Yollarda son durum! 90 yol güzergahı ulaşıma kapandı

Yollarda son durum! 90 yol güzergahı ulaşıma kapandı

Türkiye'nin birçok kesiminde etkili kar ve tipi nedeniyle 90 yol güzergahı ulaşıma kapandı.

2019.01.17 07:14 - Son Güncellenme: 2019.01.17 07:15 - Güncel
A
Yollarda son durum! 90 yol güzergahı ulaşıma kapandı

Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yurt  genelindeki 90 yol güzergahında kar ve tipi yüzünden ulaşım sağlanamıyor.

Açıklamada saat 01.00 itibarıyla kapalı bulunan yol güzergahları şöyle  sıralandı:

"Uşak-Ulubey, Şuhut-Başören, Ayrancı-Erdemli, Karaman-Silifke,  Bozkır-Kuruçay-Akseki, Konya-Seydişehir-Bozkır, Akören-İçeriçumra,  Tarasçı-Cevizli, Balcılar-Yukarı Kızılca, Başyayla Geçidi-Kızılca, Bozkır-Alanya,  Balcılar-Yukarı Kızılca, Karaman-Ermenek, Taşkent-Ermenek, Düzce-Alaplı,  Karaman-Kırobası, Mersin-Karaman il sınırı-Güzeloluk, Püren Tüneli-Göksun,  Çağlayancerit-Kahramanmaraş-Adıyaman il sınırı, Tufanbeyli-Ayvat, Elbistan-Gürün,  Göksun-Geben, Kahramanmaraş-Kayseri il sınırı-Göksun,  Pınarbaşı-Göksun-Kahramanmaraş, Pınarbaşı-Şarkışla, Hacılar-Erciyes-Develi,  Tepeköy-Çiftlik yolu Güresen Geçidi, Çiftlik-Altunhisar, Bozhöyük-Şebek Geçidi,  Develi-Erciyes-Kayseri, Pınarbaşı-Gürün, Malatya-Elazığ-Malatya-Adıyaman il  sınırı, Adıyaman-Yeşilyurt yolu, Malatya-Elazığ-Pötürge, Malatya-Çelikhan,  Hekimhan-Malatya-Kurşunlu, Elbistan-Akçadağ, Elazığ-Malatya-Sivrice,  Bingöl-Karakoçan-Sancak, Bingöl-Karlıova-Göynük, Bingöl-Diyarbakır-Yenisu,  Üçdam-Bingöl-Karlıova, Bingöl-Karakoçan-Sancak, Karakoçan-Kiğı,  Pertek-Çemişgezek-Ovacık, Erzincan-Erzurum-Nazımiye, Kahta-Sincik,  Trabzon-Gümüşhane il sınırı-Yağmurdere ayrımı, Ayrım-Ardanuç-Geçitli-Yalnızçam,  Espiye-Yağlıdere-Alucra (Kurtbeli Geçidi), Aydınlar-Çatak, Yomra-Özdil-Gümüşhane  il sınırı, Of-Çaykara-Bayburt Soğanlı Dağı Geçidi bitişi,  Sürmene-Beşköy-Bahçecik, Beşikdüzü-Sisdağı, Çaykara-Bayburt Soğanlı Dağı Geçidi  başlangıcı, Salmankaş Geçidi-Arpalı, Trabzon-Bayburt il sınırı-Salmankaş Geçidi,  Hasköy-Mutki, Çat-Yavi-Mercan, Erzurum-Tekman, Iğdır-Ağrı il sınırı-Cumaçay,  Çakırbaba Geçidi-Karaurgan, Erzurum-Kars il sınırı-Çakırbaba Geçidi,  Yıldızeli-Çırçır, Suşehri-Polat Deresi-İmranlı, Suşehri-Şerefiye-Zara,  Ortakent-Sivas, Erzincan-Başköy-Çayırlı, Erzincan-Başköy Çayırlı,  Demirözü-Erzincan, Erzincan-Başköy, Üçdam-Yedisu, Kangal-Gürün,  Alacahan-Kuluncak, Kuşkayası-Erzincan, Konakpınar-Sivas, Kangal Termik Santrali  yolu, Kangal-Suçatı, Şarkışla-Altınyayla-Ulaş, Deliktaş-Sivas, Kangal-Divriği,  Divriği-Arapgir, Başpınar-Sivas, Göle-Bozkuş-Selim, Akçay-Cumaçay,  Yalnızçam-Ardanuç, Akçay-Cumaçay."

