Dünya'da en çok ölümlere neden olan hastalık sıralamasında ilk beşte olan akciğer kanserini en fazla tetikleyen durum sigara kullanımıdır. Peki, Akciğer kanseri nedir, nasıl oluşur?
Dünya'da en çok ölümlere neden olan hastalık sıralamasında ilk beşte olan akciğer kanserini en fazla tetikleyen durum sigara kullanımıdır. Peki, Akciğer kanseri nedir, nasıl oluşur?
Akciğer kanseri nedir, nasıl oluşur?
Akciğerlerde bulunan hücrelerin çeşitli sebeplerden ötürü hızla çoğalması ve tümöre neden olmasıyla akciğer kanseri ortaya çıkar. Bu kanser türü diğer kanserler gibi belirleyici belirtileri olmadığından ilerlemesi ve hasar verme oranı artar. Çoğu hasta son evrede hastalığı fark eder. Akciğer kanserinde bir diğer tehlike ise uzak olmasına rağmen dolaşım sistemi aracılığıyla deforme hücrelerin beyne, kemiklere ve karaciğere sıçramasına neden olur. Dünya genelinde en yaygın kanser türü olan akciğer, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür. Erken teşhis edilmediğinde ölümle sonuçlanır. İlk aşamasındaki belirtiler ağır astım ve bronşitle aynı seyirde ilerlediğinden çoğu hasta kanser olabileceğini düşünmediğinden bir uzmana başvurmada gecikir. Akciğer kanserindeki en belirgin özellik ise öksürük sonucu kan gelmesidir. Kanın gelme nedeni ise hasara uğramış damarların burada kan biriktirmesi bu da hava boşluklarından ağızdan çıkmasına neden olur.
AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gülerken, ağlarken, hızlı konuşurken ya da yürürken göğüs kafesinde şiddetli ağrılar hissetmek
Genç yaşta sık sık nefes darlığı çekmek
Vücutta dolaşan nikotin nedeniyle açlık hissi ve kilo da kayıp yaşanması
Ses tellerinde sürekli ağrılı kısılma, yutkunurken ya da esnerken güçlük çekme
El ve ayaklarda nedensiz şişlik ve ağrılar özellikle sabah uyanırken yaşanması
Motor becerilerinde yavaşlama ve hızlı hareket edememe
Tekrarlayan enfeksiyonlu hastalıklar halsizlik
Göz bebeğinde küçülme, göz kapağında düşüklük ve yüz bölgesinin eşit bir şekilde terlememesi
Hiç geçmeyen öksürük ve öksürükle beraber gelen kan akciğer kanseri belirtilerinin en yaygın olanlarıdır.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2024.02.05 16:40