Batı Nil Virüsü nedir? Nev Esentepe'den Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy uyardı
Sağlık, 2024.08.24 10:14Batı Nil Virüsü (BNV) yayılmaya başladı. Sağlık Bakanlığı sivrisinek yolu ile bulaşan virüsün Türkiye'de 6 kişide olduğunu açıkladı. Nev Esentepe Hastanesinden Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, virüs hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu. Peki, Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil Virüsü'nde nasıl tedavi edilir? Batı Nil Virüsü'nden nasıl korunulur?
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Batı Nil Virüsü, sivrisinek sokmasıyla yayılan bir hastalık türü olarak tanımlanırken yeni bir salgının da habercisi olarak görülüyor. Vatandaşlar nasıl korunacaklarını araştırırken Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 2024 yılında 6 kişide görüldüğünü açıkladı.
"HASTALIK, KİŞİDEN KİŞİYE DOĞRUDAN BULAŞMAMAKTADIR"
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.
Hastalığın yayılmasının ardından konu hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, virüs hakkında önemli bilgiler verdi. Peki, Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil Virüsü'nde nasıl tedavi edilir? Batı Nil Virüsü'nden nasıl korunulur?
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil Virüsü'nün tanımını yapan Özsoy, "Batı Nil Ateşi, Flaviviridae ailesinde yer alan bir RNA virüsünün neden olduğu ve en sık enfekte sivrisineklerle bulaşan bir hastalıktır" diye konuştu.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Özsoy, hastalanan kişilerin genellikle sivrisine ısırmasından kaynaklı olduğunu dile getirdi. Özsoy, "BNV'nin yaşam döngüsünde, yabani kuşlar ana konaktır. Kuşlardan kan emen sivrisinekler, hastalık etkenini insanlara, bazı memelilere (at gibi) ve yabani kuşlara taşırlar. Ancak insanlarda ve atlarda enfeksiyon düşük viremi ile seyrettiğinden bunlar diğer sivrisinekleri enfekte edemez, dolayısı ile kazara döngüye girerler ve son konak olurlar" ifadelerini kullandı Ayrıca Özsoy, virüsün bulaşacağı ayların Haziran veEylül döneminde gerçekleştiğinin altığını çizdi. Daha sonra Özsoy, sivrisinek yoluyla bulaşan hastalığın nadir görülen vakaları anlattı. Özsoy, "Gebelik, doğum veya emzirme esnasında anneden bebeğine, Kan verilmesi, Organ nakilleri ve Laboratuvarda maruziyeti şeklinde de enfeksiyon bulaşabilmektedir" dedi.
BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Virüs bulaşmış hastalarda yüzde 80 oranında hiç belirti görülmediğini söyleyen Nev Esentepe Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, "Hastalığın Kuluçka süresi 2-14 gün, sıklıkla 2-6 gündür. Bu süre bağışıklık sistemleri baskılanmış kişilerde daha uzun olabilir Bazı kişilerde ateşli bir hastalık tablosu gelişir. Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1'inde ateşle beraber ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir. Az sayıda kişide şiddetli belirtiler olabilir. Virüs bulaşmış kişilerin % 1'inden azında ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişir. Nörolojik hastalık belirtileri; baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felçtir. Bu ağır hastalıktan kurtulmak birkaç hafta veya aylar sürebilir. Bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir. BNV yüzünden nörolojik tablo meydana gelen hastaların %10'u ölür. Kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi bazı sağlık sorunları bulunan insanlar, ciddi hastalık tablosu açısından daha büyük risk altındadırlar" şeklinde konuştu.
"BATI NİL VİRÜSÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?"
Virüsten korunma yollarını anlayan Özsoy, "Klinik belirti ve bulgular ile kan ve beyin omurilik sıvısı testleri gibi özel laboratuar testleriyle tanı konur. Bu testler tipik olarak viral enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antikorları tespit ederek sonuca ulaşır. Batı Nil Ateşinin tedavisi için ilaç ve hastalıktan korunmak için aşı yoktur. Ağrı gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmak ve ateşi düşürmek için ağrı kesici-ateş düşürücü kullanılabilir. Hafif belirtilere sahip hastaların bir kısmı tipik olarak kendiliğinden iyileşir, bazı belirtiler ise birkaç hafta sürebilir. Daha ciddi vakaları, genellikle tıbbi bakım ve destekleyici tedaviler için hastaneye yatırmak gerekir" diye konuştu.
BATI NİL VİRÜSÜ'NDEN NASIL KORUNULUR?
Son olarak Batı Nil Virüsü'nden korunmak için neler yapılmasına değinen Özsoy, önemli uyarılarda bulundu. Özsoy, Sivrisinek sokmalarına karşı önlem alınmalıdır, Hastalığı önlemenin en etkili yolu, sivrisinek ısırıklarını engellemektir. Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde (güneş battıktan sonra) açık alanda fazla kalınmamalı, kalınması halinde kapalı giysiler giyilmeli, Pencerelere ve kapılara sineklik takılmalı, özellikle sineklerin çok olduğu dönemlerde cibinlik kullanılmalıdır. Kapalı ortamlarda, hava dolaşımı yaratacak vantilatör, klima gibi cihazlar kullanılmalıdır. Sivrisinek üreme alanları yok edilmelidir: Lastik tekerlek içleri, teneke kutular, boş saksılar, su varilleri gibi sivrisineklerin kolay üreyebildiği yerlerde su birikmesi önlenmeli ve bakımı sağlanmalı, Suyu biriktiren kap ve oyuncaklardaki sular boşaltılmalı, kullanılmadığında ters çevrilmelidir. Hayvan sulukları ve yalakları düzenli olarak temizlenmeli ve içindeki sular haftada en az üç kez değiştirilmelidir. Açık foseptik çukurlar kapatılmalıdır. Evlerin yakınındaki küçük su birikintileri kurutulmalıdır" dedi.
Sağlık, 2024.08.24 10:14