Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Bursa sanayicisine müjde!

2024.05.10 18:46 - Son Güncellenme: 2024.05.10 21:03
A

Yazımda iki konuya dikkat çekmek istiyorum.

İlki Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)...

Robotik ve akıllı sistemlerde üniversiteyi cazip hale getirmeyi hedefliyor.

Bugün BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar'dan üniversitenin geleceğine yönelik nokta atışı projeler dinledik.

Yeni lisans programlarından sektörlerin sorunlarına yönelik çözümlere, yapay zekadan Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olma hedeflerine ve Teknik Üniversiteler Birliği'nin kurulmasına kadar pek çok konu başlığı vardı.

Hedefleri yansıtan bazı cümleleri not ettim.

Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ'yü güçlü bir üniversite olarak tanımlıyor.

Öncelikle şunu belirteyim...

BTÜ'nün yönetim kadrosunda kadın yönetici sayısının yüksek olması önemli bir paylaşımdı.

Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bursateknopark) yönetiminin tamamı ise kadın yöneticilerden oluşuyor. "En güçlü olduğumuz yer diyebiliriz" diye ifade ediyor.

"Kalite anlamında tam akredite olmuş üniversite olma yolunda hızla ilerliyoruz" diyor.

Toplantıya giderken, üniversite kampüsünde birkaç öğrenci ile de sohbet etme fırsatım oldu.

Kariyer planlarında endişeleri olmadığını söylüyor.

İş dünyasının mezunlarından memnun olduğu üniversiteler sıralamasında Bursa Teknik Üniversitesi memnuniyet oranın en yüksek olduğu ilk 3 devlet üniversitesi arasında yer alıyor.

BTÜ'nün istihdam oranında da pek çok üniversiteyi geride bıraktığını hatırlattı Prof. Dr. Naci Çağlar.

"Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin verilerine göre, BTÜ'lü öğrencilerin yüzde 74'ü mezun olduktan sonra 6 ay içinde ve yüzde 91'i ise 1 yıl içerisinde kendi alanlarında istihdam ediliyor. BTÜ mezunları işsiz kalmıyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yeniliğe odaklanan BTÜ'nün yol haritasında, "2030'da nasıl bir BTÜ?" sorusuna cevap arayan 'Arama Konferansı' kapsamındaki çalıştaylarda, BTÜ'nün geleceğine yönelik bine yakın fikir ortaya çıkmış.

Bursa'nın sorunlarına çözüm üreten projeleri hayata geçirmeye hazırlanılıyor.

Dikkatimi çeken bir başka projede sektörlere yönelik olması...

"Bursa sanayicisi yaşadı" demek yanlış olmaz sanırım.

Otomotiv sektörü ile başlamışlar ve diğer sektörlerle ilgili de devamının geleceğinden bahsetti Naci Çağlar.

'Otomotiv sektörüne yönelik sorun çözüm pazarı' ile sektörün sorunlarına yönelik çalışmalar yapacaklarmış.

Bu arada dijital üniversite sistemini geliştirmişler.

Yapay zekaya ağırlık veren BTÜ'nün, yeni eğitim öğretim döneminde yeni lisans programları gündeminde yer alıyor.

"Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitiği programlarını açıyoruz. Robotlar ve akıllı sistemler alanında ve Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizde geliştirilen Yapay Zekâ Tabanlı Mobil İnsansı Robot ile birlikte 6 farklı robot bulunuyor. Robotların, yazılım geliştirme çalışmaları sürüyor."

Dijital üniversite sıralamasında 73'ten 69'uncu sıraya ve 2026'da ise ilk 50'lerde olmak var.

BTÜ öncülüğünde Teknik Üniversiteler Birliği'nin kurulacağını söylerken Rektör Çağlar heyecanlıydı.

"Tüm teknik üniversiteleri bir araya getirecek olan BTÜ, bu üniversiteler arasında güç birliğinin sağlamasının yolunu açacak."

Son olarak...

BTÜ'nün hedeflerinden biri de Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olarak uluslararası alandaki çalışmalarını artırmak.

Aynı zamanda da gündemde Balkan ülkelerinde yapay zekâ ve bilişim bölümü ağırlıklı yeni bir fakülte açma ile ilgi girişimler var.

Şuanda ülke belli değilmiş ve mevzuat bekleniyormuş.

BTÜ'nün hedefleri bu yönde...

Duyduklarımı kısaca sizlere aktarmaya çalıştım.

Gelelim paylaşmak istediğim ikinci konuya...

GELECEĞİNE SESLENEN KADINLAR PROJESİ...

Kulağa ne de güzel geliyor, öyle değil mi?

Yakından takip ettiğim projeden son haberleri paylaşmak istiyorum.

Önce bu önemli projenin tanıtımını hatırlatayım.

Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler ve Yöneticiler Vakfı Bursa Destekleme Derneği (TOSYÖV Bursa), 8 Martta düzenlediği 'Kadın Gücüne Saygı' programında 'Geleceğine Seslenen Kadınlar Projesi'nin startını vermişti.

TOSYÖV Bursa ve Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile hayata geçirilen projenin sonuna gelindi ve sonunda birçok öğrencinin hayatına dokunuldu.

Nasıl mı?

Üniversiteli kadınların eğitim hayatı olduğu kadar iş hayatında da aktif olması hedeflenen projede duyumlarıma göre olumlu sonuçlar alınmış.

Projenin başında TOSYÖV Bursa Başkanı Yavuz Kazangil, TOSYÖV Bursa Kadınlar Komitesi Başkanı Ruhiye Çetin, Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık, Ametrin Kurumsal Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri firması koordinatörlüğünde Yönetici İk Danışmanı Nilgün Güdü, Psikolog Sibel Tunçel, Kurucu Psikolojik Danışman  Hilal Ilgın, Psikolojik Danışman ve aynı zamanda da Aile Danışmanı olan Ülker Denizsever, Lcf pcc koç Figen Öztürk, Aile danışmanı Şule Kuzlak ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi  Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Energin vardı. 

Üniversiteli kadın öğrencilerin kariyerlerinin başlangıcına bir adım kala destek olmayı ve kadın emeğinin aktif iş gücüne kazandırılmasını amaçlayan topluluk, Nilüfer Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdu ve Malhun Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdu öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilerin kariyer yolculuklarının en başında yol gösterici olma yolunda ilerlenen projede, kişinin öz yeterliliğini hangi yollarla sağlayacağı, başarılı olmak için kişinin kendisine ket vurduğu anları fark etmesi,güçlenme, başarılı olmak için motivasyon kaynaklarını keşfetmesi ve psikolojik dayanıklılıklarını geliştirme yer alıyordu.

Öte taraftan da kişilerin kariyer gelişimleri konusunda hedef belirlemeleri ve iş hayatında kadın kimliği ile var olurken yaşanabilecek engeller hakkında paylaşımlar önemliydi.

Gelecek nesiller için sadece iş hayatında değil, eğitim ve sosyal hayatında da önemli kazanılmalar sunularak; mutlu, başarılı ve güçlü bir sermaye bırakıldığını düşünüyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları