5816 sayılı kanun, ilk defa 25 Temmuz 1951 yılında kabul edilmiştir. 31 Temmuz 1951 yılında ise yürürlüğe girmiştir. Peki 5816 sayılı kanun nedir? Suçu ve cezası nedir?
5816 sayılı kanun, ilk defa 25 Temmuz 1951 yılında kabul edilmiştir. 31 Temmuz 1951 yılında ise yürürlüğe girmiştir. Peki 5816 sayılı kanun nedir? Suçu ve cezası nedir?
5816 sayılı özel bir kanun olan "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun" Mustafa Kemal Atatürk aleyhine işlenen tüm suçlarla ilgili düzenlemelere yer verir. Söz konusu kanunda; söz, yazı ya da çeşitli aleyhte davranışlarla işlenebilen temelde iki farklı suç tipi yer alır. Bu suçlar;
Atatürk'ün hatırasına hakaret suçu,
Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip etme, kırma, bozma veya kirletme suçu.
Günümüzde Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret suçu çoğunlukla sosyal medya uygulamaları olan Twitter, Facebook ya da Instagram gibi çeşitli uygulamalar üzerinden işlenmektedir.
5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun
Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.
Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasıyla işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.
Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.
Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.
Atatürk'ün Hatırasına Hakaret Suçu ve Cezası Nedir?
Hakaret suçu, yaşayan insanların aleyhinde işlenebilen bir suçtur. Ölmüş olan kişilerin ise sadece hatıralarına hakaret suçundan söz edilebilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 130. maddesinde genel bir suç olan bir kişinin hatırasına hakaret suçu ile ilgili düzenlemelere yer verilir. 5816 sayılı özel bir kanun olan Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un 1/1. maddesinde ise özel olarak Atatürk'ün hatırasına hakaret ya da sövme suçu ile ilgili düzenlemeler yer alır. Söz konusu bu fiillerin suç olarak düzenlenmesinin amacı Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi varlığı ve hatırasının korunmasıdır.
Atatürk'ün hatırasına hakaret eden failin hangi neden ya da nedenlerle bu fiili işlediğinin suçun oluşumu açısından bir önemi yoktur. Çünkü Atatürk'e hakaret suçu genel kast ile işlenebilen bir suçtur. Bu demektir ki, söz konusu failin Atatürk'ün hatırasına hakaret ya da sövme hareketinde bulunması suçun oluşumu için yeterlidir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Siyaset, 2024.01.17 08:52