CHP Bursa Milletvekili Sarıbal'dan beyaz et kısıtlamasına sert tepki!

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal'dan beyaz et kısıtlamasına sert tepki!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, beyaz et ihracatının yasaklanmasına yönelik basın açıklaması düzenledi. Sarıbal, "Halkımızın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşamamalarının en önemli nedeninin gelir düzeylerinin düşük olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır" dedi.

2024.05.04 11:10 - Son Güncellenme: 2024.05.04 11:40 - Bursa Bölge - MAHMUT VURAL
A
CHP Bursa Milletvekili Sarıbal'dan beyaz et kısıtlamasına sert tepki!

Ticaret Bakanlığı'nın verdiği karara göre bütün ve parça dahil olmak üzere, tavuk eti ihracatının 1 Mayıs - 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırılacak.

Bu kapsamda Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, beyaz et ihracatının yasaklanmasına yönelik basın açıklamasını CHP Bursa İl Başkanlığı'nda gerçekleştirdi.

Yapılan basın açıklamasına CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve çok sayıda partili ile basın mensubu katıldı. 

"ÜRETEREK BÜYÜYECEĞİZ"

CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş konuşmasında üretmek zorunda olduklarını dile getirerek, "Sıkıntıları dile getireceğiz. Diliyoruz bir an önce bu yanlış ekonomik politikalarından vazgeçerler. Üreterek büyüyeceğiz. Üretim ekonomisinin bu ülkeyi kalkındıracağı ve halkın refah düzeyini yükselteceğini biliyoruz. O yüzden yanlış politikaların tekrar yeniden gözden geçirip ve bu topraklarda artık üretimin olması gerektiğine inanıyoruz Ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin ekonomi politikası da tamamen üretim üzerindedir" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2 Mayıs 2024 tarihinde 2023 yılına ait Çiğ Süt ve Kırmızı Et Üretim İstatistiklerini yayımladı. Buna göre, 2022 yılında 21 milyon 563 bin ton olan çiğ süt üretimi 2023 yılında binde 4 oranında azalarak 21 milyon 482 bin tona düşmüştür. Bu, aynı zamanda son 6 yılın en düşük çiğ süt üretimidir. 

"SÜTE MAALİYETİN ALTINDA FİYAT VERİLMİŞTİR"

TÜİK verileri inek kesimlerinin devam ettiğini göstermektedir. Son yıllarda çiğ sütün fiyatı enflasyon artışına yol açtığı bahanesi ile baskılanmış ve süte maliyetin altında fiyat verilmiştir. Maliyetlerin artmasına karşılık çiğ süt fiyatı aynı oranda artırılmayınca üretici zarar etmekte ve ineklerini kesmek zorunda kalmaktadır.

Türkiye 2010 yılından bu yana sürekli olarak canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı yapmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılında 600 bin baş besilik hayvan ithalatına karar vermiş olup, Et ve Süt Kurumu tarafından Uruguay'dan yapılan ithalat devam etmektedir. Yani kırmızı et üretimi ithalat yoluyla artırılmaktadır.

"HALKIMIZIN GİDEREK DAHA DA YOKSULLAŞMASINA SEBEP OLMAKTADIR"

İnsanlarımızın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşmalarının yolu iç piyasada miktarı yetersiz olan veya fiyatları artan her ürünün ya ithal edilmesi veya ihracatının yasaklanması değildir. Tarım-gıda ürünlerinde arz (üretim) artırılmadığı sürece yüksek enflasyon sorununun çözülmesi mümkün değildir. Gıda enflasyonuyla mücadele için üreticilerin desteklenmesinden veya artışları durdurulamayan girdi maliyetleri kontrol edilmesinden ve bir kısmının devlet tarafından karşılanmasından başka çare yoktur. Aksi halde hiçbir sektörde üreticiler uzun süre zarar ederek üretime devam edemezler. Öte yandan halkımızın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşamamalarının en önemli nedeninin gelir düzeylerinin düşük olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır. Saray iktidarının yoksullardan varlıklılara ve yandaşlarına servet transferine dayalı politikaları halkımızın giderek daha da yoksullaşmasına sebep olmaktadır.

"TÜRKİYE'DE TAVUK SEKTORÜ ENTEGRE BİR SEKTÖRDÜR"

Türkiye'de tavuk sektörü entegre bir sektördür. Yani tüyünden tırnağına kadar değerlendirilen bir sektördür. Biz buna entegre, üretim ve entegre değerlendirme modeli deriz. Türkiye'ye getirilmeyen tavuğa ait organlar var, ürünler var. Bunlar çok üzgünüm ama yoksulluğu da tanımlar. Bazı ürünler var sadece Afrika'da tüketiliyor. Sadece Amerika ülkelerine gidiyor, Türkiye'de tüketilmiyor. Örneğin bizde göğüs az tüketilir ama Avrupa'da çok yüksektir ya da başka ülkelerde çok tüketilir. Yine buna benzer sakatat gibi görünen ürünler yurt dışına gidemeyecek.

"DERHAL KDV KALDIRILMALIDIR"

Soğanda, patateste, narenciyede yağda -örnekler artırılabilir- uygulanan ihracat yasakları fiyatların artmasını önleyemediği gibi mevcut ihracat pazarlarının kaybına da yol açmaktadır. Enflasyonla mücadelenin yolu yasaklar değil, üreticilerin teşvik edilmesi ve girdi maliyetlerinin düşürülmesidir. Bunun yanı sıra üretici-tüketici zincirindeki fahiş fiyat artışlarını kontrol altında tutmak da kamunun öncelikli görevi olmalıdır. Ayrıca milyonlarca emeklinin 10 bin liraya geçinmeye çalıştığı bir ortamda temel gıda ürünlerindeki KDV'nin kaldırılması da bir zorunluluk haline gelmiştir ve derhal KDV kaldırılmalıdır.

Beyaz ette kaçak işçi ve fiyat oyunu!  

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.05.04 11:10 - Son Güncellenme: 2024.05.04 11:40 - MAHMUT VURAL
A