Yemen zirvesinde anlaşmaya varıldı

Yemen zirvesinde anlaşmaya varıldı

BM'nin gözetiminde İsveç'te bir araya gelen iç savaşın tarafları, mahkumların, tutukluların, kayıp kişilerin, zorla gözaltına alınanların ve ev hapsinde tutulanların takasıyla ilgili anlaşmaya vardı.

2018.12.06 17:34 - Son Güncellenme: 2018.12.06 17:35 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Yemen zirvesinde anlaşmaya varıldı

Yemen'deki iç savaşı sonlandırmak amacıyla Birleşmiş  Milletler (BM) öncülüğündeki istişare toplantıları, İsveç'in başkenti Stockholm'e  77 kilometre uzaklıkta bulunan Rimbo kasabasındaki Johannesberg Sarayı'nda  başladı. 

Toplantıları başlatan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström,  görüşmelere katılan Yemen meşru hükümeti ve Husilere uzlaşma çağrısında bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, konuşmasında, istişarelerde  gelecek günlerin dönüm noktası olacağına işaret etti.

Griffiths, tarafların güven artırıcı adımların ilk aşaması olarak  mahkum değiş tokuşunda anlaşmaya vardığını duyurarak "Mahkumların, tutukluların,  kayıp kişilerin, zorla gözaltına alınanların ve ev hapsinde tutulanların  takasıyla ilgili anlaşmanın imzalandığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum."  dedi.

Johannesberg Sarayı'ndaki Yemen konulu istişare toplantılarının  yaklaşık 10 gün sürmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, meşru hükümetin ve Husilerin ilk etapta  doğrudan görüşmesi öngörülmüyor. Özel Temsilci Martin Griffiths'in taraflar  arasında mekik diplomasisi yürüteceği belirtiliyor.

Yemen'de diyalog çabaları

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, 2015'te İsviçre'nin  Biel ve Cenevre kentleri ile 2016'da Kuveyt'te yapılan 3. turun ardından 2 yıl  önce sekteye uğramıştı.

2 yıl aradan sonra 6 Eylül'de Cenevre'de yapılması planlanan Yemen  konulu istişare toplantıları, Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle  başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler  ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül  2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken,  Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana  Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.12.06 17:34 - Son Güncellenme: 2018.12.06 17:35 - HABER MERKEZİ
A