Yeşil Sol Parti Bursa: Su yaşamdır, şişelenemez!

Yeşil Sol Parti Bursa: Su yaşamdır, şişelenemez!

Yeşil Sol Parti Bursa İl örgütü, Bursa Büyükşehir Belediyesinin su şişeleme tesisi kurmasına  ilişkin haberler konusunda bir açıklama yaptı.

2017.08.17 11:48 - Son Güncellenme: 2017.08.17 11:53 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yeşil Sol Parti Bursa: Su yaşamdır, şişelenemez!
03:19 Bursa'da suların bulanık ve kokuyor olması vatandaşları tedirgin etti!

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da suların bulanık ve kokuyor olması vatandaşları tedirgin etti!

Yeşil Sol Parti Bursa İl örgütü, Bursa Büyükşehir Belediyesinin su şişeleme tesisi kurmasına  ilişkin haberler konusunda bir açıklama yaptı.

İl örgütü adına eş sözcüler F. Özen Çerençe ve A. Serdar Esen tarafından yapılan açıklamada BUSKİ'nin su fiyatları ve çeşme suyunun kalitesi de eleştirilerek "Bursa halkına sormadan, halkın görüşü alınmadan böyle bir tesisin yapılmasını kabul etmiyoruz" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle;

Bir zamanlar "Su şehri" olarak bilinen Bursa bugünlerde çeşme suyunun en pahalı satıldığı iller arasında yer alıyor. Geçen yıl Ekim ayında 2,80 tl/ton olan 1. kademe su fiyatı Haziran ayı itibarıyla 3,07 tl/ton'u buldu. Belki çoğumuz farkında değiliz ama her ay su fiyatımız artmaya devam ediyor. Öte yandan su faturamızda yer alan önemli kalemlerden biri olan "katı atık bedeli" de Temmuz ayında 7,93 tl'den 10,37 tl'ye çıkartıldı. Bu durumda Haziran ayında 6,14 tl'lik su kullanan bir yurttaşın ödemesi gereken fatura 22,50 tl'ye ulaşıyor. Faturada yapılan yuvarlamalar ile de binlerce lira fazladan BUSKİ kasasına akıyor.

BUSKİ'nin su fiyatı yanında su kalitesine ilişkin şikayetler de artmakta. Bazı  semtlerde, özellikle de Osmangazi ilçemizdeki pek çok mahallede suların bulanık ve pis kokulu olduğu yönünde şikayetler alınıyor. Bursa halkı Büyükşehir Belediyesi'nin yıllar önce dile getirdiği "Bursa'da su çeşmeden içilir" sözüne güvenerek suyu çeşmeden içmeye devam ediyor ama salgın hastalık tehlikesi de kafalarda soru işareti yaratıyor.

Bursa ve Uludağ'ın kaynak suları, çevreci ve duyarlı kesimlerin tüm karşı çıkmalarına rağmen, yıllardır özel sektöre pazarlandı. Onlarca firma sularımızı şişeleyerek satıyor. Su kaynaklarımız giderek azalmaya, kurumaya yüz tuttu. Bu yetmezmiş gibi şimdi de Bursa Büyükşehir Belediyesi sularımız üzerinden rant yaratma peşinde. Kestel'in Gözede bölgesinde kurulan 19 bin metrekarelik su şişeleme tesisinde montaj çalışmaları yapılıyor. Eylül ayında faaliyete geçmesi beklenen tesiste başlangıç olarak günde 80 tır üretim planlanmakta.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe basına verdiği demeçte "Uludağ'ın suyundan Bursa Belediyesinin daha fazla kazanması için bu tesisi kurduk" diyor. Bursa halkı susuz iken, pahalı ve kalitesiz su tüketmek zorunda iken halka hizmet etmekle yükümlü Bursa Belediyesi bizim suyumuzdan rant elde etme peşinde. Bursa halkına sormadan, halkın görüşü alınmadan böyle bir tesis yapılmasını kabul etmiyoruz.

Yeşil Sol Parti olarak suyla ilgili kararların toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile, doğanın ve gelecek kuşakların haklarını gözeterek alınmasını talep ediyoruz. Suyun ticarileştirilmesi değil, halkın serbestçe erişimine açılması en temel haklarımız arasındadır. Suyumuzun, geleceğimizin satılmasına Hayır diyoruz!

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2017.08.17 11:48 - Son Güncellenme: 2017.08.17 11:53 - HABER MERKEZİ
A