Çetin Sabırlı

Çetin Sabırlı

Yerel seçimde ne oldu?

2024.04.28 16:46 - Son Güncellenme: 2024.04.28 17:04
A

Bugün Bursa yerelinde bir siyasi değerlemdirme yapmak istedim. Bir yıl içinde iki büyük seçim yaşadık ve sonuçları itibarı ile herkesin bir değerlendirmesi olmaktadır.

Genel itibarı ile halkın şöyle bir genel kanısı vardır. Türk seçmeninin %70'i sağ görüşlü, %30'u sol görüşlüdür. Tabi görüş herkese göre aynı değildir. Bu görüşten bakararak biraz daha açarak ilerleyelim. Açarken de şöyle bir tabloyu değerlendirelim.

1- Milliyetçiler

2-Sosyal Demokratlar,

3- Muhafazakarlar

4- Liberal ve demokratlar, olarak adlandırılmaktadır.

Peki ne oldu da merkez sağın kalesi olarak nitelendirilen Bursa da bu kadar büyük bir "değişim" yaşandı. Genel Merkez politikaları ve tespit edilen adayın mutlaka sonuçlara etkisi vardır. Ancak yerelde halkın ifade ettiği söylemlerine kayıtsız kalamazsınız.

Genel itibarı ile yukarıda sıraladığımız idolojilerin, Milliyetçiler, Muhafazakarlar ve Sosyal demokratlar aideyet duydukları siyasi partileri pek terk etmezler. İkazları ve varsa, değişim isteklerini iç bünyede konuşur ve ikaz ederler. Sonuç alamasalar bile seçim geldiğinde destekledikleri partıyi koşulsuz desteklediklerini görebiliriz. İçlerinde farklı tutum sergileyende vardır mutlaka, ancak azınlıkta kaldıkları da aşikardır.

Liberal ve demokrat seçmen tavrına baktığımızda ise daha farklı bir manzara görebiliriz. Kaldı ki uzun yıllar Bursa yerelinde bu tarzda yönetildiğini gördük ve biliyoruz. Bana göre diğer saydığımız idolojilere göre, siyasi okumaları daha sabırsız ve sonuca yöneliktir. Yukarıda 3 ideolojide ikaz yada değişim taleplerinin sonuçlarında izledikleri tavıra nazaran farklı bir davranış gösteriyorlar. Ayrıca sadece kendi idolojilerinin değil diğer idolojik yönetim tavırlarını da takip ediyorlar. Anlayacağımız üzere değişim ihtiyacına kanaat getiriyorlarsa bütün idolojik partilerin değişimine kayıtsız kalmıyorlar.

Baktığımızda Bursa'da yapılan son yerel seçimlerde böyle bir sonuç gördük. Yani yazımın başında belirttiğim seçmenin %70'i sağ görüşlü, %30'u sol görüşlü genel kanısı burada bozulabiliyor. Yani Bursa özelinde ağırlığı olan Liberal ve demokrat seçmen, içinde bulunduğu kararlı seçmenden ayrılarak Sosyal Demokrat Parti adayını desteklemişlerdir. Yani bir nevi, sağ seçmenin  istediği ve belkediği değişim göremeyince siyasi idarecilere açık ve net mesajı sandıkta verdiklerini görebiliyoruz. Bursa'yı uzun yıllar yöneten sağ partiden ayrılıp, değişim ihtiyacının gerçekleşmesi için farklı tercihe yöneldiler.

Şimdi top siyasi partilerin yönetimlerinde. Seçmen mesajını verdi. Mesaja hızlı cevap veren, toplumun değişim talebini iyi değerlendiren, siyasi hayatına daha kuvvetlenerek devam edebilir. Aksi hareket eden geçmiş yıllara bakıp siyasetten silenen partileri görebilirler.

Bu benim Bursa ölçeğinde çok detaylı olmayan bir siyasi okumamdır. Tüm okuyucularımızın görüşüne de saygı duyarım. Herkese iyi bir hafta diliyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları