Yenişehir Havaalanı nasıl kurtulur?

2019.01.10 08:40 - Son Güncellenme: 2019.01.10 08:47
A

'Artık geleneksel hale getirdiğimiz Yenişehir Havaalanı yıl sonu raporunu bu sene Bursa Airport olarak değiştirdik ve geleceğe daha büyük umutlar ile bakıyoruz.

Geleceğe bakıyoruz.

Elbet ama geçmişi de göz ardı edemiyoruz.

2017 yılını 2016'nın gerisinde kapatmış ve azda olsa küçülmeyi gözlemlenmişken 2018 yılı 2017 yılının da gerisinde kaldığı raporda göreceğiniz üzere gözler önüne serilmiştir.

Bu süreçte Bizleri hiç yalnız bırakmayan birisi olarak sizlerinde tahmin edeceği üzere Yenişehir Havaalanı yada yeni vizyonu ile Bursa Airport bu seneye kadar hiç bu denli ön planda olmamıştı. 

2018 yılı da Bursa için kayıp olarak görülse de 2019 yılı gerek kargo taşımacılığı anlamında gerekse eklenecek yeni destinasyon ve mevcut güzergahlarda yapılacak iyileştirmeler ile çok daha iyi geçeceğini şimdiden görebiliyoruz.'

Bu yorum İnşaat Mühendisi Cengiz Duman'a ait...

Yenişehir havaalanını yakından takip eden bir isim Duman.

2019 yılına umutla başlamış mühendis Duman...

Havaalanını nasıl etkin hale getirebiliriz sorularına yanıtları da bulmuş kendince..

Bakalım nelermiş;

İstanbul - Bursa - İzmir Otobanı ve Körfez Geçiş Köprüsü'nün tamamlanması ile Bursa - İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı 45 dk'ya inecek gerçeğini biliyor ve inanıyoruz. Asıl anlatamadığımız bu güzergâhın İstanbul - Bursa yönünde de aynı yol ve aynı köprünün olduğunu biliyor, sürenin yine 45 dk olduğunu tekrar söylüyoruz. Biz İstanbul'un arka bahçesi değil, İstanbul'un havayolu trafik yoğunluğuna ortak olmak istiyoruz.

 2. Bursa Airport'un çok uzak algısını oluşturanlara bugün evimizden çıkıp en yakın AVM'ye de yarım saat veya 45 dk'da vardığımızı hatırlatırız. Hatta Bursa Havaalanı otoban kullanılmak suretiyle yine aynı zamanda varılabileceği gerçeğini unutmayınız. Bursa Havaalanı bugün Kestel'den sonra 15 - 20 dk'dır. Bursa Airport'un en güzel tarifi ile Bursa'da ve Bursa'nındır.

 3. İnsanlara sadece uçmak için değil, zaman geçirmek içinde bu bölgeye çekmeyi amaç edinecek AVM, sosyal donatı alanları, eğlence parkı, free shoplar, outlet merkezleri gibi alanlar oluşturup Yenişehir Havaalanı ve bölgeyi algıda yakınlaştırıcı projeler üretmeliyiz.

 4. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi havaalanları çok yoğun kullanılan şehirlerde otopark alanlarının yetersizliğinden olsa gerek otopark bedelleri fahiş rakamları bulmaktadır. Hâlbuki Bursa Airport konumu itibariyle bu alanların çok kolay büyütülebileceği gibi bu şehri ve bu şehrin havaalanını tercih eden havayolu şirketlerinin ücretsiz yada çok küçük rakamlar karşılığında kullanılması sağlanmak suretiyle otopark hizmet bedeli alınmayabilir. Bugün havaalanında bir hafta bırakılan bir aracın otopark bedeli 300 TL gibi rakamları bulmaktadır.

 5. Sanayi şehri olan Bursa'nın Bursa Airport üzerinden ticari uçuş ve yük taşımacılığındaki yeri yolcu taşımacılığından daha kötü bir noktada ve gülünç bir durumdadır. YHT ve yeni karayolu bağlantıları ile başta Bursa ve çevre illerin taşımacılık sektörü Yenişehir'e kaydırılabilir. Yine büyük çaplı kargo taşımacılığı için Bursa adres gösterilebilir. Geçtiğimiz yıl bu konu için ciddi adımlar atıldı. Umarız 2019'u hayırlı haberler ile kapatırız. 6. Başta ülke genelinde Samsun, Adana, Gaziantep, Ordu-Giresun, Van, Antalya, Kayseri gibi şehirler ve Üsküp, Filibe, Kosova, Sofya gibi yurt dışı ağına ek olarak yaz dönemlerinde Avusturya, Almanya, Belçika ve Fransa gibi gurbetçi yoğunluğunun çok olduğu ülkelere ayda BURSA AİRPORT 2018 Raporu - Cengiz DUMAN 4 birkaç kez olsa bile karşılıklı seferler başlatılmalıdır. Bugün Ankara'ya otobüs ile 4 saat ve 60 TL'ye gidilirken, aynı mesafe Bursa Airport'tan 55 dk ve birkaç gün erken alındığında yine 60 TL'ye kadar bilet bulunduğunu biliyor musunuz?

 7. Her şeyin başında bu şehre hizmet edenlerin bu havaalanına sahip çıkması gerekmektedir. Başta Bursa Milletvekilleri, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve diğer Sanayici ve İş Adamları ile bu şehirde yaşayan Hemşehri Dernekleri Temsilcileri konunun hassasiyetini kavramak ve Bursa Airport'a sahip çıkmak zorundalar.

 İşte o zaman bugün Uludağ'da yaptığımız toplantıların bir anlamı ve gerçekten BÜYÜK hatta MEGA ŞEHİR olabiliriz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları