Eğitim Sen Bursa Şubesi eğitimin durumunu değerlendirdi

Eğitim, 2024.09.13 17:56

Eğitim Sen Bursa Şubesi, 'Eğitimin Durumu Raporu' paylaşarak genel değerlendirmede bulundu. Rapora göre 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 5,4 milyon çocuk yoksulluk sınırının altında yaşamakta.

Eğitim Sen Bursa Şubesi eğitimin durumunu değerlendirdi

Eğitim Sen Bursa Şubesi'nin yayınladığı Eğitimin Durumu Raporu'nda, 2023/2024 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında kamuoyu ile paylaşılan müfredat değişiklikleri ilk gündeme geldiği günden itibaren yoğun tartışmalara neden olduğunu belirterek ayrıntıların ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte yapılan değişikliklerin bilimsel ve laik eğitime temelden aykırı düzenlemeler olduğu görüldüğünü açıkladı.

YIL İÇİNDE TEMEL İHTİYAÇLARDA MASRAFLAR GİDEREK ARTIYOR

Yeni eğitim öğretim dönemi yılı başında öğrencilerin ve velilerin, artan okul ve kırtasiye masraflarıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen raporda, son bir yıl içinde temel kırtasiye ve okul ihtiyaçlarında en az yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda artışlar yaşanmış olduğu ifade edildi.  Rapora göre; Bir veli, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başında bir okul öncesi öğrencisi için 10.000 TL, bir ilkokul öğrencisi için, 16.000 TL, bir ortaokul ya da lise öğrencisi için, 23.000 TL kıyafet, çanta, ders araç gereçlerine para harcamak zorunda kalmıştır, bunlara servis ve okullardan istenen bağışlar dahil değil.

5,4 MİLYON ÇOCUK YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

2024 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 5,4 milyon çocuk yoksulluk sınırının altında yaşamakta ve bu oran Türkiye'deki çocuk nüfusunun yüzde 25'ine tekabül etmekte olduğunu söyleyen raporda; TÜİK verilerine göre, Türkiye'de okul çağındaki çocukların yüzde 8,5'i yetersiz kiloya sahip. Ayrıca, çocukların yüzde 6'sı ise aşırı zayıflık sorunu ile karşı karşıya. Özellikle düşük gelirli hanelerde bu oranların daha yüksek. Yeterli beslenmeyen çocuklar, dikkat eksikliği, yorgunluk ve öğrenme güçlükleri gibi problemlerle karşı karşıya kalmakta.

OKULLARIN YÜZDE 80'İNDE KADROLU YARDIMCI PERSONEL BULUNMAMAKTADIR

Rapor'da ayrıca Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM), okullarda yaşanan eksiklik ve öğretmen açıklığından bahsedildi. Rapora göre; Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) son yıllarda, özellikle 2021'de yapılan kanuni düzenlemeler sonrasında, öğrenci sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. MESEM'lerde hızla artan öğrenci sayısı eğitimin niteliğine ve öğrenci haklarına olumsuz etkileri olmuştur. MESEM uygulamasında eğitimde nitelik yerine niceliğe odaklanılması önemli bir eksikliktir. Ülkemizde okulların önemli bir bölümü ciddi anlamda ödenek sıkıntısı çekerken, bakanlığın okullara ihtiyacı kadar ödenek ayırmaması nedeniyle, okulların pek çok ihtiyacı öğrencilerden düzenli olarak toplanan aidatlar, bağışlar ve okulların ticari faaliyetlerinden karşılanmaktadır. 2024/25 eğitim öğretim yılı başı itibariyle okulların % 80'inde kadrolu yardımcı personel bulunmamaktadır. MEB, tıpkı ücretli öğretmen istihdamında yaptığı gibi her eğitim öğretim yılı başında personel açığını İŞKUR üzerinden kapatmaya çalışmaktadır.

Eğitim, 2024.09.13 17:56