2000 yılından beri her 23 mayıs Dünya Kaplumbağa Günü olarak kutlanmaktadır. Peki 23 Mayıs 'Dünya Kaplumbağa Günü' nedir?
2000 yılından beri her 23 mayıs Dünya Kaplumbağa Günü olarak kutlanmaktadır.
'Dünya Kaplumbağa Günü' nedir?
Amacı insanların hem evcil kaplumbağalar hem de tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağaları hakkında bilinçlenmesidir. Kaplumbağalar dünyada soyu henüz tükenmemiş olan en eski canlılardan biridir. Fakat sayıları şehirleşme, ışık ve deniz kirliliği gibi nedenlerden dolayı gittikçe azalmaktadır.
Şu anda dünyada yaşamakta olan 250'ye yakın tür, Türkiye'de yaşamakta olan 8 tür vardır. Genel olarak sert kemiksi bir kabuğa, vücuduna oranla küçük bir kafaya ve dört ayağa sahip sürüngen bir canlıdır. 200 milyon yıldır vücut yapıları değişmemiştir. Türlerine göre ağırlıkları bir kaç gramdan 70 - 160 kiloya kadar değişebilmektedir. Hatta Dev Galapagos kaplumbağalarının 400 kiloya ve iki metreye kadar ulaştığı bilinmektedir. Açlığa dayanıklı ve uzun ömürlüdürler. 40'la 200 yıl arasında yaşamaktadırlar.
Ülkemizde 80'li yıllara kadar Antalya/Olimpos Çıralı bölgesinde Caretta Caretta'ların yumurtlama yaptığının farkına varılmamış, öğrenildiğinde ise ağustos ve temmuz aylarında (Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama döneminde.) bölge korunma altına alınmıştır.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Güncel, 2023.05.23 09:47