Süpermarketlerin sonu geliyor

Süpermarketlerin sonu geliyor

Gelişen ve değişen dünya ekonomisinde süpermarketler giderek güç kaybediyor.

2013.08.17 11:02 - Son Güncellenme: 2013.08.17 11:02 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Süpermarketlerin sonu geliyor

Dev süpermarket zinciri Tesco, 2003 yılında kıyafet satışlarının en hızlı büyüyen grup olduğunu duyurmasından bu yana pek çok şey değişti.. 10 yıl öncesinde 10 ülkede bulunan grup, Çin'de fırsat kolluyordu. Şirketin CEO'su David Reid'in Çin'in kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu dillendirmesinin ardından geçen 10 senede Tesco markası Çin'de yok olmaya başladı.

Son 10 yıllık dönemde hipermarketlerde güç kaybı hızlandı. stockbrokers Shore Capital Analisti Clive Black,  hipermarketlerin duvara çarptığı 10 yılın geride kaldığını kaydederek büyük uluslararası süpermarket zincirlerinin sonunun geldiğini söyledi.

Sadece Tesco değil, Carrefour, Metro gibi devler, varlıklarının güçlü olduğu bölgelere odaklanmaya başladılar. Pek çok alanda faaliyet gösteren şirketler, en çok kazanç sağladıkları birimlerde güçlenme yolunu seçiyorlar.

Panmure Gordon Eski Perakende Analisti Phil Dorgan, Tesco, Morrisons ile Sainsbury'nin geçtiğimiz 10 yılda 34 milyar sterlin harcadıklarını fakat karlarının yalnızca 1,7 milyar sterlin arttığını ifade etti.

Süpermarket zincirlerinin bundan sonra ne yapacakları tartışılıyor. Sermaye harcamalarında daha akıllıca davranmaları gerektiği kaydedilen devlerin daha karlı iş modelleri bulmaları kaçınılmaz görünüyor.

Teknolojinin söz sahibi olduğu bu dönemde internetten siparişin tercih edilmesi ve resesyon sürecinde tüketicilerin indirimli mağazalara akın etmesi, Waitrose, Aldi ve Amazon gibi şirketlerin yıldızını parlattı.

İlerleyen dönemde güç kaybının hızlanması beklenen süpermarketler için en büyük tehlikenin artan iş maliyetleri olduğu kaydediliyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.08.17 11:02 - Son Güncellenme: 2013.08.17 11:02 - HABER MERKEZİ
A