UTTS NEDİR? Akaryakıt sektöründe usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla, taşıtların yakıt alımlarının kaydını tutacak bir sistemdir. Şu ana kadar petrol dağıtım şirketlerinin kendi uygulamaları üzerinden yapılan taşıt tanımlamanın UTTSS ile daha güvenli hale getirilmesi planlanıyor.
NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 1 Ocak 2025'te, akaryakıt alımını gider olarak göstermek isteyen şirketlerin UTTSS'ye dahil olması zorunlu olacak. 1 Temmuz 2025 itibarıyla ise sıfır kilometre araçlar için de bu sistem geçerli olacak.
ŞAHISLAR İÇİN DE GEÇERLİ Mİ? Evet, ancak 1 Temmuz 2025'ten itibaren sıfır kilometre araçlarda TTB cihazı zorunlu olacak. İkinci el araç sahipleri için bir zorunluluk bulunmuyor. Bireysel taşıt tanıma başvurusu için son tarih ise 30 Haziran 2025.
TTB CİHAZI İÇİN KAÇ TL ÖDENECEK? 2024 yılı için cihazın fiyatı 1.810 TL + KDV olarak belirlendi, montaj dahil. 2025 yılı fiyatı ise henüz açıklanmadı.
NASIL BİR CİHAZ BU? NEREYE TAKILACAK? TTB cihazı, taşıtların yakıt depo girişlerine takılacak küçük bir sensörlü cihazdır. Yakıt alımı sırasında plaka bilgisi otomatik olarak kaydedilecek.
NASIL BAŞVURULACAK? Başvurular, www.utts.gov.tr üzerinden yapılacak. Buradan "UTTS Ana Kullanıcı Hesabı" açılarak işlemler başlatılacak.
NEREDE VE NASIL TAKILACAK? TTB cihazının montajı, Darphane tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılacak. Türkiye genelinde 78 şirketin, 1000 noktada montaj yapma yetkisi bulunuyor.
UTTS NASIL ÇALIŞACAK? Sistem, akaryakıt alım işlemleri sırasında taşıtların plaka bilgilerini otomatik olarak kaydedecek. Bu sayede her yakıt alımı resmi kayda geçirilmiş olacak.
KAÇ İSTASYON VE KAÇ ARACI KAPSIYOR?Türkiye genelinde yaklaşık 12.500 akaryakıt istasyonu bulunuyor. İlk etapta 8 milyon şirket aracı, 2025'ten itibaren ise sıfır km araçlar sisteme dahil olacak.
UTTS NE İŞE YARAR? Planlamalara göre UTTSS, akaryakıt sektöründe usulsüz fiş ve faturaların engellenmesi amacıyla vergi kaybını önleyecek. Böylece yıllık 15 milyar TL'lik vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Kaynak: T24