Bitkileri tedavi amaçlı kullananlar dikkat! Papatya diye satıyorlar ama...

Hacettepe Üniversitesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya önemli uyarılarda bulundu. Çankaya yaptığı açıklamada "Tedavide bitkinin doğru teşhis edilmesi, bilimsel olarak tanımlanması ve hastalarca doğru kullanılması önemli. Örneğin tıbbi papatya genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve bebeklerde gaz giderici olarak kullanılıyor. Ancak bugün piyasada satılan ve papatya adıyla hastalara sunulmaya çalışılan bitkilerin bir kısmı tıbbi papatya değil. Bunlar ilerleyen süreçte, kullanıma bağlı olarak karaciğerde toksik hepatit gelişim riskine yol açıyor" şeklinde konuştu

Tedavi amaçlı yararlanılacak bitkilerin bilimsel olarak tanımlanması ve hastalarca doğru kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde önemli sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor.



Bakanlık tarafından 280 saatlik eğitimi tamamlayanlara sertifika verildiğini anlatan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya, "Hastaların, bu alanda sertifika alan ve uzman olan hekimler ile diş hekimlerine danışması uygundur. Bunların dışında bitkisel ürünleri uygulayan, kendilerini 'doktor' diye tanıtan ve ölümlere dahi sebep olabilen kişilerden bu tip tedavileri almamaları gerekir" ifadelerini kullandı.



Eklenme: 2019.04.24 13:32
Son Güncellenme: 2019.04.24 13:34
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

TCG Anadolu'dan daha büyük bir "milli uçak g...
TCG Anadolu'dan daha büyük bir "milli uçak g...