Yılbaşında beslenmeye dikkat! Bursa'da uzmanından uyarı geldi
Bursa Bölge, 2024.12.28 13:462025 yılına girmeye tam 3 gün kaldı. Yeni yıla sevdikleriyle yılbaşı sofralarında girmek isteyen kişiler de şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Peki, birbirinden eşsiz lezzetlerin bulunduğu yılbaşı sofrasında beslenmemiz nasıl olmalı? Uzmanı yanıtladı...
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
Yeni yıla sayılı günler kala, 31 Aralık gecesini sevdikleriyle beraber yılbaşı sofralarında karşılayacak olan vatandaşlar da hazırlıklarını sürdürüyor.
Peki hindi, pilav, aperatif ürünler ve tatlı gibi yiyeceklerin bulunacağı yılbaşı sofrasında beslenirken nelere dikkat edilmeli?
NEV Esentepe Hastanesi'nden Diyetisyen Çağla Güngör, tüm merak edilen sorularını Bursada Bugün'e yanıtladı.
"YENİ YILDA SİZLERE ÖNERİM: BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN"
Yılbaşında nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda Bursada Bugün' konuşan NEV Esentepe Hastanesi'nden Diyetisyen Çağla Güngör, "Yılın en heyecanlı günlerinden biri olan, aile ya da arkadaş buluşmalarının özenle hazırlanan sofrada buluştuğu o akşamda sosyal ortamdan çok da uzaklaşmadan beslenme düzeninize dikkat edebilmek mümkün ancak öncelikli olarak yeni yılda sizlere önerim tek bir geceye odaklanmaktansa beslenmeye olan bakış açınızı değiştirmeniz olur" şeklinde konuştu.
"YILBAŞI YEMEĞİNE ŞİDDETLİ AÇLIKLA OTURULMAMALIDIR"
Yeni yıl gecesi için beslenme önerileri de veren Diyetisyen Çağla Güngör, "Yılın son gününün sabah kahvaltısını hafif geçirip akşam sindirimi rahat seçeneklere yer vermek en doğrusu olur. Ana yemek olarak et/tavuk/balık/hindi tüketebilirsiniz. Yanındaki karbonhidrat seçeneğinizi kısıtlamaya çalışın, çünkü gece daha uzun olacağı için ara atıştırmalık yapma ihtimaliniz de gön önüne alınmalıdır. Yılbaşı yemeğine şiddetli bir açlıkla oturulmamalıdır. Kontrolü daha iyi sağlamak adına gün içi ufak ara öğünler yapmalısınız. Salata ve mezelere yoğun kalorili mayonez ve hazır soslar yerine sirke, limon ve zeytinyağı eklemelisiniz. Yoğurt ve baharatlarla lezzetlendirilmiş ev yapımı sosları tercih etmek de iyi birer seçenek olur. Alkol öncesi ara öğün olarak katı meyve sıkacağından geçirilmiş portakal, mandalina, greyfurt, limon ve salatalık C vit. İçeriğinden dolayı alkolün vücuttan atımını kolaylaştıracaktır. Alkol yanı; salatalık, havuç, renkli biberler, kereviz sapı, kuşkonmaz gibi sebzeleri ile yanında yağsız yoğurt, light labne peynirini de kullanarak iyi bir eşlikçi oluşturabilirsiniz. Alkol diüretiktir, vücudun sıvı kaybetmesine sebebiyet verir, bu sırada su tüketmemek böbrekler ve sindirim sistemi için olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle alkol yanında su tüketimi de önemli bir konudur. Aynı zamanda rakı, viski, votka gibi alkol türevleri kan şekerini düşürebilir. Bu da sık aralıklarla açlık hali ve yoğun kalorili öğün seçimlerine sebebiyet verebilir. O sebeple alkol içeceğiniz için öğün atlamak ve aç karnına alkol almak da mantıklı olmaz. Bitki çaylarını (papatya, adaçayı, rezene, melisa vb.), dilim limonla tercih etmek, alkol sonrası midenizi yatıştırır, ayılmanızı sağlar. Tatlıyı yemekten hemen sonra kullanmak yerine yemekten birkaç saat sonra yemek daha doğru olacaktır. Hamurlu tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlı tercihlerinde bulunabilirsiniz. Yılbaşı sabahı kahvaltısında battı balık yan gider diye düşünmek yanlıştır. Yine rutinlerinize geri dönerek, yoğun kalorili olmayan, yumurta ve peynirli kahvaltı düzeninize geri dönmeli ve bol su içerek seneye şahane bir başlangıç yapmalısınız. Herkeste mutlu yıllar" ifadelerine yer verdi.
Bursa Bölge, 2024.12.28 13:46