Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.com
25 yıldır güçleniyor!
24 Haziran 2026 Çarşamba, 20:50
Ekonomi Köşesi'nden merhaba...
Bugün, başarılarla dolu bir çeyrek asırdan söz edeceğim.
Bursa sanayisinin önemli üretim merkezlerinden biri olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), kuruluşunun 25. yılını kutladı.
Ancak bu sadece bir yıl dönümü değil...
Aynı zamanda üretimin, istihdamın, ihracatın ve sürdürülebilir kalkınma anlayışının 25 yıllık bilançosu.

Önce biraz NOSAB'dan söz edelim...
2001 yılında Nilüfer Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (NİLSİAD) öncülüğünde faaliyete geçen NOSAB, bugün yüzde 98 doluluk oranına ulaşmış durumda.
Bölgede faaliyet gösteren 340 işletme, 22 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyor.
Ve 2 milyar doları aşkın ihracat...
Elbette bu rakamlar önemli...
Ancak NOSAB'ı benzerlerinden ayıran asıl unsur, büyümeyi yalnızca ekonomik göstergeler üzerinden okumayan bir anlayışa sahip olması.
Çünkü burada üretim kadar çevre, insan ve sürdürülebilirlik de gündemin merkezinde yer alıyor.
Dünyanın yeşil dönüşüm ekseninde yeniden şekillendiği bir dönemde, sanayi bölgelerinin de yeni bir kimlik inşa etmesi gerekiyor.
NOSAB'ın son yıllarda ortaya koyduğu yaklaşım tam da bunu anlatıyor.
Bölge yönetimi sürdürülebilir dönüşümü, insan kaynağı ve teknoloji yatırımlarıyla destekliyor.
NOSAB Akademi bünyesinde düzenlenen dijitalleşme, otomasyon, yapay zekâ, enerji verimliliği ve çevre mevzuatı eğitimleri, firmaların yeni döneme hazırlanmasına katkı sağlıyor.
Önümüzdeki süreçte hayata geçirilmesi planlanan NOSAB Meslek Lisesi Projesi ise sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine yönelik önemli bir adım niteliğinde.
Bu proje aynı zamanda geleceğin üretim altyapısının bugünden planlandığını da gösteriyor.
NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ile NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez'in ortak değerlendirmelerinde dikkat çeken önemli bir vurgu var.
Sürdürülebilirlik artık sanayi için bir tercih değil, zorunluluk!
Bu tespit aslında küresel ekonominin geldiği noktayı da özetliyor.
Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndan karbon düzenlemelerine kadar uzanan süreçte, üretimin rekabet gücü yalnızca maliyetlerle değil, çevresel performansla da ölçülüyor.
Yalçın Aras ve Erol Gülmez, sanayicinin üretim motivasyonunun korunabilmesi için öngörülebilir ve üretim dostu kamu politikalarının önemine dikkat çekerken; enerji verimliliği, kaynak yönetimi ve yeşil dönüşüm alanında atılan adımların hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirliği desteklediğinin altını çiziyor.
Gelelim NOSAB'ın 25 yıllık başarı hikâyesine...
Böylesine anlamlı bir kilometre taşında geçmiş dönem yöneticilerini anmadan geçmek mümkün değil.
2001-2011 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Gökçelik Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras...
2011-2015 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Bezmez Ev Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Levent N. Bezmez...
2001-2015 yılları arasında Müteşebbis Heyet Başkanlığı görevini yürüten Mastaş Makine Kalıp Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fikri Ünal...
Ve bugün bayrağı taşıyan EG Pres Metal Otomotiv ve EG Süspansiyon Elemanları Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez...
Her biri, NOSAB'ın bugün ulaştığı noktada önemli pay sahibi!
Her birinin emeği değerli!
Bursa ekonomisine katkıları ise tartışmasız!
Geceye damga vuran bölümlerden biri de 'Geleceğe İz Bırakan Firmalar' ödül töreni oldu.
Kadın Gücü Ödülü HPA Plastik Metal'e,
Geleceğe Yatırım Ödülü Autoneum Erkurt Otomotiv'e,
Engelleri Aşanlar Ödülü Akwel Bursa Turkey'e,
Emeğin Kadınları Ödülü Özgürmetal'e,
Liderlikte Kadın Gücü Ödülü Borçelik'e,
Farkındalık Elçisi Ödülü Ficosa'ya,
Toplumsal Duyarlılık Ödülü HPA Plastik Metal'e,
Eşitlik Farkındalığı Teşvik Ödülü HB Plastik Boru'ya,
Spora Destek Ödülü ise BLS Birleşik Lastik'e verildi.
Ayrıca NOSAB'ın kuruluşundan itibaren emeği bulunan sanayici Ahmet Şükrü Gündoğdu anısına verilen Gençlere Destek Ödülü'nün sahipleri, NİLSİAD'a en fazla burs desteği sağlayan Gökçelik ve Filiz Çelik oldu.
Bu ödüller yalnızca ekonomik başarıyı değil; sosyal sorumluluğu, fırsat eşitliğini, eğitime katkıyı ve toplumsal duyarlılığı da ödüllendirmesi açısından dikkat çekiciydi.
Etkinliğin açılışında konuşan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez'in verdiği mesaj ise oldukça netti.
"Rant amaçlı sanayici olmayacağız" anlayışıyla çıktıkları yolda, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk bilinci yüksek bir sanayi ekosistemi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Bugün gelinen noktada bu hedeflere büyük ölçüde ulaştıklarını ifade eden Gülmez, NOSAB'ın çevreye duyarlı üretim ve topluma değer katan projeleriyle diğer organize sanayi bölgelerine örnek olduğunu vurguladı.
Kurucu Başkan Yalçın Aras ise NOSAB'ın ekonomik gücüne dikkat çekti.
22 bini aşkın istihdam sağlayan bölgenin bugün milyarlarca dolarlık ihracat kapasitesine ulaştığını belirten Aras, hizmet bayrağının her yönetim döneminde daha ileriye taşındığını söyledi.
Aslında bu sözler, kurumsal hafızanın ve sürdürülebilir yönetim anlayışının ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyuyor.
Velhasıl...
Bir organize sanayi bölgesinin başarısı yalnızca üretim rakamlarıyla ölçülmez.
Çevreye ne kadar duyarlı olduğu, insana ne kadar yatırım yaptığı, eğitime ne kadar katkı sunduğu ve geleceği ne kadar planladığı da en az ekonomik göstergeler kadar önemlidir.
NOSAB'ın 25 yıllık hikâyesi tam da bunu anlatıyor.
Üretirken koruyan...
Büyürken dönüştüren...
Kazandırırken topluma değer katan bir sanayi modeli.
Bursa sanayisinin geleceği adına umut veren bir tablo.
Ve görünen o ki, NOSAB'ın önümüzdeki yıllarda anlatacağı yeni başarı hikâyeleri de olacak!
Yazarın Diğer Yazıları
Şimdi de hedef 100 milyar!
23 Haziran 2026 Salı, 19:07
Bursa'dan 50 yıllık başarı
22 Haziran 2026 Pazartesi, 23:31
Kâr faize gidiyor!
19 Haziran 2026 Cuma, 21:28
Bursa'ya iz bırakan kadın!
15 Haziran 2026 Pazartesi, 22:29
Otomotivde yarış!
12 Haziran 2026 Cuma, 22:31
Geleceği kodlayan kim?