Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol, kırtasiye ve matbaa çalışanlarının problemlerine dair Bursada bugüne açıklamalarda bulundu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol, kırtasiye ve matbaa sektörü hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu. Başkan Erol, "Esnaf olarak biz artık yoğun bakımda değil, komadayız" şeklinde konuşarak esnafın sorunlarını dile getirdi.
Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol, "Esnafımızın önüne konan yüksek kira artışları nedeniyle artık nefes alamaz hale gelmiştir" açıklamalarında bulundu. Başkan Erol açıklamalarının devamında, "Emeklilik için 3500 ile 5600 günde insanlar emekli olurken esnaf arkadaşım 9000 günle emekli olabilmektedir. İstediğimiz bir gün sayısı olmasa da bizi rahatlatacak olan 7200 gün emekliliğin biran önce çıkmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
"GELİRLER AZALIRKEN GİDERLER ARTMAKTADIR"Erol, kırtasiye ve matbaa çalışanlarının giderleri hakkında açıklamalarda bulunarak, "Sektör fark etmeden tüm esnafımızın gelirleri azalırken giderleri artmaktadır. E-fatura, yazarkasa pos iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma şartı, kooperatiflerden çektiğimiz paralara ödenen yüksek faizler, genel giderlerimizin yüksek olması esnafımızın nefes almasını zorlaştırmaktadır. Anlaşmalı matbaaların numara basma hizmetleri e-fatura ile ellerinden alınmış olması nedeniyle bunun yerine dijital kontür satış yetkisinin anlaşmalı matbaalara verilmesini istiyoruz" şeklinde taleplerini dile getirdi.
"FİRMALARIN KIRTASİYE DÜKKANINA DÖNÜŞMESİ SEKTÖRÜN GERÇEK SAHİPLERİ TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ"Kırtasiye dükkanları dışında başka dükkanlarda kırtasiye ürünleri satılması hakkında yorumlarda bulunan Erol, "Dijital mecrada yapılan tüm ticari faaliyetlerin incelenerek; özellikle sosyal medya üzerinden yapılan satışların denetlenmesini istiyoruz. Gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir marketler ile okul sezonunda marketi kırtasiye marketine çevirmesi, kadın çantası satıcısının okul çantası satması, pazarcı esnafın defter kalem satmaya başlaması AVM, çarşı, pazar ismi altındaki firmaların kırtasiye dükkanına dönüşmesi sektörün gerçek sahipleri bizler tarafından kabul edilemez" şeklinde konuştu.
"PERAKENDE YASASI'NIN HALA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"Erol 10 yıldır Perakende Yasası'nı beklediklerinin altını çizerek, "10 yıldır Perakende Yasası'nın hala çıkmasını bekliyoruz. Her meclis açılış döneminde ilk önceliğimiz bu denmesine rağmen beklemekteyiz ve nefes alamıyoruz. Kayıt altındaki esnafımız bunca yükün altında ezilirken, kayıt dışı merdiven altı çalışan kişilerinde engellenmesi için önce devletimiz sonra tüm belediyelerimizden destek bekliyoruz. Herkes kafasına göre istediği zaman istediği ürünü satamaz satmamalıdır. Firmalar kendi iş alanı ile ilgili ürünlerin satışını yapmalıdır. Okullar ticarethane değildir ve olmamalıdır" açıklamalarında bulundu.
Bursa Bölge, 2025.01.29 17:33