Bursa'da haritadan silinen köy ekolojik proje istiyor - ÖZEL HABER

Bursa'da haritadan silinen köy ekolojik proje istiyor - ÖZEL HABER

Bursa'da ilk yerleşimin izlerinin bulunduğu ve yıllarca define avcıları tarafından talan edilen hayalet köy Marmaracık, kaderine terkedildi. Kışın sıcak yazın soğuk akan suları, yeşili ve temiz havasıyla huzur veren Marmaracık Köyü, yok ediciliğe karşı Ekolojik Turizm ve Tarım Projesi istiyor.

2013.07.22 09:48 - Son Güncellenme: 2013.07.22 09:59 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da haritadan silinen köy ekolojik proje istiyor - ÖZEL HABER

 

 

 

Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ne bağlı Marmaracık Köyü, köylülerin yıllar önce elektriksizlik yüzünden evlerini bırakarak 3 kilometre güneye yerleşmesinin ardından, 'hayalet' köy haline geldi. Etrafı ağaçlarla çevrili bir vadinin ortasında, yanı başından deresi akan Marmaracık Köyü kaderine terkedildi. Neolitik Çağ'a ait Fikirtepe türü çanak çömleklerin bulunduğu Marmaracık Köyü'ndeki höyük ise, define avcıları tarafından talan edildi. Höyüğe 3, Yenişehir merkezine ise 19 kilometre uzaklıkta bulunan yeni bölgeye yerleşen köylüler, kışın sıcak yazın soğuk akan suları, yeşili ve temiz havasıyla huzur veren Marmaracık Köyü'ne ekolojik turizm ve tarım projesi istiyor.

2 BİN YILLIK ÇARŞI

Bursa-Yenişehir karayolunun hemen güneyinde yer alan tarihi höyük, Marmaracık köyünün yaklaşık 3 km güneyinde yer alıyor. Ermenilerle Türkler arasında yapılan savaştan sonra bölgeyi terk eden Ermenilerin evlerinin bulunduğu köy hala ziyaret edilebilir durumda. Ermeni tekfurluğu konumundaki köyde bulunan 2 bin yıllık çarşının kalıntıları da bölgenin en kalabalık yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Fikirtepe türü çanak çömlek parçalarının yanı sıra İlk Tunç Çağı'na tarihlenen Yenişehir ve İnegöl gri türlerin çanak çömlek parçaları da yine bu köyde bulundu. Orta Anadolu'dan gelen ilk Neolitik Çağ topluluklarının Bursa'daki en eski yerleşimlerinden birisi olan Marmamacık höyüğü, Yenişehir ovasının hemen güneybatısındaki konumuyla, doğal yolların üzerinde yer alıyor.

NEDEN EKOLOJİK KÖY OLMASIN?

Bursa'daki turizmin çeşitlendirilmesi, 12 ay turizm yapılabilmesi ve kültür alış verişinin sağlanması için Marmaracık Köyü, adres gösteriliyor. Bölgede böbrek taşına iyi geldiği söylenen kışın sıcak yazın soğuk akan su kaynakları bulunan köy, temiz hava ve yeşil manzarasıyla ekolojik yaşam çiftliğine uygun hale getirilebilecek ender köylerden birisi. Tarihiyle de dikkat çeken köyde yapılacak ekolojik yaşam merkezinde; her türlü kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerin yapılabileceği birimleri oluşturulabilir.

TÜRKİYE AB DESTEĞİYLE YAPIYOR

Türkiye'nin çeşitli tatil bölgelerinde hayata geçirilen ekolojik köy projeleri; eko tarım, eko turizm ve milletlerarası kültür alışverişinin sağlanması için önemli bir konumda yer alıyor. Türkiye'nin pek çok ilindeki ekolojik köy projeleri Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçiyor. Ekolojik köy projesi ile insanların doğa ile iç içe yaşayabileceği, stresli kent ortamından uzaklaşıp huzurlu bir yaşamın ve ihtiyaçların topraktan karşılandığı, köy hayatının getirdiği doğayla ve çevreyle uyumlu bir hayat tarzını sunuyor. Pansiyon hizmetleri verilerek bölge köylüsüne gelir sağlanıyor.

Bursa'da haritadan silinen köy ekolojik proje istiyor

İLGİLİ GALERİ

Bursa'da haritadan silinen köy ekolojik proje istiyor

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.07.22 09:48 - Son Güncellenme: 2013.07.22 09:59 - HABER MERKEZİ
A