Günümüzde bakırcılık mesleği son demlerini yaşarken Bursa'nın en eski bakırcılarından olan Yılmaz Erişen, babadan oğula devraldığı dükkanında mesleğin zorluklarını ve günümüzde ne durumda olduğunu anlattı. 65 yıldır mesleğini icra eden Erişen, "Eskiden herkesin çeyizinde mutlaka birkaç bakır kap olurdu. Şimdi ise modern mutfak gereçleri bakırın yerini almış durumda" şeklinde konuşarak bakırın geri plana atıldığını vurguladı.
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Türkiye'nin her ilinde olduğu gibi Bursa'da bakırcılık mesleği artık son demlerine yaklaşmışken, babasından devraldığı 65 yıllık dükkânında mesleğini icra etmek için direnen Yılmaz Erişen, bakırcılığın geçmişten bugüne uzanan serüvenini anlattı.
Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Altıparmak Mahallesi'nde bakırcı dükkanı bulunan Yılmaz Erişen, bu mesleğe nasıl başladığını sözlerle anlattı.
Erişen, "İlkokul üçüncü sınıfa gidiyordum. Okuldan çıkınca dükkâna gelirdim. Babam çağırırdı, 'Gel, yardımcı ol' derdi. O zamanlar herkes bir işin ucundan tutardı. Şimdiki gibi telefonlar yoktu, herkes çalışıyordu. Benim çocukluğum bakırların arasında geçti. Burası benim oyun alanım gibiydi. Burada babamdan gördüklerimi yaparak bugünlere geldik. Biz de bu mesleğe öyle başladık işte..." dedi.
BAKIRCILIĞIN İNCELİKLERİ
Erişen, bakır kabın işleyişinin zorluğuna değinerek, "Önce tuz ruhuna sokuyorsun, sonra kaynar kostiğe... Sonra duruluyorsun, eski kalayı varsa tavlayıp süpürüyorsun. Kumla yıkıyorsun, yamuğu varsa düzeltiyorsun. Sonra da kalaylıyorsun. Küçücük bir cezve bile 12-13 sefer elden geçiyor. Bakırcılık emek ister" ifadelerini kullandı.
İLGİ AZALDI
Pek çok sebepten dolayı bakıra olan ilginin zamanla azaldığını söyleyen Erişen, "Eskiden herkesin çeyizinde mutlaka birkaç bakır kap olurdu. Şimdi ise modern mutfak gereçleri bakırın yerini almış durumda." diye konuştu. Bakırın hâlâ değerini koruduğunu anlatan Erişen, bakır kaplarda yapılan yemeğin lezzetini bir başka olduğunun altını çizerek, "Bakır cezvede yapılan kahvenin köpüğü, çelik cezvede yapılanla bir olur mu? Bakır tencerede pişen yemeğin tadı, başka hiçbir kapta tutmaz. Ama artık kimse uğraşmak istemiyor. Eskiden başka seçenek yoktu, şimdi herkes daha kolayına kaçıyor" şeklinde konuştu.
"KİMSE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR"
Mesleğin geleceği ile ilgili kaygı duyduğunu ifade eden Erişen, "Bizim çocukluğumuzda herkes iş arardı, dükkan dükkan gezip 'Çırak lazım mı?' diye sorarlardı. Şimdi kimse çalışmak istemiyor. Aileler çocuklarını meslek sahibi yapmak yerine rahat ettirmeye çalışıyor. Bizden sonra bu meslek biter. Şimdilik Maraş'ta birkaç genç bu işi yapıyor ama burada artık kimse yok" dedi.
Erişen, mesleğini ayakta tutmaya çalışsa da işlerin eskisi gibi olmadığını söyleyerek, "Şimdi biz dükkanı nasıl döndürüyoruz? Eski zanaatkârlar için bazı vergi muafiyetleri var, onunla ancak idare edebiliyoruz. Ama öyle eskisi gibi bir kazanç yok. Çalıştığımızı yiyoruz, başka bir birikim olmuyor" diyerek kar elde edemediklerini dile getirdi.
Bursa Bölge, 2025.04.17 11:24