2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. dönem açık lise kayıtları için Bakanlık tarafından sistem erişime açıldı. Kayıt işlemleri halk eğitim merkezlerinde yapılacak ve son başvuru tarihi 22 Eylül olarak belirlendi. Kayıt şartları da belli oldu.
Açık lisede 2024- 2025 eğitim öğretim yılı 1. dönem kayıtları için Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) sistemi erişime açıldı. Son başvuru tarihi 22 Eylül olarak belirlendi.
Kayıtlar halk eğitim merkezlerinde yapılacak. Herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar açık liseye geçebilecek. Yeni kayıt ücreti 300 TL olarak açıklanırken, yazılı sınavların 21-22 Aralık'ta, e-Sınavların ise 01-31 Aralık'ta yapılacağı bildirildi.
Halk eğitim merkezlerinde yapılan yeni kayıtlar için kimlik, 1 biyometrik fotoğraf, diploma veya tasdikname gerekiyor. E-Okul'da kaydı olanların ise evrak götürmesine gerek yok.
ŞARTLAR BELLİ OLDU
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybedenler, millî sporcular, şehit ve gazi çocukları, evde ve hastanede eğitim alanlar açık liseye geçebilecekler. Engelli veya özel ihtiyaç raporu olanlar; tutuklu ve hükümlüler, anne veya babası vefat edenler, hakkında koruma kararı verilenler veya koruyucu aile yanına yerleştirilenler, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında eğitim ve bakım tedbiri kararı verilenler; Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde ikameti geçici olarak değiştirilmek zorunda kalanlar açık liseye geçebiliyor.
Genelgede ayrıca "Bakanlıkça mazereti uygun görülen" ibaresi yer alıyor
Bu maddeye göre talep edilmesi hâlinde açık liseye geçme hakkına sahip olanlar ise şöyle:
• Sınıf tekrarına kalanlar.
• Velisinin yeni ikametinin bulunduğu ilçede eğitimini sürdürebileceği okul türü bulunmayanlar.
• Herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar ile çeşitli nedenlerle dokuzuncu sınıfta özürsüz devamsızlık hakkını dolduranlar.
• Açık öğretim liselerinin yurt dışı programına kayıt yaptırmak isteyenler.
• Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan Kur'ân kurslarında hafızlık ve bu alanı destekleyici Arapça eğitimi alanlar ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün hafızlık modüllerine kayıtlı olanlar.
• Millî sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az 3 yıl lisanslı olarak yarışmalara katılanlar; olimpik hazırlık ile sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olanlar.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Eğitim, 2024.09.02 11:25