Hacı Bektaş Aykut

Mali müşavir ilan standardı oluşturulmalıdır

07 Ekim 2024 Pazartesi, 14:24

Önceki yazımda bağımlı çalışan mali müşavirlerin ilgili mercilerce(TÜRMOB-ODALAR-BAKANLIK) çözüm üretilmeyen sorunlarına ilişkin "Bağımlı çalışan mali müşavirler zincirlerini kıracak mı?" başlığıyla giriş yapmıştım. Bu ve bundan sonraki birkaç yazımda meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunlara ve komisyon başkanlığı dönemimde yaptığım çalıştaylarda hep birlikte ürettiğimiz çözümlere değineceğim.

Mali müşavirlik mesleği, üniversite mezuniyetinden itibaren TÜRMOB'un alt kuruluşu olan TESMER'in uzmanlık programını tamamladıktan sonra yapılan, yeterlilik sınavlarında elde edilen başarı sonucunda SMMM ruhsatı ve unvanıyla yapılabiliyor.

Bu da hazırlıklarıyla beraber ortalama beş yıl sürüyor. Yani üniversiteyi bitirdikten beş yıl sonra mali müşavir olabiliyorsunuz. Bu süre çok az meslekte bu kadar uzun. Meslektaşlarımız bu uzun ve meşakkatli yolu tamamladıktan sonra firmalarda, mali müşavir olarak çalışmak için başvurularda bulunmak üzere kariyer sitelerine kayıt yaptırıyor. Mali müşavirler karşılarına çıkan iş ilanlarında maalesef ilk şoklarını yaşıyor. Elde edilmesi zor, akademik bir meslek unvanını aldıktan sonra itibarlı bir kariyer umuduyla, iş arayan meslektaşlarımız, aşağıdaki ilan metinleriyle karşılaşıyor:

"SATIŞ YETENEKLERİ OLAN"

"SATIN ALMA BECERİSİNE SAHİP"

"SEVKİYAT SÜREÇLERİNE HAKİM"

"BELGELİ MUHASEBECİ"

"RUHSATLI MALİ MÜŞAVİR"

"İCABINDA TELEFON TRAFİĞİNİ YÖNETEBİLECEK"

"ŞOFÖRLÜĞÜ OLAN"

"MUHASEBE SÜREÇLERİNE HAKİM"

gibi meslekle ilgisi olmayan bir çok yetkinliği mali müşavirden isteyen, mesleğin adını bile yazmadan, "ruhsatlı" gibi ifadeler barındıran, anlamsız ilanlara başvurmak zorunda kalan mali müşavirlerin, iş görüşmeleri de bu perspektifte ilerliyor. Siz hiç şoförlüğü olan bir işyeri hekimi ilanı gördünüz mü? Ya da satış yetenekleri olan? Hukuk süreçlerine hakim şirket avukatı ilanı gördünüz mü? Ruhsatlı mühendis ilanı var mı mesela? Ben söyleyeyim; yok.

Bu perspektifin oluşmasının sebeplerine önceki yazımda değinmiştim. İş dünyasının mesleğe bakış açısını değiştirecek, oda ve birlik yapısının inşa edilmesi, çözümün ilk maddesi elbette. Bu yapının olduğunu varsayarsak, bu sorunla ilgili herhangi bir yasal düzenleme bile gerektirmeden kurumlar arası protokol ve çeşitli görüşmelerle, mesleğin itibarına uygun ilan standartları oluşturulabilir.

Şöyle ki;

Bildiğiniz gibi kariyer siteleri ilanlarını yalnızca Türkiye İş Kurumu denetiminde verebiliyor. İş-kur belli meslekler için ilan standartlarını bu sitelere bildiriyor. Firmalar ilgili meslekler için ilan oluştururken bu standartların dışına çıkamıyor. Sistem otomatik uyarı veriyor. Ancak maalesef bizim birlik ve odalarımız bu konuda hiçbir protokol, girişim ve görüşmede bulunmadığı için yukarıdaki ifadelerle karşılaşıyoruz. Yöneticilerimiz bu konuda "canım siz de böyle ilanlara başvurmayın" diyor. Tam bir tuzu kuru cevabı. İş bulmak zorunda olduğumuz için başvuruyoruz elbette. Zira evde çorbanın kaynaması gibi bir kaygısı olmayanların bunu anlaması zor diyemeyeceğim. Çünkü o koltuklar makam değil görev koltukları. Makam koltuklarınız ofisinizde değerli TÜRMOB ve ODA yöneticileri. Bu kaygıları görevimiz icabı anlamak zorundayız.

Fazla da uzun sürmeyecek bir çalışmayla, birkaç görüşmeyle çözümlenecek, mesleğin itibarına katkı sağlayacak bu adım, yıllardır atılmayı beklemektedir. Ayrıca İŞ-KUR ile görüşmeye bile gerek yok. Zira bu ilanların yayınlandığı birkaç büyük site var. Bunlarla görüşerek bile bu standart sağlanabilir. Bunları dert edinecek bir yapıyı oluşturmak da bağımlı çalışan mali müşavirlerin elinde kırılmayı bekleyen bir zincir olarak duruyor.

Yukarıda bahsettiğim sorun ve çözüm yolu, bağımlı çalışan mali müşavirlerin henüz iş bulma aşamasında yaşadıklarıyla ilgili. Sonraki yazılarımda sırasıyla iş görüşmeleri, iş sözleşmeleri, düşük ücret, düşük bordro, ücreti ödenmeyen fazla mesailer, mobbing gibi sorunlar ve ürettiğimiz ancak sırt çevrilen çözüm yollarını yazacağım. 

Yazarın Diğer Yazıları

Bağımlı çalışan mali müşavirler zincirlerini kıracak mı?
25 Eylül 2024 Çarşamba, 19:07

Vurulduk ey mükellef unutma bizi!
29 Ağustos 2024 Perşembe, 17:39

Eczacılarımız ceza salgınında ilaçsız kaldılar
14 Ağustos 2024 Çarşamba, 20:44

Enflasyon muhasebesi en çok sizin canınızı yakacak
31 Temmuz 2024 Çarşamba, 14:57

Yapay zekalı dijital mali müşavir
11 Haziran 2024 Salı, 15:59

Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda ne sen bunun farkındasın ne de maliye farkında
30 Mayıs 2024 Perşembe, 20:39

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın "İHA"sı yeni nesil entegre pos
02 Nisan 2024 Salı, 21:19

Enflasyon muhasebesi iş dünyasını nasıl etkileyecek?
19 Mart 2024 Salı, 10:11

Bursa Mali Müşavirler Odası seçimleri ve siyasi saflaşma
08 Mart 2024 Cuma, 14:04

Tüm Yazılar