve sektör temsilcilerini buluşturup sektörün gelişimine katkı sunmaktır. Bu düşünceyle hayat bulan Küçükbaş Hayvancılık Festivalimizin bu yıl 4'üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Geride kalan 3 organizasyon sonucunda gördük ki festivalimiz adından çokça söz ettirerek, ilçemizin hızla gelişen marka değerlerinden birisi haline geldi.
"ÜRETİCİMİZİN ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA YER ALMASINI HEDEFLİYORUZ"Burada aynı zamanda seminerler ve çeşitli eğitimler düzenleniyor. Bizler de; Üreticilerimize yeni bilgiler katmak, Gelişen teknolojileri onlarla buluşturmak, Yeni yöntemler hakkında konunun uzmanları tarafından bilgi aktarmak, sektörün tüm paydaşlarını buluşturmak ve bu sayede üreticimizin ulusal ve uluslararası alanda yer almasını hedefliyoruz.
Ayrıca sektörün tanınırlığını arttırarak yeni üreticiler kazandırmayı hedefliyoruz. Küçükbaş hayvancılık sektöründe ülke genelinde kaliteli damızlık üretiminin artmasına katkı sağlamak istiyoruz. Sürdürülebilir bir tarım-gıda sisteminin sağlanması ve bu doğrultuda her dönemin kritik sektörü ve kalkınma hareketi olan tarım ve hayvancılık ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Tarımsal üretkenlik ve tarımsal girişimciliği arttırmak için yeni ileri tarım ve hayvancılık uygulamalarını üreticilerimize kazandırıp, bu girişimleri deneyimleme fırsatlarını sunuyoruz.
"FARKLI ÜLKELERDEN DE KATILIMCILAR ARAMIZDA OLACAK"Türkiye'nin en önemli damızlık çiftlikleri ve firmaları burada üreticilerimizle bir araya geliyor. Bu yıl festivalde; 35 firma, 60 yetiştirici ve 200 adet kafesli tavuk yetiştiricisi bulunuyor. Yine bu yıl her yıl düzenlediğimiz Irklar Arası Damızlık Koç Güzellik Yarışması yapılacak. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Yerli Tavuk Irkları Yarışması da festivalimiz içerisinde kendine yer bulacak. Bu 3 gün içerisinde farklı üniversitelerden gelen alanında uzman akademisyenler ve konuklarımız üreticilerimizin merak ettiği ve ilgi duyduğu konularda eğitim ve seminerler verecekler. Farklı ülkelerden de katılımcılar aramızda olacak. Fransa, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs ve Bulgaristan'dan üreticilerimiz festivalimize katılacak.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuşmasına başlarken üzgün olduğunu ifade etti. Sarıbal, " Tarım diyoruz, gıda enflasyonundan bahsediyoruz. Tarım diyoruz, gıda hakkından bahsediyoruz. Tarım diyoruz, çocuklarımızın yeterli dengeli beslenmesinden bahsediyoruz. Bütün bunların temelinde gıdanın da temelinde tarım var. Siyasetçilerin, politikacıların karar vericilerin burada olmaması, Bursa'nın tümünü dahil ederek söylüyorum. Bursa'nın 20 vekilinden sadece birinin burada olması aslında tarıma verdiğimiz önemin adeta fotoğrafıdır. Bunu çok net bir şekilde algılamamız lazım" diye konuştu.
İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, konuşmalarına teşekkür ederek başladı. Arslan, yapılan hayvancılık ve tarım çalışmalarını yeterli görmediğini söylerken daya iyi olunması gerektiğine dikkat çekti. "Biz gelecek nesiller için ve ülkemiz için üretmek zorundayız" diyen Arslan, festivalin bir farkındalık yarattığını söyledi. Son olarak Arslan, "Çiftçimiz refahtan daha çok pay alması için çaba göstereceğiz" dedi
Festivalde Koç Irk Güzellik Yarışması, yerli tavuk ırkları gösterisi ve seminerler düzenlendi. Ayrıca çeşitli firmalar stant açarak festivale gelen vatandaşlara ürünlerini tanıttı.
Festival, 6 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Bursa Bölge, 2024.10.04 14:20