Yüksek rakım astım için iyi ama KOAH için faydasız

Yüksek rakım astım için iyi ama KOAH için faydasız

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini ancak KOAH hastaları için faydalı olmadığını söyledi

2018.09.03 11:27 - Son Güncellenme: 2018.09.03 11:27 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Yüksek rakım astım için iyi ama KOAH için faydasız

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Nuri Tutar, "İnternette ve bazı kitaplarda arama yaptığınız zaman astım hastalarının sıfır rakımda, deniz kenarında yaşaması gerektiği bilgisine rastlıyoruz. Ancak 2016'dan beri yapılan çalışmalarda özellikle astım hastalarının bin 500 ile iki bin 500 rakımında kalmasının hastalığa iyi geldiği belirlenmiştir" dedi.

'ASTIMLILAR 1 YILDA 12 HAFTA BİN 500 İLA2 BİN 500 RAKIM ARASINDA OLMALI'

Astım hastalarının yılda bir kez, 12 hafta süreyle bin 500 ila 2 bin 500 rakım arasında bulunmasının, hastalık semptomlarını azaltacağını belirten Doç.Dr. Nuri Tutar, "Yükseklere çıktıkça özellikle alerjen karşılaşması azalacağı için astım hastalarının daha fayda gördükleri gösterilmiş. Son yıllarda yapılan çalışmalar da gerek alerjik olsun gerek alerjik olmasın astım hastalarının bin 500 ila iki bin 500 metre aralığında 1 yılda 12 haftalık bir dönem geçirdiğinde solunum semptomlarının düzeldiğini, ilaç ihtiyaçlarının ve akciğerlerindeki duyarlılığın azaldığını ortaya koymuştur. Ayrıca yükseğe çıktıkça hava kirliliği de azalıyor, bunun da astım hastalarına olumlu dönüşü söz konusu" dedi.

KOAH'LILARDA RAKIM ARTIKÇA NEFES DARLIĞI ARTIYOR

KOAH hastalarında ise rakım yükseldikçe nefes darlığının arttığını vurgulayan Doç.Dr. Nuri Tutar, "KOAH hastasının daha yükseğe çıktığı zaman daha rahat edeceği bilgisi yanlış. KOAH hastası özellikle oksijeni düşükse daha yükseğe çıktığı zaman kendisini daha da riske atacaktır. Burada tek önemli olan şey şudur: Çok kirli bir şehir hayatında yaşıyorsa bir miktar yükseğe çıktığı zaman rahatlama söz konusu olabilir. KOAH hastalarında daha yüksekte yaşamanın gerek teorik gerek pratik faydasının olmadığı belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2018.09.03 11:27 - Son Güncellenme: 2018.09.03 11:27 - HABER MERKEZİ
A