Bakan Kacır: Çin'den doğrudan sermaye yatırımlarını artırmak için gayretimiz var
Teknoloji, 2024.10.01 11:47Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Sadece Batılı ülkelerden değil, Çin'den doğrudan sermaye yatırımlarını artırmak için gayretimiz var. Çin otomotiv sektöründe dünyada önemli bir oyuncu haline geldi. Elektrikli araçlar olarak değerlendirdiğimizde dünyada toplam elektrikli araç sayısının yüzde 60'ının, 25 milyonunun Çin'de olduğunu görüyoruz" ifadesinde bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, önemli açıklamalarda bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın konuşması şu şekilde: "Bu yılın TEKNOFEST'inde 790 bin takımda 1 milyon 650 bin gencimiz projelerle yarışıyorlar. Hava savunma sistemlerine yönelik yeni yarışmamız var. 11 farklı yarışma TEKNOFEST'e eklenmiş oldu.
'DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR İŞ'
Adana'da bu hafta muhteşem bir TEKNOFEST yaşanacak. Ön kayılar yapılıyor. TEKNOFEST yine rekorlara sahne olacak. 3 TEKNOFEST'te 4.5 milyon misafirimiz geçtiğimiz yıl katıldı. Bu dünyada eşi benzeri olmayan bir iş.
Türkiye savunma sanayi sistemlerinin yüzde 80'ini kendi imkanları ile karşılayan bir ülke. Bu heyecana ortak olmak Türk milletinin hakkıdır. Bu hafta inşallah Adana'da bu heyecanı yaşayacağız. Türkiye'nin astronotları olacak.
LÜBNAN'DA ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI HAKKINDA
Bugün 1 Ekim, geçtiğimiz yıl 7 Ekim'den bu yana İsrail adeta canlı yayında soykırım gerçekleştiriyor. Bütün dünya bu soykırımı izliyor. Türkiye olarak bir an evvel zulmün durması için, Filistinli kardeşlerimizin huzura yeniden kavuşabilmesi için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elimizden geleni en iyi düzeyde yapmaya gayret ediyoruz.
Bugün İsrail sahip olduğu teknolojik üstünlükleri hiçbir hak hukuk tanımaksızın başka ülkelerin topraklarını işgal etmek için hunharca kullanabiliyor. İnsanlık halihazırda teknolojinin geliştirilmesiyle ilgili temel insan haklarının, yaşama haklarının teminat altına alınmasıyla ilgili ortak değerler bütününe sahip çıkıyor değil.
Son haftalarda Lübnan'da ağrı cihazlarına yapılan saldırı bir şeyi daha gösterdi. Umulmadık teknolojik ürünler saldırı aracına dönüşebilir. Siber güvenlik açıklarının olması ülkeleri hiç umulmadık ürünler üzerinden bir tehdit ile karşı karşıya bırakabilir.
'DEVLET OLARAK TEDBİRLERİMİZİ ARTIRIYORUZ'
Diğer pek çok devlette olduğu gibi bizim de bu yarışta dinamik çevik bir gayret içinde olma zorunluluğumuz var. Tehditler çeşitleniyor. Çok daha sınırlı cihaz bağlantılıyken pek çok cihaz artık internete açık hale geldi. Kullandığımız saatlerden, otomobillere kadar pek çok cihaz siber tehditlere açık hale geldi. Biz de devlet olarak tedbirlerimizi artırıyoruz.
'CİHAZLARIN KONTROLÜ KONUSUNDA YENİ ADIMLAR ATACAĞIZ'
Siber riskler açısından bu cihazların kontrolü konusunda yeni adımlar atacağız. Avrupa'nın siber güvenlik yasası var. Biz de bu yasa ile uyumlu adımlar atıyoruz.
'MECLİS'İN İLK İŞLERİNDEN BİRİ SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI'
Meclis'imiz yeni yasama çalışmalarına başlıyor. İlk işlerden biri Siber Güvenlik Başkanlığına ilişkin bir yasama çalışması olacak. Türkiye'nin siber güvenlikte atacağı adımı daha farklı şekilde atmasını sağlayacak.
BYD İLE YATIRIM ANLAŞMASI HAKKINDA!
Türkiye doğrudan yatırımlar açısından 22 yılda önemli başarılar elde etti. 262 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı sermaye geldi. Bunu daha da yükseltmeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz küresel yatırımlardan aldığımız payı yüzde 1'den 1.5'e çıkarmak. Yeni teknolojilerin Türkiye'de geliştirilmesine dönük yatırımları önemsiyoruz. Sadece Batılı ülkelerden değil, Çin'den doğrudan sermaye yatırımlarını artırmak için gayretimiz var.
Geçtiğimiz aralık ayında Çin'e seyahat gerçekleştirmiştim. Ana hedef Türkiye'ye yatırım çekmekti. Çin otomotiv sektöründe dünyada önemli bir oyuncu haline geldi. Elektrikli araçlar olarak değerlendirdiğimizde dünyada toplam elektrikli araç sayısının yüzde 60'ının, 25 milyonunun Çin'de olduğunu görüyoruz.
'2026'DA ÜRETİM BAŞLAYACAK'
Türkiye'nin rekabet gücünü koruması çok önemli. Bütün ekiplerimizin yürüttüğü çalışmalar geçtiğimiz temmuz ayında dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD'nin Türkiye'de yatırım kararını ilan etmesiyle oldu. 2026'da üretim başlayacak, halihazırda imzalar atıldı. Fabrika inşaatına ilişkin izin başvurularını gerçekleştirdi. Başvurular ne hızlı şekilde sonuçlandırılacak. 160 hektarlık bir alandan söz ediyoruz. Ar-Ge merkezi, 150 bin araçlık fabrika, tedarikçi parkı olacak. Nihayetinde Türkiye yüksek teknolojide çok önemli bir adım atmış olacak.
Teknoloji, 2024.10.01 11:47