Bakan'dan memura bayram müjdesi

Bakan'dan memura bayram müjdesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu toplu iş sözleşmesi hakkında tarih verdi.

2013.07.11 14:04 - Son Güncellenme: 2013.07.11 14:25 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Bakan'dan memura bayram müjdesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu toplu iş sözleşmelerinin Ramazan ayı içerisinde bitirilmesi gerektiğini, bunu ümit ettiklerini belirterek "İnşallah toplu iş sorununu çözmüş şekilde bayrama girmiş oluruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bu yıl işsizlikle ilgili bir sürpriz yaşamayacağız. İşsizlik beklentilerimiz çerçevesinde gerçekleşecek. Yüzde 8'ler civarında olacak" dedi.

Bakan Çelik, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindekileri Bakanlık toplantı salonunda kabul etti.

Çelik,  kabulde, kamu kesimi toplu sözleşmeleri kapsamında bugün Türk-İş ile görüşeceklerini belirterek, kamu kesimindeki işçilerin ardından ağustosta 2 milyon memurun toplu sözleşmesiyle ilgili memur sendikalarıyla bir araya geleceklerini söyledi.

Bu yaz mevsiminin toplu iş sözleşmesiyle geçeceğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Özellikle kamuda çalışan işçilerle ilgili yürütülen toplu iş sözleşmesi kapsamında Türk-İş ile iki görüşmemiz oldu. Bugün tekrar bir araya geleceğiz. Bugün bir toparlama toplantısı olacak. Ramazan ayı içerisinde bitmesinden yanayız. Bayrama toplu iş görüşmesi sorunu çözmüş olarak girmek istiyoruz. Onlar tekliflerini sundu, biz bu teklifler üzerinde değerlendirme yapıp tekliflerimizi sunacağız. Hak-İş'in de bu süreçte teklifleri olacak. Onları da değerlendirmeye alacağız. Umarım 200 bin işçimizi kapsayan bu toplu sözleşme huzur içinde sonuçlanır."

Çalışma hayatıyla ilgili pekçok sorunun olduğunu ve bunlarda önemli mesafeler alındığını ifade eden Çelik, sorunların bir kısmının TBMM tatile girmeden çözüme kavuştuğunu, diğer kısmının ise yeni yasama döneminde ele alınacağını kaydetti.

-"Taşeron işçilikte orta yolu bulma gayretinde olacağız"

Yapılan düzenlemeyle 100 bin sözleşmeli personelin kamuda kadroya geçirildiğini anımsatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Bugün önemli problem, alt işverenin yanında çalışan taşeron işçileriyle ilgili önemli bir sorun yaşadığımızı gerek sendikalar gerek biz ifade ediyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır ben birçok toplantı yaptım. Tarafların görüşlerinin keskin olduğunu belirtmek istiyorum. İşverenin, alt işveren çalışanlara bakışında ve haklarıyla ilgili farklı değerlendirmeler var. Sendikalar arasında da farklı değerlendirmeler söz konusu. Bunların arasını bulma konusunda büyük bir gayretimiz oluyor. Tabii bir de taşeron işçiler var. Onlarla da temas halindeyiz. Sayın Başbakanımız ile bu konuyu görüşme imkanımız oldu. Nihai çalışmayı yapıp bu çalışmayı bu yaz döneminde birlikte değerlendirmemiz gerektiği konusunda bizi talimatlandırdılar. Biz de inşallah alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemelerle ilgili taraflarla, sendikalarla orta yolu bulma gayreti içerisinde olacağız. Hem uzlaşma arayacağız hem de sıkıntıların çözümünü bulacağız. Yeni yasama dönemiyle birlikte yani bu alandaki düzenlemeleri ekim, kasım ayı gibi sonuçlandırma hedefindeyiz."

-"Erken emeklilik olaması gereken bir kavram"

Bakan Çelik, erken emeklilikle ilgili soru üzerine, erken emeklilikle ilgili söylemediklerinin yazılıp, konuşulduğunu belirterek, "Bu işin dedikodusu aldı başını gidiyor" dedi.

1999 yılında oyunun kuralının oyun ortasında değiştirildiğini dile getiren Çelik, bunun neticesinde bugün sorun yaşayan vatandaşların maalesef yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakalığı masasının diyalog masası olduğunu, kendilerine gelen bütün talepleri dinlediklerini dile getiren Çelik, "Erken emeklilik bizim sistemimizde hiç olaması gereken bir kavramdır. Erken ememklilik olur mu? Türkiye erken emekliliği 1991'de yaşadı. 1999'da yasa o erken emekliliğin neticesidir. Biz gelecek nesilleri üzmek için bir politika inşa etmiş değiliz. Kamu kaynaklarını, dengeli şekilde dağıtılması gereken kaynaklar olarak görüyoruz" diye konuştu
-"İşsizlik beklentiler çerçevesinde gerçekleşecek"

Çelik, "yıl sonundaki işsizlik rakamı" ile ilgili soruyu yanıtlarken de işsizlikte geçen yıla kıyasla bu yıl kısmi bir artışın olduğunu söyledi.

