Türkiye'nin de içinde olduğu gelişen piyasalarda son dönemde yaşanan sert hareketlerde Hindistan başı çekerken sıradaki kimin olduğu merak ediliyor.
Gelişen ülkelere gelen satış yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz haftadan beri artan hareketlerde Hindistan ve Endonezya en çok hasarı gören ülkeler olurken analistler bir domino etkisinden kokuyor.
Avustralya ANZ Bank küresel piyasalar yöneticisi Richard Yetsenga, Hindistan'da son günlerde ortaya konulan tablonun gelişen ülkeler için önemli bir örnek olduğunu belirtti. Ülkede cari açık rakamlarının bütçe rakamlarının son iki yılda önemli sinyal verdiğine dikkat çekilirken ABD'de tahvil piyasalarındaki hareketlenmenin Hindistan pazarından paranın çekilmesine neden olması sorunları tetikledi. Para musluklarının daha da kısılacağı endişesi ile kaçış hızlanırken Yetsenga'ya göre Hindistan'da yaşanan sürecin diğer gelişen ülke piyasalarına yayılacağını dile getirdi.
Sermaye maliyetlerinin artması her yerde sorunları beraberinde getirirken, Asya genelinde yükselen maliyetlerin yayılma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Malezya Tayland gibi ülkelerde güçlü kredi büyümesine işaret eden Avustralya ANZ Bank küresel piyasalar yöneticisi bu kredilerin yüksek kaldıraçlar ve dış destek ile karşılandığını hatırlattı.
Yetsenga, bu olumsuz havanın Singapur ve Hong Kong gibi aşırı değerli gayrimenkul piyasalarında da kendisini gösterdiğine değindi. Yetsenga'ya göre süreçten çok etkilenecek birkaç ülkenin başından Malezya gelebilir. Kırmızı bayrak taşıyan ülkelerin başında yer alam nedeni olarak ülke kuru Riggit'teki hareketi gösterdi. Son üç yılın en düşük seviyelerine gerilen kur nedeniyle endişelerin bu tarafta yoğunlaştığını dile getiren bir başka isim ise HSBC araştırma müdür Frederiz Neumann oldu.
Neumann Malezya'da dramatik değişim olduğunun altını çizdi. Ekonomik yeterlilik açısından da şüphe yaratan ülkede yapısal reformların yeterliliği de tartışma konusu.
Neumann Asya'nın dışından Brezilya ve Türkiye'nin de riskli ülkeler arasında yer aldığının altını çizdi.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Ekonomi, 2013.08.20 11:30