Anksiyete günümüz insanlarında çok sık rastlanılan bir psikolojik rahatsızlık olarak ele alınmaktadır. Klinik Psikolog Melis Çaplı anksiyete ve belirtileri hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Peki, Anksiyete nedir? Anksiyete nasıl fark edilir? Anksiyetenin aşamaları nedir? Anksiyete nasıl tedavi edilir?
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya nedeniyle insanların hayatları daha da gözler önüne serilmesi, ekonomik kaygı, gelecek kaygısı gibi birtakım durumlar psikolojik rahatsızlıklarında gün yüzüne çıkmasına sebebiyet verdi. İnsanlarda kaygının yükselmesi panik ve anksiyeteyi tetikliyor. Klinik Psikolog Melis Çaplı anksiyete ve belirtileri hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Peki, Anksiyete nedir? Anksiyete nasıl fark edilir? Anksiyetenin aşamaları nedir? Anksiyete nasıl tedavi edilir?
ANKSİYETE NEDİR?
Anksiyete nedir? Psikolog Çaplı anksiyeteyi günlük dildeki ifadesiyle kaygının şimdiyi değil gelecek odaklı bir duygu olduğunu belirtiyor. Çaplı, "Kişinin gerçekte olmayan fakat gelecekte ortaya çıkmasını beklediği tehditlere karşı hissettiği bir duygu olup huzursuz ve gergin hissetmesi, kalp atışının hızlanması ve terlemesi şeklinde kendini göstermektedir. Kaygılanılan durumun gerçekleşmesi veya gerçekleşse dahi bireye vereceği zarar oldukça düşüktür. Kaygı; hayatı sürdürmek için oldukça işlevsel bir duygu olmasına rağmen yoğunluğu arttıkça veya işlevsel olmaktan çıkıp daha uzun süreli ya da sık sık kendini göstermeye başlayınca patolojik ve işlevsiz olup, hayatı olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
ANKSİYETE NASIL FARK EDİLİR?
Anksiyete nasıl fark edilir? Birçok ruhsal bozukluk gibi anksiyete bozukluğunun da tam olarak nedeni anlaşılamadığını açıklayan Çaplı, anksiyeteye sahip olan kişilerin, kendilerini gergin ve sıkıntılı hissettiklerini söyledi. Çapı, "Birey, kaygılandığı durum karşısında; terleme, ağız kuruluğu, kalp atışının hızlanması, hızlı nefes alıp-verme, titreme, kas gerginliği, mide bulantıları-ağrıları ve baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler yaşayarak ruhsal bir bozukluğu olduğunu fark edebilir. Bu fiziksel belirtilerin yanı sıra kişi, 'Çok kötü bir şey olabilir' veya 'Olabileceklerden dolayı çok endişeliyim' gibi bilişsel belirtilere de sahip olabilmektedir. Tüm bunların sonucunda da kaygı uyandıran duruma karşı birey, kaçınma davranışları sergilemektedir" şeklinde konuştu.
ANKSİYETENİN AŞAMALARI NEDİR?
Anksiyetenin aşamaları nedir? Her bireyin günlük hayatta zaman zaman yaşadığı kaygı ve korkular genellikle hafif ve kısa süreliyken bazı insanlar için bu kaygı ve korkular daha uzun süreli olup günlük yaşamdaki işlevselliği bozmakta olduğunun altını çizen Çaplı, "Bu şiddetli düzeyde hissedilen kaygı, karşılaşılan tehlikenin boyutları ile orantısız olabilmektedir. DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabına göre kaygı bozukları şu şekildedir; Özgül Fobi, Sosyal Kaygı Bozukluğu, Panik Bozukluk, Agorafobi, Yaygın Kaygı Bozukluğu, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu, Seçici Konuşmazlık" dedi.
ANKSİYETE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Anksiyete nasıl tedavi edilir? Çaplı, kişinin sahip olduğu anksiyete türüne göre hem ilaç kullanımı hem de psikoterapi uygulamalarıyla tedavi edilmekte olduğunu açıkladı. Çaplı, "Bilişsel davranışçı terapi, bilimsel olarak anksiyete ve diğer psikolojik rahatsızlıklarda etkinliği en yüksek terapi yöntemleri arasında görülmektedir. Bu terapi yöntemi ile kişiye olumsuz veya paniğe neden olan düşünce ve davranışları fark ettirilip bu düşünce ve davranışları nasıl olumluya çevirebileceği öğretilir. Bu sayede bireye yeniden yapılandırma ve işlevsellik kazandırılır. Kişinin stresle başa çıkma stratejileri güçlendirilir ve gevşeme teknikleri öğretilir" diye belirtti.
Sağlık, 2024.07.07 12:52