Bursa'da bıçak ustası Kavaklı: İnsanlık tarihi devam ettikçe bıçakçılık da sürecektir

Bursa Bölge, 2025.01.10 15:23

Bıçakçılık, geçmişten günümüze köklü tarihe sahip mesleklerden biridir. Bıçakçılığa hobi olarak başladığını ve yıllardır bıçakçılıkla uğraştığını dile getiren Murat Kavaklı, Bursada Bugün'e bıçakçılık mesleği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bursa'da bıçak ustası Kavaklı: İnsanlık tarihi devam ettikçe bıçakçılık da sürecektir

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Milattan önce tarihe uzandığı bilinen bıçakçılık, günümüzde pek çok kişi tarafından sevilerek yapılmaya devam ediyor. Bıçakçılığı hobi olarak yapan ve aynı zamanda Bursa Bıçakçılığı Tarihi kitabının da yazarı olan Murat Kavaklı, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada bıçakçılık ve bıçak konusunda bilgiler verdi.

"BIÇAĞA AŞIĞIM ÇÜNKÜ HİÇ TUTUKLUK YAPMADI"

Bıçakçılığa hobi olarak başladığını ve aslında emekli öğretmen olduğunu dile getiren Murat Kavaklı, "Hobi olarak sürdürüyorum. Bıçaklarda hem paslanan hem de paslanmayanlarda yüksek kalite bıçaklar vardır. 2. Kalite bıçaklar yüksek kalitelerin yarı fiyatıdır. Fakat fiyatı düşük demek kalitesiz demek değildir. Bıçak için bileme her şeydir. Bıçak güzel bilenirse güzel sonuç verir. Benim çok sevdiğim bir sözüm var, 'ben bıçağa aşığım çünkü hiç tutukluk yapmadı' diye. Bıçakçılığı sevmeden yapamazsınız. Bu işe başlarken bir sürü bıçakçıyla konuştum, onlardan bilgi aldım, herkesin tecrübeleriyle kendimi geliştirdim" ifadelerine yer verdi.

"İNSANLIK TARİHİ DEVAM ETTİKÇE BIÇAKÇILIK DA SÜRECEKTİR"

Bıçakçılık sektörü konusuna değerlendirmelerde bulunan Kavaklı, "Sektör güzel. Geçmiş senelerde herkes gelip kendi bıçağını buralardan alırdı. Şimdi internet satışı başladı. Günümüzde şöyle bir değişiklik oldu, siz bile bıçak üretebilirsin. Sap hazır gelir, çelik hazır gelir, kesilmiş pim de gelir. Parlatacaksın, bileyeceksin sen de bir bıçakçısın. İnsanlık tarihi devam ettikçe bıçak sektörü de devam edecektir. Bıçak sektörü öldü, bitti diye bir şey yok. Çalışana her zaman iş var" açıklamalarında bulundu.

"BIÇAKÇILIK GELECEĞE AKTARILMALI"

Kavaklı, "Bıçakçılık geleceğe aktarılmalı. Bıçak devam eder fakat çırak meselesi kalmadı. Seneler önce Milli Eğitim Eski Bakanı Köksal Toptan'a mektup yazmıştım 90'ların başıydı. O zamanlar dedim ki 50 öğretmenli sınıflar vardı. Atölyeler vardı okullarda. Bursa'nın en iyi otomobil tamircisi, terzisi, marangozu gibi ustalar gelsin okullarda eğitim versin demiştim. Çocuklar okusun baksın, okuyamazsa gidip o işi yapar. Sistemde bazı yanlışlıklar var" dedi.

"GEÇMİŞTE PASLANIR ÇELİK KULLANILIRDI"

Paslanır bıçaklar konusunda bilgilendirmelerde bulunan Kavaklı, "Geçmişte Savaşlarda, askeriyelerde hep paslanır bıçaklar kullanılırdı. Paslanır bıçak yüksek kesicilik özelliğine sahiptir. Ağzı dökülmez, bir demire ya da taşa vurduğun zaman dönmez. Diğer bıçakların içerisinde krom gibi değişik maddeler vardır. Mutfaklar için mutlaka paslanmaz bıçakları tavsiye ediyoruz. Şam çeliği dediğimiz bıçaklar var. Desenli bir çeliktir, her birinin deseni ayrı olan paslanır çeliktir. Genelde bel bıçaklarında kullanılırdı, herkes cebinde taşırdı. En yüksek fiyatlı çeliğimiz budur" ifadelerini kullandı.

"KENDİ ÇELİĞİMİZİ KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ"

Çelik üretiminin Türkiye'de yapılması gerektiğini vurgulayan Kavaklı, "Geçmişte çok söyledik, kendi çeliğimizi kendimiz üretelim diye. Bakanlara, milletvekillerine çok söyledik. Hepsi gitti geldi tamam dedi not aldı fakat hiçbir girişimde bulunulmadı. Bıçak çeliğimizi neden biz üretmeyelim? Milyonlarca para yurt dışına gidiyor. Çelikler yurt dışından bozuk geldiği an bıçakçıların ismi de lekeleniyor. Japonya'ya Kanada'ya her yere kendi yaptığımız bıçakları gönderiyoruz. Kendi çeliğimizi kendimiz üretmeliyiz. Çeliği dışarıdan alıyoruz döviz kuruyla fiyatlar da yüksek oluyor" şeklinde konuştu.

"BURSA BIÇAĞIN ANA VATANIDIR"

Kavaklı son olarak, "Bursa bıçakçılığın ana merkezidir. Türkiye'de ne kadar bıçakla ilgili yer varsa hepsinin yolu Bursa'ya düşer. Burada malzeme alırlar. İyi bir usta her yerde bıçak yapabilir. Bursa bıçağın anavatanıdır" dedi.

Bursa Bölge, 2025.01.10 15:23