Nilüfer'de mahallelerin ismi eskileri ile değişiyor

Nilüfer'de mahallelerin ismi eskileri ile değişiyor

Nilüfer Belediyesi, ilçe sınırları içerisindeki 17 mahalle ve köyün ismi, yapılan ankette yaşayanlar kabul ederse, eski rumca ve türkçe isimleri ile değiştirilecek. Bu konu Aralık ayındaki Nilüfer İlçe meclisinde karara bağlanacak.

2011.11.03 13:15 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Nilüfer'de mahallelerin ismi eskileri ile değişiyor

Nilüfer Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı Konak Kültür Evi'nde yapıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başkanlığında toplanan meclis, gündemdeki maddeleri oyladı. Çevre ve Hukuk Komisyonu'nun önerisi üzerine 17 mahalle ve köy isminin değiştirilmesi ile ilgili madde, anket çalışmaların tamamlanması için Aralık ayına tehir edildi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Yoğun bir çaba var. Eski isimleri değiştirilen köylerimiz vardı. Eskiden 'Misi' diye geçen, ama şu anda Gümüştepe Mahallesi bu yerleşim yerlerinden birisi. Burası insanların hafızasında hep Misi diye kaldı. Yerel bir isme dönüşmesini istedik. Yıllarca bir mahalle ve köy eski adıyla anılıyorsa, o adın tekrar iade edilmesi gerekir. İnsanlar öyle biliyorsa bunları yapmak lazım. Bazı şeylerden ürkmemek gerekiyor. Doğru yaptığımıza inanıyorum. Sözkonusu köy ve mahallelerde anket çalışması var. Bu anket neticeleri ortaya çıksın. Köylüler veya mahalleli yaşadığı yerin isminin değişmesini istiyorsa, Nilüfer Belediyesi olarak bu kararı alarak meclisimizden geçireceğiz" dedi.

"ÖZLÜCE'YE İNESİ, ÜRÜNLÜ'YE KİTE"
Vatandaşların ve belediyenin talebi doğrultusunda bazı köylerin isminin değiştirilmesinin düşünüldüğünü kaydeden Bozbey, "Mesela Özlüce'nin eski ismi 'İnesi'. Burada oturan sakinler nasıl isterse onu savunacağız. Bu konuda duyarlıyız. Anketlerden çıkan sonuç bizi de bağlayıcı bir sonuç olacak. Biz daha önceden böyle bir deneme yapmıştık. Resmi makamlardan geri döndü. Şimdi dünya değişiyor. Biz de bu değişime ayak uydurmalıyız. Bizim bir dayatmamız yok. Halk böyle istiyor. Mesela Alaaddinbey şu an mahalle, orası Fodra diye geçiyor. Ayrıca Ürünlü, Kite diye geçiyor. Bu istek halkın vereceği karardır. Yöre halkı bunların kararlarını oluşturacaklar. 'Ertuğrul' diye bildiğimiz yeri Çayırköy diye anılırdı. Niye Ertuğrul oldu? Önümüzdeki mecliste bu konular görüşülecek" şeklinde konuştu.
Vatandaşlar'dan bazıları eski isimlerin Rumlar'dan kaldığı için Ertuğrul, Özlüce, Alattinbey gibi Türkçe isimlerle değiştirildiğine dikkat çekiyorlar. Mahallenin tamamında anket çalışması yapılması gerektiğini hatırlatan büyük mahalle sakinleri, böyle bir kararda örnekleme anket ile değil, o mahallede ikamet eden herkesin düşüncesi sorularak, meclisten eski ismi dönülmesi yönünde karar verilmesi gerektiğine işaret ediyorlar. Anket örnekleme olursa, bu yaşanların görüşünü tam olarak yansıtmayacağından idare mahkemesine bu meclis kararının iptali için dava açmaya hazırlananlar bulunuyor.
Rumca isimlerin belki eski insanlar tarafından alışkanlık olduğu için tercih edilmesinin mümkün olduğunu belirten büyük mahalle sakinleri Ertuğrul, Allattin gibi tarihi şahsiyetleri hatırlatan isimlerin değiştirilmemesi gerektiğini kaydettiler. Mahalledeki ihtiyarlar ise, hafızalarında eski isimler olduğu için normal yaşantılarında bu isimleri kullanmaya zaten devam ediyorlar.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.11.03 13:15 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A