SÜRÜCÜLERE UYARI

Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğünce karlı ve buzlu yolları  kullanan sürücülerin bilmesi ve önlem almaları gereken bazı sorumlulukları  hatırlatılarak uyarılarda bulunuldu.

 Kar mücadelesinin tüm ülkelerde aynı yöntem ve tekniklerle uygulandığı  belirtilen açıklamada, yollara, trafik hacmi ve öncelik sıralamasına göre  müdahale edildiği kaydedildi.

Karla mücadelede müdahale önceliğinin trafiğin akışı için  gerçekleştirildiği, yolu genişletme ve temizleme çalışmalarının ise trafik akışı  sağlandıktan sonra yapıldığı aktarılan açıklamada, yolun buzlu ve kaygan  olmasının hava koşullarından kaynaklanan doğal bir olay olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, yollarda kar yağışı ve tipi nedeniyle görüş mesafesinin  düşmesi durumunda trafik güvenliği, kazaların önlenmesi, can ve mal güvenliği  açısından yolların geçici süre ile trafiğe kapatılabileceği ifade edilerek,  ekiplerin bütün çabalarına rağmen şiddetli tipi, yolda kalan araçlar ve benzeri  nedenlerle kara yolunun trafiğe açılmasının gecikebileceği bildirildi.

Kar ve tipinin yoğun olduğu koşullarda yol kullanıcıları ve kara yolu  ekiplerinin can güvenliği açısından seyahatte ısrarcı olunmaması çağrısında  bulunulan açıklamada, kapatılan yollara kesinlikle girilmemesi istendi.

Bu arada yol sathına atılan tuzun sıcaklığın eksi 9 derecinin altına  düşmesi durumunda kar ve buz mücadelesi açısından yetersiz kaldığı vurgulanan  açıklamada, daha düşük sıcaklıklarda fazla tuz kullanımının yola zarardan başka  bir etkisinin bulunmadığı belirtildi.

YEDEK GIDA BULUNDURUN

Açıklamada sürücüler ve kara yollarında seyahat edeceklerin, kış  şartlarına uygun olmayan araçlarla yola çıkmamaları, kış lastiği kullanmaları ve  emniyet kemerlerini takmaları istendi.

Yola çıkacak sürücülerden olumsuz durumlar düşünülerek araçlarının  yakıt depolarını doldurmaları tavsiye edilen açıklamada sürücülerin yanlarında  yedek gıda ve kış koşullarına uygun kıyafetler bulundurmaları önerildi.

Kışın seyahate çıkmadan önce güzergahtaki yol ve hava durumu ile  ilgili bilgi alınmasının önemine işaret edilen açıklamada, araçta mutlaka zincir,  çekme halatı ile takoz bulundurulması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada sürücülere yönelik diğer uyarılar şöyle sıralandı:

"Aşırı yağış alan bölgelerde ani heyelan ve çökme olaylarına karşı  dikkatli olunmalı, olumsuz hava koşulları nedeniyle kapatılan yol kesimlerinde  yola girmek için ısrarcı olunmamalı, mahsur kalan araç sahipleri bulundukları  şeridi terk etmemeli ve görevlilere yardımcı olmalı. Karla mücadele araçlarının  tipi nedeniyle kapanan veya kayarak yolu kapatan araçlara ulaşabilmeleri için  sürücüler özellikle sol şeridi boş bırakmalı.

Kar ve buzla mücadele araçları görüldüğü zaman fazla yaklaşılmamalı ve  sollama yapılmamalı. Aracın önündeki yolda kar temizlenmemiş olabilir ve yola  serpilmekte olan tuz veya agrega araca zarar verebilir. Özellikle rampalarda tır  olarak tabir edilen ağır vasıtaların kayarak yolu kapatmalarına sıkça  rastlanmaktadır. Bu durum 'kara yollarında karla değil tırla mücadele  etmekteyiz.' şeklinde özetlenebilir. Bu nedenle sürücüler kış koşullarına göre  araçlarının hızını, yükünü, görüş açısını, yol ve hava durumuna göre ayarlamalı.

Araç takip mesafesi arttırılmalı, trafik işaret ve işaretçilerine  uyulmalı, şerit ihlali yapılmamalı. Buzlanma olan kesimlerde çok daha tedbirli ve  dikkatli olunmalı, hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate alınarak yorgun  ve uykusuz yola çıkılmamalı. Direksiyon başında cep telefonu ile görüşme, sigara  içme gibi dikkati dağıtıcı davranışlardan kaçınılmalı ve görevlilerin ikazlarına  uyulmalı."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2019.01.17 07:14 - Son Güncellenme: 2019.01.17 07:15 - Kübra Coşar-pasif
A