İstanbul'da Aedes türü sivrisineklerde artış yaşanırken uzmanlardan uyarı geldi. Peki Aedes sivrisineği nedir? Aedes sivrisineği hangi hastalıkları bulaştırır? Hastalık taşıyan Aedes sivrisinek ısırığı nedir, belirtileri ve zararları neler?
Mega Kent İstanbul'un bir çok bölgesinde görülmeye başlayan Aedes sivrisineği hakkında uzmanlar "Sivrisinekler çok fazla hastalığa vektörlük yapıyorlar, bunları taşıyorlar ve sokarken de insanlara bu hastalıkları bulaştırıyorlar" dedi.
Vatandaşlar Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer sorularını yöneltmeye başladı. Uzmanlar ilaçlamanın tek çözüm olmadığını dile getiriyor. Haberleri okuyan vatandaşlar Aedes sivrisineği nedir sorusunu yöneltiyor. Peki, Aedes sivrisineği nedir?
Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri, şu sıralar vatandaşlar tarafından korku içinde okunuyor. Uzmanlar yaptığı açıklamada Aedis sivrisineği hakkında iç karartıcı açıklamalarda bulundu. Sadece ilaçlamanın çözüm olmayacağı konuşuluyor. Vatandaşlar da aedes sivrisinek nedir sorusunu yöneltiyor. Peki, Aedes sivrisinek nedir?Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer?
AEDES SİVRİSİNEĞİ HANGİ HASTALIKLARI BULAŞTIRIR?
Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir.
AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle dere yatağına yakın yerlerde sıklıkla görülmeye başlayan Aedes sivrisineğinin belli başlı belirtileri bulunuyor. Sivrisinek, soktuğu çocuklarda normalinden daha büyük bir yara bırakıyor. Sinek ısırığı sonrası bacağın kaşınmasıyla iz, normal sinekten daha büyük gözüküyor.
Aedes cinsi sivrisinekler, özellikle daha önceleri Afrika ve Asya'da yaygın olarak bulunan sineklerdir. Bunlar da zika virüsünü bulaştıran sineklerdir. Özellikle dünyada araba lastiklerinin dolaşımının artmasıyla birlikte bu sivrisinekler yayıldı.
AEDES ISIRIĞI NASIL GEÇER?
Spesifik Aedes sivrisinek ısırığının nasıl geçeceğine dair bir bilgi yok. Herhangi bir sivrisinek ısırığı için yapılan uygulamalar devam edilebilir.
Bunun dışında, kökten çözüm için Dr. Kenan Midilli, "İlaçlama uzun vadeli başarılı olan bir yöntem değil. Çok çeşitli yöntemlerin bir arada kullanılması gerekiyor" dedi. Midilli, "Bataklıkların kurutulması lazım, biyolojik yöntemler var, sivrisinek larvalarını yiyen balıklar var" açıklamasında bulundu.
"İLAÇLAMA YÖNTEMİ UZUN VADELİ BAŞARILI BİR YÖNTEM DEĞİL"
Prof. Dr. Kenan Midilli, ilaçlama yöntemi ile sonuç elde edilmeyeceğini belirterek, "Aedes cinsi sivrisinekler, özellikle daha önceleri Afrika ve Asya'da yaygın olarak bulunan sineklerdir. Bunlar da zika virüsünü bulaştıran sineklerdir. Özellikle dünyada araba lastiklerinin dolaşımının artmasıyla birlikte bu sivrisinekler yayıldı. Önce 1960 yıllarında İtalya'da girdi. Bize 2010 yılında batı sınırından giriş oldu. Şu an neredeyse tüm kıyılarımıza yayılmış durumda. İlaçlama yöntemi tercih edilen yöntemlerden bir tanesi ama uzun vadeli başarılı olan bir yöntem değil. Çok çeşitli yöntemlerin bir arada kullanılması gerekiyor. Sivrisinekler, yumurtalarını su birikintilerine bırakıyorlar. Su birikintilerinin yok edilmesi lazım. Araba lastiklerinin içindeki sular, saksı diplerinin içinde kalan sular gibi alanları bile çoğalmak için kullanabiliyorlar. Etraftaki su birikintilerini kurutmak lazım. Bataklıkların kurutulması lazım, biyolojik yöntemler var, Sivrisinek larvalarını yiyen balıklar var ama ilaçlama yöntemi çok geçerli bir yöntem değil çünkü çok agresif bir yöntem. İzlenmesi ve gerekli olan asıl kaynakların kurutulması gerekiyor" diye konuştu.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Güncel, 2022.08.03 19:19