Bursa'da 'Ekmekler Neden Bozuldu?' adlı medya buluşması
Bursa Bölge, 2024.10.05 14:42Bursa'da Osmangazi Belediyesi tarafından moderatörlüğünü Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan'ın yaptığı 'Ekmekler Neden Bozuldu?' başlıklı medya buluşması düzenlendi.
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Hasan Âli Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi'nde Osmangazi Belediyesi tarafından moderatörlüğünü Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan'ın yaptığı 'Ekmekler Neden Bozuldu?' başlıklı medya buluşmasına Gazeteci Deniz Zeyrek ve Çiğdem Toker konuk oldu.
Medya buluşmasına Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Osmangazi Belediyesi Meclis üyesi Cemile Yılgör, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş katıldı.
Moderatör Aysın Komitgan, medya buluşmasında Gazeteci Deniz Zeyrek ve Çiğdem Toker'e söz vermeden önce kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Komitgan, "Ekmek mevzusu 7'den 70'e tüm insanların ortak paydası. Türk insanı olarak, gerçekten ekmeği çok severiz dolayısıyla her türlü mevzuda ekmek için mücadele ediyoruz" şeklinde konuşarak sözü Deniz Zeyrek'e verdi.
"MAYASI BOZUK OLAN İNSANLAR PARAYA KÖLE OLAN İNSANLAR"
Gazeteci Deniz Zeyrek, meyda buluşmasına, Bursa'ya davet edildiği için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Zeyrek, "Osmangazi'de yeni bir başkan, parti, bir ruh insan bir şekilde hissediyor. Mayayı bozmadan değiştirmek. Ülkemizin mayası bozulmadı. İnsanımızında mayası bozulmadı. Bozulan aramızdaki bazı insanların kimliği, kişiliği. Mayası bozulanlar ne yazık ki paraya köle olanlar" dedi.
"KURALLARA UYACAK BİR İKTİDARA İHTİYAÇ VAR"
Siyasi bir değişim gerektiğinin altını çizen Zeyrek, "Mücadele eden bir siyasi iktidara ihtiyacımız var. Anayasayı delsek bir şey olmaz denecek bir durumdayız. Kurallara uyacak bir iktidara ihtiyaç var bu ülkenin. Toplumda yaşanan çürümeyi ve bozulmayı onaracak bir iktidar gelmeli. Bizim mayamız cumhuriyettir. Ben umutluyum. Ben mayamızın bozulmayacağını düşünüyorum. Şimdi sesleri gür çıkıyor olabilir diğer grubun ama değişim ile o seslerde susacak" şeklinde konuştu.
"TEMEL SORUNUMUZ BAĞIN KURULAMIYOR OLUŞU"
Moderatör Aysın Komitgan Ekmekler neden bozuldu? Sorun mayada, unda mı? diye sorarak sözü Gazeteci Çiğdem Toker'e verdi.Babasının Hasan Âli Yücel'in tutkusu olduğunu söyleyen Toker davet için ve kütüphanenin adının Hasan Âli Yücel olmasından dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'a teşekkür ederek sözlerine başladı. Toker, "Bizim zamanımızda ekmekler daha doğurcuydu. Her zaman yoksulluk yaşandı, geçim sıkıntıları yaşandı ama son yıllarda yaşanan yoksulluğa daha önce bu kadar tanık olmadım. İnsanın insanlık durumuyla ilgili sahip olduğu temel haklar var ya artan aslında o yoksulluk. Bizim temel sorunumuz bağın kurulamıyor oluşu. Bütçeler ve yolsuzluklar arasında bağ oluşturulamıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi 3Y'i bitireceğiz diye geldi ve hepsinin arttığı ortada.Yoksulluk, yolsuklar yasaklar daha da arttı. Bugün yazılarımız erişim engeline maruz kalıyor. Bazı yazılarımın erişimine engellendiğini kitap çalışmaları yaparken fark ediyorum. İnsanların bu düşürüldüğü yoksulluğun iktidarın tercihleriyle alakalı olduğu gösterilmesi gerekiyor. Bunu gazetecilerim düşürmesi gerekiyor, siyasilerin buna el atması gerekiyor.
"EKMEĞİ BULAMAYINCA CİNNET Mİ GEÇİRİYORUZ?"
İnsan sadece insan olduğu için birçok hakka sahip olduğunu ifade eden Toker, insanların bu hakka erişmekte zorlandığını açıkladı. Moderatör Aysın Komitgan eskiden askıda ekmek olmadığını ve işe girerken torpilin olmadığını ekleyerek bu sorunların artık baş edilemez hale geldiğinin altını çizdi. Komtigan, "Dün iki genç kızımız katledildi. Biz bu ekmeği bulamayınca cinnet mi geçiriyoruz sorusu akıllara getiriliyor" diye konuşarak sorunu Deniz Zeyrek'e yöneltti.
