Sadakat mi, kariyer hedefi mi?

Sadakat mi, kariyer hedefi mi?

Gençler sık sık iş değiştirmekten yana. Aynı pozisyonda genç çalışanlar en fazla 3 yıl kalabilirken, ileri yaşlarda bu süreç 11 yıla kadar çıkıyor.

2013.04.15 09:42 - Son Güncellenme: 2013.04.15 09:50 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Sadakat mi, kariyer hedefi mi?

Bir şirkette 'kocamak mı' yoksa kariyer hedefinde oradan oraya zıplamak mı? Bu soru iş hayatında olan herkesin kafasının bir köşesinde durur. 'Sadakat mi, kariyer hedefi mi' derken bazen tek işle emeklilik gelir bazen birkaç yılda bir yeni iş. Birazdan okuyacağınız araştırma tam da bu karışıklıklara ve şu anda Türkiye'deki mevcut duruma ışık tutuyor...


İŞ ARAMAK RUTİNİN PARÇASI

CareerBuilder 2012 Aday Davranışları Araştırması'na göre, gençler bir pozisyonda genellikle üç yıl kalırken, ilerleyen yaşlarda ortalama 11 yıl kalma eğiliminde oluyorlar. Çalışanların yüzde 89'u iş fırsatları arayışının rutinin bir parçası olduğu bilgisini verirken, yüzde 30'u ise iş arayışının haftalık bir aktivite olduğunu söylüyor.

İŞİ OLSA DA ARAMAYA DEVAM

Çalışanların yüzde 74'ü bir işi olsa da aramaya devam ediyor. İş ilanlarına olan ilgi artıkça, çalışanların farklı pozisyonlara da ilgi gösterdiği ortaya çıkıyor. Çalışanların yüzde 53'ü bir işleri olsa da bunu kariyer olarak görmediklerini belirtiyor.

ÇABUK SIKILIYOR

Araştırma oranlarını değerlendiren Brand IQ İK Yönetici Ortağı Gurur Canbaş, bu durumun iki temel sebebi olduğuna dikkat çekiyor: "Öncelikle gençlerin yenilik ve değişim odaklı olmaları, çabuk sıkılabilmeleri, iş değişimini gelişim fırsatı olarak görmeleri. İkincisi ise, günümüz iş koşulları, özellikle bilişim ve telekomünikasyon sektöründe yeni mezunların tecrübeleriyle orantısız ücret beklentisi."

GENÇLER 'FIRSAT' GÖRÜYOR

Canbaş, "Gençler, iş değişikliğini maaş artışı ve kariyerde gelişim için bir fırsat olarak görüyor" yorumunu yaparak, şöyle devam ediyor: "3 senelik bir süre içerisinde çalıştıkları firmada herhangi bir terfi alamazlar ise yönetici kademesine gelmek ya da farklı bir iş alanına geçmek için de iş değişikliğini gidebiliyor. Uluslararası ya da büyük ölçekli firmalar çalışanı farklı görevlerde konumlandırarak ya da terfi ettirerek çözümlenmeye çalışılıyor."

3'TEN AZ KALMA, 5'İ AŞMA

Canbaş'a göre yeni mezunların mevcut çalıştıkları firmada, en az 3 sene kalmaları ve tecrübe ediniyor olmaları önemli, çünkü alt yapılarının iyi olması gerekiyor. 5 seneyi aşmanız halinde ise mevcut firmada veriminiz düşmeye başlamakta, bu nedenle ya mevcut firmanızda pozisyon değişikliğine gitmeniz ya da iş değişikliği yapmanız veriminizi arttırmakta ve kariyerinizi geliştirmekte faydalı olabiliyor.

EN SIK OTOMOTİV VE ENERJİDE

Dinamo Danışmanlık Yönetici Ortağı Evrim Kuran, Türkiye'de iş değişikliği oranlarının ortalamanın üzerinde olduğu sektörler otomotiv, enerji, kimya ve bankacılık olduğu bilgisini veriyor. Ayrıca teknoloji, elektronik ve telekomünikasyon alanlarında da işgücü devri ortalamanın bir miktar üzerinde olduğunu ekliyor.

'UZMANLIKTA DEZAVANTAJ'

Bir çalışan için ortalama 3 yılda iş değiştirmenin çalışanın aradığını bulması açısından iyi olduğunu söyleyen Balıklı Danışmanlık Kurucu Ortağı Tuğba Balıklı, "İleride çok istediğiniz bir iş gerçekten tam uzmanlık isteyebilir. Bu aşamada çok iş değiştirmiş olmanız dezavantaj yaratabilir."

 

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.15 09:42 - Son Güncellenme: 2013.04.15 09:50 - HABER MERKEZİ
A