Kurtuluş Zaferi'nin kahramanı Kara Fatma kimdir? Bursa'da heykeli bulunan Kara Fatma'nın hikayesi nedir? Kara Fatma olayı nedir? Bursa'nın meşhur Kara Fatma Heykeli'nin önemi nedir?
Bursa Bölge, 2024.08.30 07:11Bursa'da yaşayan, Bursa'yı gezen, Bursa'da okuyan herkesin en az bir kere bile olsa gördüğü Nilüfer ilçesine bağlı Beşevler Mahallesi'nde meydanda bulunan Kara Fatma heykelinin hikayesini herkes merak etmiştir. Peki, Kurtuluş Zaferi'nin kahramanı Kara Fatma Kimdir? Bursa'da heykeli bulunan Kara Fatma'nın hikayesi nedir? Kara Fatma olayı nedir? Bursa'nın meşhur Kara Fatma Heykeli'nin önemi nedir?
SEMA AYGIN / BURSADA BUGÜN
Asıl adı Fatma Seher Erden olan fakat soyadı kanunundan önceki takma adıyla bilinen Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı, 30 Ağustos Büyük Taarruz ve Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunda önem rol oynamış kadın askerdir. Peki, Kurtuluş Zaferi'nin kahramanı Kara Fatma Kimdir? Bursa'da heykeli bulunan Kara Fatma'nın hikayesi nedir? Kara Fatma olayı nedir? Bursa'nın meşhur Kara Fatma Heykeli'nin önemi nedir?
KARA FATMA KİMDİR?
1888'de doğan Kara Fatma'nın doğum yerinin Erzurum olduğu düşünülüyor. Erzurum'un Ergemansur köyünden (bugünkü adıyla Çayköy) İbrahim Yahya'nın kızıdır. Nüfus kayıtlarında adı "Mahi" olarak geçer ancak kendisi ve çevresi "Fatma" adını kullanmıştır.
KARA LAKABINI MUSTAFA KEMAL VERDİ
Anadolu'yu işgal eden düşman askerlerine ağır kayıplar verdiren Fatma Seher Erden, kurtuluş mücadelesinde daha etkin bir rol almak ve Mustafa Kemal ile görüşebilmek için Sivas'a geldi.
Sivas'ta Mustafa Kemal'in karşısına çıkan Fatma Hanım'ın "İstanbul'dan buraya kadar sizinle görüşmek için geldim ve maruzatımı bir dakika için dinlemenizi ısrarla rica ediyorum" sözleri üzerine bu iki kahraman arasında bir görüşme gerçekleşti.
Mustafa Kemal kendisine adını, silah kullanmayı, ata binmeyi bilip bilmediğini sordu. Aldığı yanıtlar karşısındaki memnuniyetini ise "Bütün kadınlar senin gibi olsa idi Kara Fatma." sözleriyle dile getirdi. İşte Fatma Hanım bu görüşmenin ardından kendisine bizzat Atatürk tarafından verilen "Kara" ismiyle anılır oldu.
ESİR EDİLDİĞİ DÜŞMANIN ELİNDEN KURTULDU
Türk milletinin kaderini değiştiren Büyük Taarruz'da da ön saflarda çarpıştı fakat bu sırada esir düştü. Ancak düşmanın elinden kurtulmayı başardı. Büyük Taarruz'daki kahramanlıkları nedeniyle kendisine üsteğmen rütbesi verildi
Kara Fatma, savaş meydanlarındaki üstün başarıları sebebiyle İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.
Milli Mücadele'nin ardından kendisine bağlanan üsteğmen maaşını ise "Ben para için savaşmadım. Vatanım için savaştım" diyerek Kızılay'a bağışladı
Ömrünün son yıllarını İstanbul'da geçiren kahraman, 2 Temmuz 1955 günü aramızdan ayrıldı.
Bursa Bölge, 2024.08.30 07:11