"TÜRKİYE'DE YÖNETİLMEME SORUNU VAR"
Zeyrek, bir uyuşturucu bağımlısının bir kadının başını keserek öldürülmesinin korkunç bir şey olduğunu ancak bu ülkede daha öncede satanist cinayetleri olduğunu söyledi. Zeyrek, "Vahşet yaşamımızın bir parçası. Vahşet insanların bir kısmı tarafından kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Farkındalığımız mı arttı bu olaylar mı arttı ayrı bir tartışma konusu. Ancak yoksulluk arttıkça bu tür olayların yaşandığı görülüyor. Göçmen meselesinde ise bundan sonra gelecek iktidarın böyle bir ödevi var. Son derece karmaşık bir mesele. Adalette bir çürüme var. Daha yeni oldu Beyoğlu'nda iki kişi tarafından sokak ortasında bir kadına tecavüz girişiminde bulunuldu. Ben Can Atalay'ı tanıyorum, Osman Kaval'ı tanıyorum fikirlerini sevip sevmemek ayrı ama bu kişiler hiç kimseye zarar verecek kişiler değil. Bir gün bile ceza evinde kalmaması gereken kişiler ceza evinde kalıyor. Genç bir polisi öldüren cani 20 küsür suç kaydı varmış ama aramızda dolaşıyor. Tecavüz etmeye kalkışan o iki sapık zihniyet bugün hakim karşısına çıktığında serbest kalabiliyor. Bu tür olaylar geçmişte de oluyordu ama cezalarını alabiliyordu. Şimdi ise maalesef yargı bu adeleti dağıtmıyor. Bu algı bence bu yüzden kaynaklı. Evet toplumsal bir çürüme var, Türkiye'de çok ciddi yönetilememe sorunu var" dedi.
"BİR CEZASIZLIK UYGULAMASI UYGULANIYOR"
Sosyal medya adeleti hakkında sorusunu yönelten moderatör Komitgan'a Çiğdem Toker cevap verdi. Toker, "Ülkemiz'de çok ciddi cezasızlık uygulaması olmuş durumda. Birçok sebebi var. Ama bir türlü içimizi soğutmayan binlerce karar alındı ve toplumda öfke durumu yarattığı açık. Kadınlara yönelik nefret söyleminin etki ettiğini düşünüyorum cezasızlık uygulamasında. Sosyal medya mahkemeleri diye bir kavram çıktı artık. Suç işlediği açık olan durumlarda sosyal medyada yayılmasından sonra tekrar bir kararın olması çok garip. Özellikle kadınax çocuğa yönelik suçlarda serbest bırakılmasının ardında sosyal medyada paylaşılması ardından tekrardan yargılanması çok oluyor. Yargının bu şekilde olması kendi başına son derece sorunlu bir durum" diye konuştu.
"BURSA YEŞİL BURSA OLMAKTAN ÇIKMIŞ"
Moderatör Aysın Komitgan'nın, Bursa siyaseti Ankara'dan nasıl görünüyor? sorusuna Deniz Zeyrek cevap verdi. Zeyrek, "Öncelikle yeşil Bursa yeşil Bursa olmaktan çıkmış. Bugün geldiğim zaman arkadaşıma burası Kültürpark mı? Burası yeşil mi? diye sorarken buldum. Bu durum Bursa'nın yeşilin yerine rezidanslarda bir değişine uğradığını söyleyebilirim. Bursa halkı kendisine yönelik hizmeti değerlendirebiliyor. Geçte olsa bir tavır ortaya koyabiliyor. Demokrasisi daha karmaşık hale geldi. Her sanayi kentinde olduğu gibi göç sorununun yaşandığı her yerde olduğu gibi Bursa'da bu konuda kendi payını alıyor. Burada kaç göçmen yaşıyor, kaç göçmen var bu ikisi arasındaki rakamları yan yana koyun farkı göreceksiniz. Bursa içerden göç alan bir şehirdi şimdi ülke dışındaki göçmenlerinde odağı haline geldi. Türkiye'nin genelindeki o göçmen karşıtlığı burada da dile geldiğini görüyoruz. Ülkesinden kaçıp gelmiş biri aç kalmamak için bir Türk'ün 17 bin liraya yapmadığı işi 10 bin liraya yapabilir ama esas sorun o çaresizliği sömürecek kadar ahlaksız oluşudur. Öyle çalıştıran sanayicileri de ahlaksız buluyorum. Ne yazık ki yaşadığımız göç sorunu göçmenlere düşman kesilerek çözülecek bir konu değil. Muhalefetin bu konuda iktidarı sıkıştırması gerekiyor" dedi.
"BURSA'NIN ONCA YILDAN SONRA EL DEĞİŞTİRMESİ ÇOK BÜYÜK BİR OLAY"
Çiğdem Toker, Hazine Maliye Bakanı T24'e konuşmacı olarak geldiğini aktararak, "Orada Anadolu'yu çok fazla gezdiğini ve oradaki patronların eleman bulmadığını söyledi. Siz o insanlara insanca yaşayacak bir ücret teklif ediyor musunuz? Onun yerine sığınmacı ve mültecileri çalıştırıyor. Bunun hakkında kapsamlı bir araştırma yapılması gerekiyor. Kim ülkeyi göçmen deposuna çevirdiyse tepkiyi o yöne çevirmemiz gerekiyor. Benim Bursa'ya çok gelme fırsatım olmamıştı. Bursa'nın bunca yıldan sonra yerel yönetimin el değiştirmesi çok büyük bir olay. Bursa uzaktan daha önceden iyi gözükmüyordu. Onun dışında sosyo-ekonomik sorunlar Türkiye'nin genelinde yaşadığı genel sorunlardan çok farklı değil" diye belirtti.
"TÜRKİYE'NİN ÇOK AĞIR SORUNLARI VAR"
Toker, "Okulları temizlenmeyen bir dönemden geçiyoruz. Bunun için ödenek tasarruf tedbirlerinin takıldığını söyleyen bir dönemden geçiyoruz. Çok ağır sorunları var Türkiye'nin. Yani bu bu sorunları hiçbir şekilde gündemden düşünmeden bunlar için çalışmak ve bunların nasıl onarılacağını, nasıl tekrar onurlu birer vatandaş olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşayabileceğimizin yollarının bize gösterilmesi ve anlatılması gerekiyor. Bu muhalefetin bir numaralı görevi bence bu" dedi.
Bursa Bölge, 2024.10.05 14:42