Nev FSM Hastanesi Nöroloji Bölümünde Uzm. Dr. Şule Umut Aydemir, inme hastalığı farkındalığı hakkında Bursada Bugün'e önemli açıklamalarda bulundu. İnmenin ciddiyeti ve artan sıklığına dikkat çeken Dr. Aydemir, "Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, stresli yaşam, beslenme bozuklukları, kalp hastalıkları, sigara kullanımı, yoğun stres, kalitesiz uyku ve uygunsuz ilaç kullanımı gibi faktörler inme riskini artırmaktadır" dedi.
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
29 Ekim Dünya İnme Günü olarak kutlanıyor. Gün kapsamında Nev FSM Hastanesi Nöroloji Bölümünde Uzm. Dr. Şule Umut Aydemir, inme hastalığı hakkında Bursada Bugün'e bilgiler verirken önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Aydemir, inmenin beyin damarlarının tıkanması ya da kanaması sonucu ortaya çıktığını belirtti ve önlenebilir olduğunu vurguladı. Daha sonra Dr. Aydemir, "İnme, beyin damarlarının kanaması ya da tıkanması sonucunda ortaya çıkan, önlenebilir, acil bir nörolojik hastalıktır. Yaşlı nüfusun arttığı ülkemizde inme vakalarının sayısı giderek artmakta; her 14 dakikada bir kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir" diye konuştu.
İnmenin klinik bulgularının beyindeki hasarın bölgesine göre değişiklik gösterdiğini belirten Aydemir, "Vücudun bir tarafında veya her iki tarafında kol ve bacakta güçsüzlük, hissizlik, çift görme, bulanık görme, yutma güçlüğü, baş dönmesi, yürüme bozuklukları, istemsiz hareketler, şiddetli baş ağrısı ve komaya kadar gidebilen bilinç değişiklikleri şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir" dedi. Bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda vakit kaybetmeden "112 acil aranmalıdır" uyarısında bulundu.
İLK 4 BUÇUK SAATTE TEDAVİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYORDr. Aydemir, inme tedavisinde zamanın kritik rol oynadığına vurgu yaptı: "Eğer ilk 4.5 saat içerisindeyseniz ve uygun koşullar sağlanıyorsa damar açıcı tedavi uygulanabilir ya da damar içine girilerek pıhtının temizlenmesi sağlanabilir. Dakikalar içerisinde beyinde milyonlarca hücre kaybı yaşanabileceği için bu süre çok önemli."
İnme riskini artıran faktörlere de dikkat çeken Aydemir, "Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, stresli yaşam, beslenme bozuklukları, kalp hastalıkları, sigara kullanımı, yoğun stres, kalitesiz uyku ve uygunsuz ilaç kullanımı gibi faktörler inme riskini artırmaktadır" dedi. Dr. Aydemir, inme riskini azaltmak için orta yaştan itibaren düzenli sağlık kontrollerine gitmenin ve damar sağlığını korumak adına kan tetkiklerini yaptırmanın önemini vurguladı.
"MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİNİ ARTIRMAYA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ"Dr. Aydemir, bireylere sağlıklı bir yaşam için önerilerde bulundu. Dr. Aydemir, "Düzenli ve sağlıklı beslenmeye, kaliteli uyku uyumaya, meyve ve sebze tüketimini artırmaya özen göstermeliyiz. Ayrıca kilo kontrolüne dikkat ederek, sigara ve alkol kullanımını minimuma indirmeliyiz" şeklinde konuştu.
İNME HASTALIĞI ÖNLENEBİLİR Mİ?Son olarak İnme hastalığının önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Aydemir, düzenli sağlık kontrolleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin bu konuda hayat kurtarıcı önemde olduğunu ifade etti.
Sağlık, 2024.10.31 14:58