Altılı Masa'dan kimler geldi, kimler geçti? Altılı Masa seçim dönemlerinde neler yaşadı?

Altılı Masa'dan kimler geldi, kimler geçti? Altılı Masa seçim dönemlerinde neler yaşadı?

2023 Genel seçimlerinde oluşturulan koalisyon süreci ülke gündemine oturmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nden oluşan Altılı Masa'daki değişimler aktif olarak takip ediliyor. 2023 genel seçimleri ve 2024 yerel seçimleri sonrası ise birçok partide genel başkanlar koltuklarını devretmeye başladı. Peki, Altılı Masa seçim dönemlerinde neler yaşadı?

2024.05.04 14:43 - Son Güncellenme: 2024.05.04 17:34 - Siyaset - MAHMUT VURAL
A
Altılı Masa'dan kimler geldi, kimler geçti? Altılı Masa seçim dönemlerinde neler yaşadı?

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nden oluşan Altılı Masa, ilk toplantısını 12 Şubat 2022'de gerçekleştirdi.

ÜST ÜSTE TOPLANTILAR YAPILDI

Altılı Masa daha sonra tekrar tekrar toplanarak adından söz ettirmişti. 

İttifak adını ise 11. toplantı sonrasında 'Millet İttifakı' olarak belirtti. Altılı Masa'da bulunan Parti Liderleri ilk defa 28 Şubat 2022 tarihinde 'güçlendirilmiş parlamenter sisteme' geçiş için bir mutabakat imzalamışlardı.

İmzalanan mutabakat metninde seçim barajının %3'e düşürülmesi, eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği derslerinin eklenmesi en az %1 oy alan partilere hazine yardımı yapılması, Cumhurbaşkanının veto yetkisinin kaldırılması, görev süresinin 7 yıl olması, gibi maddeler yer almıştır.

MERAL AKŞENER MASADAN KALKTI

2 Mart 2023 tarihinde Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı belirlemek için toplandığı toplantı sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak aday bulunamayınca masadan ayrıldığını açıklamıştı.

Ayrılık sonrası çok sert açıklamalarda bulunan Akşener, "Milletimizin ortak iyiliği için, iyi niyetle oturduğumuz bu masa, artık potansiyel adayların tartışılabildiği bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmış, tüm alternatiflerin kara listeye alınarak tek bir adayın tasdiki için çalışan bir noter masasına dönüşmüştür" diyerek tepkilerde bulunmuştu.

ALTILI MASADAN KALKAN AKŞENER'E DAVUTOĞLU'NDAN ÇAĞRI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Altılı Masa'dan ayrıldığını açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşenere seslendi.

Davutoğlu, "Bu zorlu süreçte omuz omuza emek vermiş herkesi aklıselim içinde davranmaya davet ederim" diye konuştu.

ALTILI MASA AKŞENER'İ İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 2 Mart'ta tarihe geçen çıkışları sonrası, İYİ Parti lideri için Altılı Masa yoğun bir çaba harcadı. Akşener, önce İstanbul ve Ankara belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile görüştü, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

Çukurambar'daki otelde gerçekleşen buluşmada, İmamoğlu ve Yavaş'ın da hazır bulunduğu belirtilmişti. Görüşmede, Akşener'in Kılıçdaroğlu'na, İmamoğlu ve Yavaş'a cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi verilmesi önerisini ilettiği öğrenildiği bilgiler arasında yerini almıştı.

ALTILI MASA'DA DEĞİŞİM CHP'DE BAŞLADI

2023 Genel Seçimleri 2. Tura kalması ardından 14 Mayısta Türkiye yeniden seçime gitti.

2. Turda Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında kıyasıya rekabet yaşandı. Oy sayımlarının sona ermesinin ardından Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Altılı Masa'daki deprem bundan sonra başladı. İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişinde lekesi olmayan biri olmadığı takdirde genel başkanlığı bırakabileceğini belirtmişti.

CHP, 3 Kasım 2023 tarihinde 38. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirmiş ve Kılıçdaroğlu Özgür Özel'e kaybederek genel başkanlık dönemi sona ermişti.

YEREL SEÇİM SONUÇLARI İYİ PARTİDE DEĞİŞİMİ GETİRDİ

İYİ Parti, 2019 yerel seçimlerinde gösterdiği başarıyı 2024 Yerel seçimlerinde gösteremeyince İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, olağanüstü kurultay kararı aldıklarını açıkladı.

Karar sonrası ise Akşener'in tekrar aday olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Akşener ise bu sorulara aday olmayacağını belirterek bir kurultay yapılacağını dile getirmişti.

27 Nisan 2024 tarihinde yapılan 5. Olağanüstü Kurultay'da yeni genel başkan Müsavat Dervişoğlu oldu ve Merak Akşener İYİ Parti genel başkanlığına veda etti.

SAADET PARTİSİ DE KONGREYE GİDİYOR

Altılı Masa'nın bir diğer partisi olan Saadet Partisi'nde de genel başkan değişliği yapılacak.

Sağlık sorunlarından dolayı genel başkanlığı bırakacağını ifade eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Artık sağlığım bu görevi hakkıyla yerine getirmeme izin vermiyor. Şu seçim döneminde ben sadece 4 yere gidebildim. Bu bir genel başkan için ciddi bir eksiklik. Siyasetten tamamen çekilme diye bir düşüncem yok. Genel başkanlıktan ayrılacağım, hangi arkadaşımız genel başkan olursa onun en büyük destekçisi, yardımcısı olacağım" açıklamalarında bulundu.

Saadet Partisi'nin kongre tarihinin normal şartlarda ekim ayında olacağını kaydeden Karamollaoğlu, bu tarihin kendisine uzun geldiği için 30 Haziranda yapılabileceğini söyledi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2024.05.04 14:43 - Son Güncellenme: 2024.05.04 17:34 - MAHMUT VURAL
A