Bursa'daki şarbon iddiasına son noktayı Veteriner Hekimler Odası koydu

Bursa'daki şarbon iddiasına son noktayı Veteriner Hekimler Odası koydu

Bir süredir Bursa ve Türkiye kamuoyunu meşgul eden şarbon konusuna Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam son noktayı koydu. Sağlam, Bursa'da şarbona rastlanmadığını, Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da ölen hayvanların başka hastalıklardan öldüğünü söyleyerek "Bursa'da şarbon tehlikesi yok. Halkımız kırmızı etten uzaklaşmasın" dedi.

2018.09.13 11:15 - Son Güncellenme: 2018.09.13 12:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'daki şarbon iddiasına son noktayı Veteriner Hekimler Odası koydu
05:54 Bursa'daki şarbon iddiasına son noktayı Veteriner Hekimler Odası koydu

İLGİLİ VİDEO

Bursa'daki şarbon iddiasına son noktayı Veteriner Hekimler Odası koydu

SEFA BALABAN/BURSADABUGUN.COM

Uzun bir süredir gündemde olmayan şarbon hastalığı Türkiye gündemine yeniden oturdu. Bursa'da sosyal medya üzerinden Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde şarbonlu hayvan öldüğünün iddia edilmesi vatandaşta paniğe soktu. Konu ile alakalı bursadabugun.com'a açıklamalarda bulunan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, "Karacabey ve Kemalpaşa'daki şarbon iddilarına yönelik olarak, ben dün Tarım ve Orman İl Müdürlüğündeydim. Gelen o vakaların labaratuvar sonuçlarının şarbon olmadığını, farklı hastalıklar sebebiyle hayvanların öldüğünü söylediler. İlimizde şu an için bir şarbon tehlikesi yok. Ama olmayacak anlamına da gelmez. Çünkü bu öyle bir şey ki, bu mikrop bugün olmaz yarın olabilir. Gerekli tedbirler alınmış durumda. İlimiz için sıkıntı yok. Hatta Türkiye'de ilk defa Bursa'da 5 yıldır bu tarz salgın hastalıkların aşılamasını oda olarak üstleniyoruz. Kısa zamanda da bütün veteriner hekimler olarak yerine getiriyoruz. Halkımız rahat olsun" dedi.

"Her elinde yara çıkan şarbona yakalanmış sayılmaz"

Antraks yani şarbonun insanlara bulaşan bir hastalık olduğu için her elde yara çıkmasının antraks ile karıştırıldığından bahseden Sağlam, "Geçmiş yıllarda antraks ilimizde çıktı. Antrask hayvanlardan insanlara geçen önemli bir hastalık. Hatta bazı formları öldürücü olabiliyor. Özellikle solunum formu. Şuan ülkemzide yaşanan sıkıntı kurban ile alakalı. Kurban bir dini ibadettir, saygı duyuyoruz ancak kanunlara göre de kaçak kesimdir. Veteriner hekimin denetimi olmayan kurban sağlık açısında riskler taşıyor. Siz alacaksınız bu hayvanı evinizin bahçesinde keseceksiniz. Neye göre teşhis koyacaksınız da bunu tüketeceksiniz. Dolaysıyla burada idarenin yapacağı en önemli uygulama bunların veteriner hekimlerin denetiminin yapıldığı bölgelerde kesiminin yapılması. O zaman halkımız hem dini ibadetini yerine getirmiş olur, hem de sağlıklı ve sıhhatli et yemiş olur. Biz veterinet hekimler hayvanaların kesiminde dış özelliklerine bakarız. Bu özelliklerine göre yüzde 20 hastalık teşhisi koyarız. Kesiminden sonra organ muayenesinde yüzde 80'i yüzde yüze taşırız ve sağlıklı bir muayeneden sonra halkımızın tüketimine sunarız" ifadelerini kullandı.

"Meslektaşlarımız süreci başarılı yönetiyor"

Antraksın ülkemizde zaman zaman çıktığının altını çizen Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ının içerisinde bulunan meslekdaşlarımız bu süreci bu zamana kadar çok mükemmel yönettiler ve yine yönetiyorlar. Burada bizim meslekdaşlarımızın çok titiz çalışmaları söz konusu. Bu iş o kadar farklı boyuta getiriliyor ki, saklanıyor zannediliyor. Bizler bildiğimiz doğru bilgiyi halktan sakınmayız. Çok ciddi bir şekilde söyleriz ve onun tedbirlerini de alırız" şeklinde konuştu.

"Bir aydır gündemde, daha teşhis yok"

Şarbonun tehlikeli bir hastalık olduğunun tekrar altını çizen Sağlam, "Antraks çok tehlikeli bir hastalık, bir aydır ülke gündeminde. Ancak baktığınız zaman bir tane ölen vatandaşımız yok. Geçmişte Trabzon'da gerçekleşen bir ölüm var. Bu da geç teşhis olduğu için öldü. Burada tek ihmal kontrol eksikliği. Antras Bursa'da çıkmıyor mu? Zaman zaman çıkıyor, Bursa'da belli odakları var. Hayvanın olduğu yerde hastalık olacak. 200'ü aşkın hayvanlardan insanlara geçen hastalığı var. Şarbon onlardan yalnızca biri. Şarbonun buradaki sıkıntısı kamuoyunun algısında. Şarbon geçmişte biyolojik silah olarak da kullanıldığı için en tehlikelilerden bir tanesi. Ancak biyolojik silahta kullanılan şarbon basili solunum hastalığı yapan basil. Burada temas söz konusu. Temas deri şarbonu yapıyor, burada korkmaya gerek yok. Elbette vatandaşlar şarbondan şüphelendiklerinde sağlık kuruluşuna başvursun. İvedi şekilde yapılan teşhislerde şarbon, özellikle deri şarbonu tedavi edilebiliyor. Burada halkımızın korkmasına gerek yok. Kırmızı etten uzaklaşmasına gerek yok. Bizler vazife başındayız" sözlerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.09.13 11:15 - Son Güncellenme: 2018.09.13 12:00 - HABER MERKEZİ
A