Ihlamur, tilia türünden ve ıhlamur ağacından elde edilerek, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde yararlanılır. Çiçeklerinin kaynatılıp süzüldükten sonra tüketilmesiyle elde edilen ıhlamur çayı, hazımsızlık, düzensiz kalp atışı ve kaygıyı gidermek için kullanılır.
ERVİN GÜNAY / BURSADA BUGÜN
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?
Ihlamur grip, soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarını azaltması, yüksek tansiyonu önlemesi, baş ağrısına iyi gelmesi, idrar söktürücü olması, antispazmodik etkisi ile sindirim sistemi ve kas spazmlarını azaltabilmesi ve sakinleştirici etki gibi faydalara sahiptir.
Ihlamur faydaları şu şekilde listelenebilir:
Ihlamur grip, soğuk algınlığının neden olduğu semptomlarımı hafifletir
Terleyemeyi sağlayarak toksinlerin atımını kolaylaştıtır
Sakinleştirici etkisi ile baş ağrısı, anksiyete ve kaygıyı azaltır
Ihlamurun idrar söktürücü özelliği bulunur
Hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını gidericidir
Sinir sistemine ve hipertansiyona iyi gelir
Ihlamur çayı antioksidan kaynağı olarak bağışıklık direncini artırır
Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır
Ihlamur çayı iyi bir uyku kalitesini destekler
Kronik ağrıların hafiflemesini sağlar
Ihlamurun bu faydaları sahip olduğu flavonoidlerin ve diğer terletici maddelerin yüksek konsantrasyonundan kaynaklanır. Ihlamur çiçeğinden elde edilen çay, yatıştırıcı etkileri nedeniyle özellikle panik bozuklukları, uykusuzluk ve zihinsel strese iyi gelir. Bunun yanında spazm önleyici, terletici, balgam söktürücü etkileri söz konusudur.
IHLAMUR ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.
Ayrıca ıhlamur çiçeğinin soğuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluğu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır.
1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre suyla birleştirerek soğuk suda ıhlamur çiçeği infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soğuk ıhlamur çayı, çözünmüş atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.
IHLAMURUN ZARARLARI
Yapılan araştırmalar, ıhlamurun direkt olarak bir zararını bulamamıştır. Fakat yanlış kullanılması veya aşırı tüketilmesinin bazı yan etkileri olabilir. Mesela, uykusuzluğa neden olabilir. Çok sıcak içilmesi yemek borusu ve ağızın iç kısmına zarar verebilir. Ihlamurun demlendikten sonra kaynatılması sakıncalı olabilir. Ihlamur, bazı kişilerde hassasiyet nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda vardır.Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir.Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Yaşam, 2023.11.16 09:23