Bursa'da Nilüfer Deresi balık ölümleriyle gündeme gelmişti! Valilikten şaşırtan cevap 

Bursa Bölge, 2024.09.04 14:34

Bursa'da Nilüfer Deresi Haziran ayında balık ölümleriyle gündeme gelmişti Vatandaşların Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı başvuru sonucunda gelen açıklama vatandaşları hayretlere düşürdü. Bursa Valiliği bünyesinde bulunan Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden gelen yazıda Nilüfer Deresi için, "Arıtmasız atıksu deşarjı gözlenmemiştir" yanıtını yer aldı. 

Bursa'da Nilüfer Deresi balık ölümleriyle gündeme gelmişti! Valilikten şaşırtan cevap 

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN

Bursa'da Nilüfer Deresi, Karacabey'de bulunan Kocadere ile birleştiğini biliniyor. 2 derenin suyu Marmara Denizi'ne akarken bölgede bulunan çiftçiler buradan aldıkları su ile tarım faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

İddiaya göre Balıkesir-Susurluk tarafında bulunan pancar deposundan dereye kostik atıkları akmaya başladı. Durum sonrası köyde yaşayan vatandaşlar tepki gösterdi.  12 Haziran tarihinde balık ölümleriyle gündeme getirdiğimiz Nilüfer Deresi, vatandaşlar tarafından CİMER'e şikâyet edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na giden şikayet daha sonra Bursa Valiliği'ne yönlendirildi. Valilikten tekrar bakanlığa sevk edilen şikayet, daha sonra Bursa Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Ardından yazılı işlem kararı vatandaşlara ulaştı.

Valilik tarafından gönderilen yazıda şu ibareler yer aldı:

"İlgi CİMER şikayetinde, Nilüfer Deresinin kirliliğinden şikayet edilerek konunun Valiliğinizce (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İI Müdürlüğü) incelenmesi istenmektedir. Söz konusu şikayete istinaden teknik elemanlarımızca denetim yapılmış olup dereye arıtmasız atıksu deşarjı gözlenmemiştir. 

Bununla birlikte, ilimizde bulunan derelere arıtılmış atıksu deşarj eden arıtma tesisleri, Valiliğimizden (Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü alınmış atıksu deşarjı konulu Çevre İzni kapsamında anı denetimlerle denetlenmekte olup 5.000 m3/gün üzerindeki kapasiteye sahip büyük arıtma tesislerinin deşarj suları, online olarak Bakanlığımız portalından izlenmekte ve limit aşımı olduğunda otomatik olarak numune alınarak ilgili mevzuat uyarıca gerekli işlemler yürütülmektedir.

Atıksu deşarjlarıyla ilgili olarak herhangi bu uygunsuzluğun tespiti durumunda, 2872 sayılı Çevre Kanunun ilgili hükümleri gereğince idari yaptırım uygulandığı hususunda. Bilgilerimizi ve gereği arz ederim."

Müdürlük tarafından yapılan bu açıklama sonrası sonuçsuz kalan Nilüfer Deresi, vatandaşları da isyan ettirdi.

Bursa Bölge, 2024.09.04 14:34