Bursa Kasaplar Odası Başkanı Yıldız: Hükümet özel sektöre et ithalatı sağlamalı

Ekonomi, 2024.04.16 14:59

Son 3 ayda kırmızı ete yaklaşık yüzde 40 zam gelmesi vatandaşın ete ulaşımını epey zorlaştırdı. Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, gelen zamlar hakkında Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu.

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Yıldız: Hükümet özel sektöre et ithalatı sağlamalı

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Kırmızı ete son 3 ayda yaklaşık yüzde 40, son 1 yılda ise yüzde 100'e yakın zam geldi. Son gelen zamlarla birlikte vatandaşın kırmızı ete ulaşması her geçen gün zorlaşırken Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız zamlara dair yaptığı açıklamada, "Hükümet insanları teşvik mi etmeli, yoksa halkla rekabet mi etmeli?" dedi.

"TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLENMİYOR"

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, Türkiye'de hayvancılık yapan insanların ve hayvanların sayısı azaldığı için zam geldiğini vurguladı.

Yıldız, "Tarım ve hayvancılığın desteklenmemesinden ötürü fiyat artıyor. Hayvancılığı kimse yapmayıp hayvan üretimi olmadığı için arz-talep meselesinden dolayı fiyatlarda yükselme meydana geliyor" açıklamalarıyla bu durumun üreticiyi zorladığını belirtti.

"KİŞİLERE RANT SAĞLAMAMALILAR"

Et ve Süt Kurumu ile Bakanlığı'nın yanlış politika izlediğini belirten Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, "Yurt dışından et ve süt kurumu et getiriyor, hükümet vatandaşla rekabet ediyor. Hükümet yurt dışından 170 liraya getirip 280 liraya halka satıyor. 230-240 liraya marketlere veriyor. Biz dedik ki, '170 liradan ithal ediyorsunuz 350 liraya satıyorsunuz. 170'e satın, üzerine 100 lira vergi koyun, 270 lira olsun.' Bu köylüyü de rahatlatır, desteklemiş olur. Köylüyü hayvan üretimine teşvik etmeliyiz. Et ithalatını özel sektöre verip verginizi alın. Bursa'da bir tane firmaya veriyorlar, o firma yemek sanayisine, markete dağıtıyor, kasapları es geçiyorlar. Bakanlık, Allah'tan korksun. Kişilere rant sağlıyorlar. Kasapları es geçip marketlere et veriyorlar. Hükümet insanları teşvik mi etmeli, yoksa halkla rekabet mi etmeli? Bunları bakanlık ve et süt kurumunun gözden geçirmeleri gerekiyor. Söylemekten dilimizde tüy bitti, sağır sultan duydu, bakanlık duymadı" şeklinde açıkladı.

Ayrıca Yıldız, Kurban Bayramı'nda bir indirim olmayacağını düşündüğünü söyleyerek "İndirim söz konusu olması için hükümet özel sektöre ithalatı açmalı. Hükümet politikası tarım ve hayvancılıkta böyle gittikçe etin fiyatını kimse öngöremiyor ve bunun önünün alınacağına inanamıyorum.  Ben 2010 yılında et 11 liradan 19 liraya çıktığı zaman Polonya'dan 2 tır et ithal ettim. Burada 11 liraya halka, kasabıma dağıttım. Ertesi gün başkaları da getirdi, et fiyatı 19 liradan 13 liraya oturdu, yüzde 60'a yakın indirim oldu. Bu canlı örnek. Bunu göz önünde bulundurmalılar" açıklamalarında bulundu.

"ÖZEL SEKTÖRE ET İTHALATI SAĞLANMALI"

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, 1 yılda gelen yaklaşık yüzde 100 zammı az gördüğünü belirterek, "Daha fazla zam geldiğini düşünüyorum. Bugün Türkiye'de bir yılda yüzde 300 marketler, alışveriş merkezleri zam yaptı. Her şeye zam geldi, hiç kimse kafasını kaldırıp bir şey söylemiyor. 3-5 kişi çıkıp konuşuyor, kimse dinlemiyor. Avrupa'da yüzde 30'lara varan teşvikler var, hükümet üreticiye prim veriyor. Avrupa'nın olumlu yasalarını es geçiyoruz, almıyoruz. Avrupa'daki teşviki göz önünde bulundurarak Türkiye'de de bu durumu düşünerek hükümet özel sektöre et ithalatı yapılmalı. Özel sektöre verecek, alt ve üst sınırı koyacak, besilik getirecek, et getirmeyecek. Kademe kademe bu iş yapılacak. Besilik geldikten sonra gelen buzağılar dana olup Türkiye'nin et ihtiyacı karşılanacak. Daha sonra da teşviklerle insanlar hayvan üretecek. Damızlık ve buzağıları büyütürler, Türkiye biraz nefes alır" açıklamalarıyla üreticiye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomi, 2024.04.16 14:59