Bursa'nın ulaşımı depreme hazır mı?

Bursa Bölge, 2023.02.23 09:01

11 ilin etkilendiği deprem felaketinin ardından bölgeye ulaşımda yaşanan sorunlar gündem olmuştu. Bursa'da ulaşım, olası bir Marmara depremine hazır mı? Hastaneler gibi afet anında en çok ihtiyaç duyulacak kamu binalarının her daim ulaşılabilir olması gerektiğini vurgulayan Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu.

Bursa'nın ulaşımı depreme hazır mı?

MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından kapanan yollar nedeniyle bölgeye ulaşımda sorun yaşanmıştı. Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, Bursa'da hastaneler gibi en çok ihtiyaç duyulacak kamu binalarının her daim ulaşıma açık olması gerektiğini vurguladı.

"BARINMA VE ÇALIŞMA ALANLARI ARASI MESAFE ARTIŞI YOĞUN BİR ULAŞIM TALEBİ DOĞURUYOR"

Bursa'da yapılacak bir anket çalışmasında birinci sırada söylenecek sorunun ulaşım olacağını belirten Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, "Bursa gibi lineer gelişen kentlerde ulaşım en büyük mekânsal sorunlardan birisidir. Kentimizin coğrafyası gereği güneyinde Uludağ, kuzeyinde Ova olması sebebiyle doğu - batı yönünde lineer (doğrusal) olarak gelişim göstermiştir. Lineer gelişen kentlerde kentin giriş - çıkış noktaları arasındaki mesafenin uzaması, çalışma ve barınma alanları arası mesafenin artması, yoğun bir kent içi ulaşım talebi doğurmaktadır. Bu durum gündelik hayatımızda bile ulaşım ve trafiği kentin en önemli sorunlarından biri haline getirmektedir. Kentte yapılacak bir anket çalışmasında birinci sırada söylenecek sorunun ulaşım olacağı aşikârdır" ifadelerini kullandı.

"AFET ANINDA ULAŞABİLİRLİK VE LOJİSTİK ÖN PLANDADIR"

Murat İlkme, "Kentimizin, kent içi ana ulaşım sistemi Ankara yolu, İzmir Yolu, Yalova Yolu, Mudanya yolu üzerine oturmuş durumdadır. Kentin son 60-70 yıllık tarihine bakıldığında bu ana akslara sadece Yakın Çevre Yolu, Uzak Çevre yolu ve çevre yoluna Samanlı, Şehir Hastanesi yolu gibi bağlantı yollarının eklendiğini görmekteyiz. Maalesef yıllar içinde alternatif ulaşım aksları oluşturamamışız. Kentin nüfusu her geçen gün artarken buna paralel ulaşım alternatiflerinin artmaması, trafik yoğunluğunun artmasına sebep olmuştur. Son yaşanan depremler bu tür afetlerde ulaşılabilirlik ve lojistik konusunu ön plana çıkarmıştır" diye konuştu.

"KAMULAŞTIRMA İLE YOL ELDE ETMEK ÇOK PAHALI BİR YÖNTEM"

Ulaşımı iki boyutta ele alınabileceğini ifade eden İlkme, "Birincisi kente ulaşımdır. Yani şehirler arası yollardır. Bu boyutunda önemli olan yolların ve yollar üzerindeki sanat yapıların depreme dayanıklı olmasıdır. İkincisi ise kent içi ulaşımdır. Burada da önemli olan kent içi alternatif yol güzergahlarının oluşturulmasıdır. Bu nokta da karşımıza çıkan konu alternatif yol güzergahlarının nasıl elde edileceğidir. Mülkiyetin kutsal olarak algılanması ve kanun yönetmeliklerimizin mülkiyeti koruyucu yaklaşımı idareleri kamulaştırma sorunu ile karşı karşıya bırakmaktadır. Kamulaştırma ile yol elde etmek çok maliyetli bir yöntemdir. Yolun imar planında tanımlanan arazi kullanım kararlarından biri olduğunu gözardı etmeyerek aslında yapılması gereken mevcut imar planlarının revize edilerek daha uygulanabilir, hayata geçirilebilir planlar elde etmemizdir. Kentimiz de uygulama imar planı düzeyinde birçok plan maalesef imar uygulamasındaki sorunlar, mevcut dokuyla uyumsuz plan kararları vb birçok sebeple uygulanamamaktadır. Bu planlar hayata geçirilemediğinden bu planlarda önerilen yollar açılamamakta, bu durum yol akslarımızı çeşitlendirmemizin önüne geçmektedir. Bir an önce bütüncül bir planlama yaklaşımı ile mevcut planlarımızı ele almamız lazımdır" dedi.

"HASTANE GİBİ KAMU YAPILARI HER KOŞULDA ULAŞILABİLİR OLMALIDIR"

Şube Başkanı Murat İlkme, "Diğer bir önemli konu yollar üzerindeki köprü, kavşak vb sanat yapılarıdır. Bu sanat yapıların depreme dayanıklı yapılması ve depreme dayanıklı hale getirilmesi elzemdir. Yukarıda bahsettiğim sıkıntılar sebebiyle kavşaklara yeterli alanlar bırakamadığımızdan trafiği çözmek için batçık - köprülü kavşak gibi çözümlerin yapılması elzemdir. Bu sanat yapılarından birinin yıkılması tüm ulaşımın tıkınmasına sebep olacaktır. Hastane vb. kamusal yapıların ulaşılabilir alanlarda yer seçmesi önemlidir. Bu tür büyük kamu yapıların yer seçiminde her koşulda ulaşılabilir olmasını sağlamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

"YÜKSEK YAPILARA İLİŞKİN BÜTÜNCÜL BİR STRATEJI GELİŞTİRİLMESİ GEREKIYOR"

Ulaşım aksları üzerindeki yüksek yapılara dikkat çeken İlkme,  "Maalesef kentleşme pratiğimizde bu şekilde bir algı vardır. Büyük bulvar yapılırsa yapılaşmada yüksek katlı olmalıdır şeklinde. Örnek vermek gerekirse Yalova Yolu Kentsel Dönüşüm Planında öneri yükseklikler 51,50 metredir. Yalova Yolu Planında ticaret adalarında önerilen yükseklikler 80,00 metredir. Mevcutta bu yerlere baktığımız zaman yapılaşma en fazla 3-4 katlıdır. Ya da Ankara Yolu Güzergahı Planında önerilen yükseklikler 36,50 - 32,50 metredir. Plan üzerinde yükseklik serbest bırakılan yerlerde yapı yüksekliği genel plan notları ile 100 metre olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yüksek yapılara ilişkin de bütüncül bir strateji belirleme gereksinimiz bulunmaktadır" diye konuştu.

Bursa Bölge, 2023.02.23 09:01