Yunan polisi mültecileri ölüme terk ediyor

Yunan polisi mültecileri ölüme terk ediyor

Ülkelerindeki içsavaş, siyasi baskı ya da zulümden kaçarak yeni bir hayatın peşine düşen mülteciler, yine de acıdan kurtulamıyor. Edirne Meriç'e bağlı 2 köyde, Yunanistan polisince geri gönderilen göçmenlerden 3'ünün cesedi bulundu. Yunan polisinin kıyafetlerini alıp Meriç'in kıyısına şort ve atletle bıraktığı göçmenlerin donarak öldüğü anlaşıldı.

2018.12.05 09:12 - Son Güncellenme: 2018.12.05 09:13 - Güncel
A
Yunan polisi mültecileri ölüme terk ediyor

HUDUT Kartalları ve Jandarma Komutanlığı ekiplerince son 5 günde yapılan denetimlerde, bir kısmı Yunanistan polisince yakalanarak paraları ile cep telefonları alındıktan sonra Türkiye'ye geri gönderilen 713 göçmen yakalandı. Çoğunluğu Afganistan ve Suriyeli olan göçmenler, işlemlerinin ardından Edirne Göç İdaresi'ne teslim edildi. Yunanistan sınırındaki Edirne'nin Meriç ilçesine bağlı Akçadam ve Adasarhanlı köylerinde ise birer gün arayla üzerlerinde sadece iç çamaşırları olan 3 erkek cesedi bulundu. Cesetlerden birinin 35 yaşındaki Afganistanlı göçmene ait olduğu belirlendi. Uzunköprü Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ilk yapılan incelemede göçmenin donarak hayatını kaybettiği belirlendi.

ADASARHANLI'DA 2 CESET BULUNDU

Adasarhanlı köyünde de birer gün arayla iki erkek cesedi daha bulundu. Meriç Nehri yakınlarında bulunan 2 cesedin de Yunanistan'a yasa dışı yollardan giden ve Türkiye'ye gönderilen göçmenler olduğu tespit edildi. Savcılık incelemesinin ardından biri 5 saat, diğeri 2 gün önce öldüğü belirlenen 25 ve 35 yaşlarında olduğu tahmin edilen göçmenlerin donarak öldükleri tespit edildi. Meteoroloji verilerine göre, gece hava sıcaklığının sıfırın altında 2-3 derece olduğu ancak hissedilen sıcaklığın sıfırın altında 6 dereceye düştüğü belirlendi. Donarak ölen 3 göçmenin pantolon ve ayakkabılarının olmadığı saptandı. Göçmenlerin Meriç Nehri'nden geçerken ıslandığı ya da bot yerine yüzerek Türk tarafına geçmeye zorlandığı değerlendiriliyor.

ÖLEN MÜLTECİYİ KARAKOLDA GÖRMÜŞ

Edirne Jandarma Komutanlığı ekiplerince yakalanan Afganistan uyruklu Jamaluddin Malangi (35), donarak ölen Afganistan uyruklu mülteciyi, Yunanistan'a geçtiklerinde tutuldukları kampta gördüğünü söyledi. Kendisinin de diğerleri gibi Yunan polisinin şiddetine maruz kalarak Türkiye'ye gönderildiğini anlatan Malangi, "Biz karşı tarafa geçtikten sonra 3 gün ormanda kaldık. Yunan tarafındaki bir köyde polisler geldi. Bizi yakaladılar ve götürdüler. Bir gece kaldıktan sonra kamyonla nehir kenarına getirdiler. 2 bot vardı, biri gidiş, diğeri geliş durumundaydı. Bizi bu şekilde Türkiye'ye geri gönderdiler. Donarak ölenlerden Afganistanlı olanı, Yunanistan'da tutulduğumuz karakolda görmüştüm. Diğerlerini tanımıyorum" dedi.

DAHA ÖNCE KÖYLÜLER KURTARMIŞTI

EDİRNE'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kiremitçisalih köyünde 15 gün önce de aralarında Yemen, Filistin, Cezayir ve Faslıların bulunduğu 14 göçmen, yasa dışı yollardan geçtikleri Yunanistan'da polis tarafından yakalanmıştı. Göçmenler, iddiaya göre, Yunan polisi tarafından dövülerek Türk tarafına cep telefonları, paraları ve kıyafetleri alınarak gönderilmişti. Köylüler tarafından yarı çıplak halde bulunan göçmenler, köy kahvesindeki soba başında ısındıktan sonra, köylülerin getirdiği kıyafetleri giymiş, ardından da jandarma ekiplerine teslim edilerek işlemleri için Edirne Göç İdaresi'ne götürülmüştü. Göçmenlerden Faslı Yasin Şidri (25), Yunanistan'da yakalandıktan sonra 3 gün hapiste kaldıklarını belirterek yaşadıklarını şöyle dile getirmişti:"Bizi Türkiye sınırına getirdiler. Üzerimdeki elbiseleri ve eşyalarımı aldılar. Sadece iç çamaşırlarım kaldı üzerimde. Bizi dövüp işkence yaptılar. Bunları bize yapanlar Yunan polisleriydi. Toplamda 10 kişilerdi, biz yaklaşık 80 kişiydik. Yunan polislerinin yüzlerinde maske vardı. Bizi demir parçasıyla dövdüler."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.12.05 09:12 - Son Güncellenme: 2018.12.05 09:13 - Ali Yaşar
A