Prof. Dr. Naci Görür: Depreme dirençli Bursa'yı yaratmak gerek
Bursa Bölge, 2025.02.14 11:19Prof. Dr. Naci Görür ve Dr. Şebnem Akman Balta'nın katılımıyla düzenlenen Bursa'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi etkinliği Osmangazi Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Bursa'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi etkinliği, Prof. Dr. Naci Görür ve İş Sağlığı Uzmanı Dr. Şebnem Akman Balta'nın katılımıyla Osmangazi Gösteri Merkezi'nde düzenlendi.
Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, "Malumunuz 6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünü meydanlarda saygı ve rahmetle andık. Tabii bu anmalar daha önceki depremlerdeki kayıplar kısa vadede bize önemli dersler çıkartıyor. Ama üzerinden zaman geçtikçe toplum olarak her şeyi unutuyoruz. Bu gerçeği sadece depremde hatırlıyor olmamız bir sonraki depremde maalesef bir çoğumuzun burada olmaması anlamına geliyor. Amacımız korkutmak değil. Her birimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Burada hocamızı dinleyip evet bunlar olabilir deyip yarın hiçbir şey olmamış gibi davranmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"DEPREME DİRENÇLİ BURSA'YI YARATMAK LAZIM"
Prof. Dr. Naci Görür, "Binlerce senedir on binlerce insan ölüyor. Her ölen nesil problemi bir sonraki nesle taşıyor. Bu ülke severlik değildir. Bunun belli kısmı bilgisizlikten oluyor. Eski dönemlerde bilim gelişmemişti bunu anlıyorum. Gerçek anlamda depremi bilmiyorlardı ama cumhuriyetten sonra bilim belli bir seviyeydi. Bugün de yapmamız gerektiğini yaptığımızı söyleyemem. Sizler Bursa'yı terk etmezsiniz. Bursa'da bu kadar nüfus var ve insanlar yaşayacaktır. Depreme dirençli Bursa'yı yaratmak lazım" dedi.
"DEPREM GELDİĞİNDE KAÇACAK BİR YER BULMAK YERİNE BURSA'NIN DİRENÇLİ HAKE GELMESİ İÇİN ÇABALAMALIYIZ"
Prof. Dr. Naci Görür, "Bursa'nın nüfus yoğunluğu ve deprem riski üzerine düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bursa'da yaşayan insanlar, bu şehirdeki yaşam koşullarını benimseyerek burayı terk etmeyi düşünmüyorlar. Bu durumda, Bursa'da yaşamak, tehlikelere rağmen yapılacak en mantıklı şeydir. Ancak, bu tehlikeyi minimize etmek için deprem dirençli bir Bursa yaratmak esastır. Gözlemlediğim kadarıyla, bazı insanlar deprem korkusuyla yaşıyorlar. 'Ay ben depremden çok korkuyorum, gece uyuyamıyorum' gibi ifadelerle kaygılarını dile getiriyorlar. Ancak, bu korkuların üstesinden gelmek için somut adımlar atmak gerekiyor. Deprem geldiğinde kaçacak bir yer bulmak yerine, Bursa'nın deprem dirençli bir şehir haline gelmesi için çaba göstermeliyiz. Dünya genelinde depremle mücadele eden birçok şehir var. Örneğin:
- Kaliforniya
- Japonya
- İtalya
- Meksika
- Çin
Bu şehirlerde, bilim ve mühendislik sayesinde depremler minimum hasarla atlatılmakta. Depremin ne zaman olacağını bilmek mümkün değil, ancak yerleşim alanlarının nasıl inşa edileceğini bilmek elimizde. Bu sayede, büyük depremlerde kayıplarımızı en aza indirebiliriz" dedi.
"BURSA DEPREMDE EN FAZLA HASAR ALABİLECEK NİTELİKTE"
Görür, "Bursa'nın düz ovasal zemini çürük. Yer altı suyu fazla. Depremde en fazla hasar verebilecek nitelikte. Biz de ne diyoruz Bursa'yı deprem dirençli bir hale getirelim. Hikaye uydurmayın. Kendinize göre bize bir şey olmaz demeyin. Olmaz olmaz diyenlerin başına geldi. Kahramanmaraş'ta depremde ölenler de bana bir şey olmaz deprem mi gördü bizim babalarımız demiş olabilir. Olmaz" ifadelerinde bulundu.
Bursa Bölge, 2025.02.14 11:19