Engin Aksöz
engin.aksoz@bursadabugun.com

Fair play- Erdoğan Arıpınar, Ellie Black

11 Eylül 2024 Çarşamba, 17:14

Kurucuları arasında olduğu Türk Spor Ajansı'nın genel yayın yönetmenliğinde neredeyse ikinci emekliğini dolduran meslek büyüğüm Erdoğan Arıpınar'ın yakın çevresi dışında bilinmeyen en büyük özelliği; fair play ruhunu Türk sporu ile sporcusuna aşılayan isim olmasıdır.

İlerlemiş yaşına karşın bir delikanlı zindeliğiyle sporun nabzını tutmaya devam eden Arıpınar an itibariyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu başkanlığı görevini de sürdürüyor.

Arıpınar 2023 yılının Ekim ayında da Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen ikinci konsey toplantısında emekli olan İtalyan Maurizio Monego'nun yerine CIFP'ın (Uluslararası Fair Play Komitesi) başkan yardımcılığına getirildi.

Sporu salt kendi pencerelerinden bakmayı alışkanlık haline getirmiş bazı lüzumsuzlar (!) böylesi bir görevi pek önemseme de; ben Arıpınar büyüğümün şahsında o pozisyon için seçilen bir Türk olduğu için gurur duyup, iftihar ettim. Kendisini tanıma ve uzaktan olsa da kısa süreliğine birlikte çalışma onuruna ulaşmış bir gazeteci olarak Erdoğan ağabeye daha nice uzun ve sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Fair play ödülleri bazılarının iddia ettiği üzere eşe, dosta hatır, gönül ve torpille dağıtılan bir şey değil.

Gerçekten kimler hak etmişse onlara veriliyor.

Secim de büyük bir titizlikle ve objektif kriterler içinde değerlendirilerek yapılıyor.

'7 Eylül Dünya Fair Günü' idi ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sade bir törenle kutlandı.

İlan edildiği günden bu yana bu özel ve anlamlı tarihte önemli organizasyonlara imza atan TMOK Fair Play Komisyonu, bu yıl da bu özel gününü İstanbul Olimpiyatevi'nde özel bir pasta keserek kutlamış.

Daha sonra komite üyeleri 9 Eylül'de de 2023 yılı fair play ödülünün kazananını belirlemek  için bir araya gelmişler.

Komitenin değerli komisyon üyelerini de tek tek kutlamak istiyorum.

Çünkü çok değerli ve anlamı olan bir görevi ifa ediyorlar.

Fair play yazıyorken bir de bilgilendirme yapmak isterim.

Uluslararası Fair Play Komitesi (CIFP) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) işbirliği yaparak düzenlediği organizasyonda, Kanadalı cimnastikçi Ellie Black'in Paris 2024 Olimpiyatlarının Fair Play Ödülü'ne hak kazandığı açıklandı.

Bu ödül IOC ve CIFP'nin ortak girişimi ile fair play ruhunu, sportmenliği ve başkalarına saygıyı örnekleyen sporcuları ödüllendirmek amacıyla ihdas edilmiştir.

Bu yılın Fair Play Ödülü'nü kazanan isim, sadece sporcu oylarıyla değil, halk oylaması başvuruları da dikkate alınarak belirlendi.

Sporcular ve taraftarlar önce sosyal medya aracılığıyla bu ödüle aday gösterdikleri isimleri organizasyona sundular.

Daha sonra IOC ve CIFP temsilcilerinden oluşan bir jüri beş finalistten oluşan bir kısa liste seçti.

Ama son karar, on binlerce kişinin katıldığı halk oylaması sonucunda verildi.

Yapılan açıklamada Kanadalı sporcu Ellie Black'in fair play'e olan sarsılmaz bağlılığı ve Olimpiyat topluluğu üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle kazanan olarak belirlendiğine vurgu yapıldı.

Yanı sıra diğer sporculara olan tutarlı desteği, sportmenliğe olan bağlılığı ve coşkusunun onu dünya çapındaki sporcular için bir rol model haline getirdiğinin altı çizildi.

Kazanan belli olduktan sonra CIFP Başkanı Dr. Jeno Kamuti bir açıklama yaparak; "Ellie Black'in bu hak ettiği takdiri aldığını görmekten heyecan duyuyoruz. Örneği, sportmenliğin ve rekabette saygının önemini güçlü bir şekilde hatırlatıyor" şeklinde konuştu.

Fair Play Ödülü'nün, fair play'in Olimpiyat Oyunları'ndaki kalıcı gücünün bir kanıtı olduğunu belirten komite yetkilileri; IOC ve CIFP'in bu değerleri örnek alan ve bunu sergileyen sporcuları takdir ederek, gelecek nesil sporculara ve hayranlara ilham vermeyi umduklarını dile getirdiler.

Ödülün Ellie Black'a verilmesini gerektiren hareketine gelecek olursak;

Paris 2024'de kadınlar artistik jimnastik kategorisinde Kanada ile yarışan ev sahibi Fransa'da dördüncü eleme turunda sporcusu Melanie de Jesus dos Santos denge aletinde serisini sunarken düşünce ülkesinin madalya umudunu kaybetmesi üzerine göz yaşlarına hakim olamayarak ağlamaya başlar.

Kanadalı Ellie Black serisini tamamlayan Jesusu dos Santos'un yanına takım arkadaşı Shallon Olsen ile birlikte gidip gözyaşlarını silerken, yanı sıra uzun uzun sarılarak cesaretlendirici sözler söylemeye başlar.

Kanadalı sporcunun bu büyük jesti salonda bir alkış tufanı kopmasına neden olur.

Fair play komitesi de bütün bu yaşananları değerlendirdikten sonra; ödünün Kanadalı cimnastikci Ellie Black'a verilmesini kararlaştırır.

Yazarın Diğer Yazıları

Galatasaray DAİKİN Zeren Spor'u kolay geçti: 3-0
20 Eylül 2024 Cuma, 21:55

Cevat Soydaş'ta finali Tofaş ile Mersin SK oynayacak
20 Eylül 2024 Cuma, 08:42

Basketbolda 'üç adaylı seçim' Hidayet Türkoğlu'nun işine yarar
18 Eylül 2024 Çarşamba, 17:14

Biz bu lige fazlayız...
17 Eylül 2024 Salı, 17:21

Kırılan tarihi rekorlara, ilgisizlik Bursasporluları üzdü
16 Eylül 2024 Pazartesi, 17:28

Taraftar Bursaspor'a fark attı!
16 Eylül 2024 Pazartesi, 07:35

Efe Aydan kazanmalıdır...
13 Eylül 2024 Cuma, 16:43

Basketbol Federasyonu başkanlığına aday olan Efe Aydan listesini açıkladı
12 Eylül 2024 Perşembe, 17:39

Paralimpik gururlarımız Paris'te tarih yazdı
10 Eylül 2024 Salı, 17:34

Enes Çelik başkanla Uğur Aköz'den taraftara erken uyarı geldi
09 Eylül 2024 Pazartesi, 23:49

Tüm Yazılar