İş gücü piyasasıyla ilgili Bakanlık olarak aldıkları önlemlerin önemine işaret eden Çelik, "2013'te işsizlikle ilgili bir sürpriz yaşamayacağız. Beklentilerimiz çerçevesinde gerçekleşecek. Bu yıl yüzde 8'ler civarında olacak" dedi.

-"Kılık kıyafet ile ilgili talepler biliniyor"

Kamuda kılık kıyafet düzenlemesiyle ilgili soruya ise Bakan Çelik, şu yanıtı verdi:

"Memur-Sen'in bir kampanyası vardı. 12 milyonun üzerinde imzayı bize teslim etmişlerdi. Bizim bu konuda hazırlık yapacağımız bir şey yok. 1982'de yürürlüğe konulan bir yönetmelik var. Bu çalıştığımız bir konu değil, bilinen ve talep edilen bir konu. Bakanlık olarak bizim üzerinden çalıştığımız bir konu değil, konu da talepler de biliniyor."

-Hak-İş taşeron işçi raporunu sundu

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan da gündemlerindeki birinci konunun kamu toplu iş sözleşmeleriyle ilgili gelişmeler olduğunu belirterek, Hak-İş'in kamuda 30 bin üyesiyle toplu iş görüşmeleri müzakerelerinin tarafı olduğunu söyledi.

Son gelişmeleri değerlendirip, ücret ve benzeri taleplerini paylaşmak için görüşme isteğinde bulunduklarını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Uzun zamandır tartışma konusu olan sözleşmeli personelle ilgili sorun çözüldü. Düzenleme bu kesimdeki arkadaşlarımızı rahatlatmıştır. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. 5 yıllık çakılı kadro gibi düzenlemeler, arkadaşlarımızı rahatsız etse de sorunun çözüm bulması oldukça önemli."

Arslan, taşeron işçilerin de Hükümetten müjde beklediğini dile getirerek, ücret adaletinin sağlanmasını ülkedeki barış için önemli bulduklarını söyledi.

Kamu hizmetlerinin büyük ölçüde taşeron işçiler marifetiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Arslan, "Kamuda çalışan işçi sayısı 200 bin kişiyken, tespitlerimize göre kamudaki taşeron işçi sayısı bunun en az 3 katıdır. Bu bizim açımızdan çözüm bekleyen önemli sorunlardan biridir. Bu konuda biz bir rapor hazırladık. Bunu Sayın Bakan Bey'e sunacağız" dedi.

Mahmut Arslan, kamuda kılık kıyafet düzenlemesiyle ilgili yönetmeliğin düzenlenecek olmasının yerinde olduğunu fakat geç kalındığını ifade ederek, "Yönetmeliğin derhal iptal edilmesiyle Türkiye'nin bu ayıptan kurtarılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

MEMUR'UN TALEPLERİ

Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde memur sendikaları, hizmet kollarına ilişkin taleplerini komisyona sunacak.

Memur sendikaları, hükümetle ikinci kez yapacakları toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde hizmet kollarına ilişkin taleplerini hazırladı. Sendikaların talepleri, hizmet kollarının özelliklerine göre çeşitlilik gösterdiği gibi birçok ortak talep de bulunuyor.

Toplu sözleşme görüşmelerinde "yetkili sendika" olarak hükümete taleplerini iletecek Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşmelere 1 hafta kala resmi taleplerini Devlet Personel Başkanlığına ileteceklerini söyledi.

Genel üye sayısı olarak Memur-Sen'in 707 bin, Kamu-Sen'in 440 bin ve KESK'in de 237 bin üyeye sahip olduğunu bildiren Gündoğdu, Memur-Sen'in bazı taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Toplu sözleşme ikramiyesi verilmeli
-4/C'liler özlük, Mali ve sosyal haklarında iyileştirme yapılarak kadroya geçirilmeli

-Başta öğretmen ve öğretim elemanları olmak üzere 666 sayılı KHK kaynaklı mağduriyetler giderilmeli

-Aile yardımından emekliler de yararlandırılmalı

-Maaş ve ücret kalemlerinin tamamı emekli maaşına yansıtılmalı

-Fiilen gerçekleşen özgürlüğün hukuken de temini için, darbe ürünü antidemokratik kılık-kıyafet yönetmeliği kaldırılmalı

-Demokrasi için siyaset, emek için grev yasağı kaldırılmalı

-Kamu görevlilerinin üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesi amacıyla oranlar düşürülmeli veya matrahlar arttırılmalı

-Emekli ikramiyesinin ödenmesindeki 30 yıllık süre sınırı kaldırılmalı

-Kalkınmada öncelikli bölgelerde ve personel istihdamında zorluk çekilen hizmet alanlarında görev yapan kamu görevlilerine, ilave tazminat, ek ödeme ve  özel hizmet tazminatı gibi ödemeler yapılmalı

-Fazla mesai ücretinin ödenmemesi veya sınırlı ödenmesini öngören düzenlemeler kaldırılmalı

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.11 14:04 - Son Güncellenme: 2013.07.11 14:25 - HABER MERKEZİ
A