Yemen hükümeti BM'yi suçladı!

Yemen hükümeti BM'yi suçladı!

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths ile BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock'un dün yaptıkları ortak açıklamaya tepki gösterdi.

2019.02.12 13:10 - Son Güncellenme: 2019.02.12 13:10 - Dünya
A
Yemen hükümeti BM'yi suçladı!

Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) ile özel temsilcisi Martin Griffiths'e, Hudeyde'de İsveç anlaşması konusunda "ciddiyetsizlik" suçlaması yöneltti.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, resmi Twitter hesabından paylaştığı iletilerle, BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths ile BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock'un dün yaptıkları ortak açıklamaya tepki gösterdi.

"ORTADA TARAF TUTMA VAR"

"Husilerin buğday silolarına giden yolların yeniden açılması için sarf ettiği çabalardan" övgüyle söz eden söz konusu açıklamanın, Lowcock'un daha önce "Husileri, buğday depolarına erişimi ve gıda tedariki için güvenli hatların açılmasını engellemekle suçladığı" açıklamalarla çeliştiğini belirten İryani şu ifadeleri kullandı:

"Ortada sessiz kalınmaması gereken bir taraf tutma var. Sahaya dönüp baktığımızda bunun haklı bir gerekçesini göremiyoruz. Çünkü Husi milisler iki aydır Hudeyde'de İsveç anlaşmasının uygulanmasını engelliyor. BM'den dün yapılan o açıklama ayrıca Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin anlaşmanın uygulanması için sarf ettiği çabaları görmezden geliyor. Bu gerçekten esef verici."

Griffiths ile Lowcock'a Hudeyde'de anlaşmanın uygulanması konusunda Husilere karşı kesin bir tavır takınmada "ciddiyetsizlik" suçlaması yönelten İryani, bu "manipülasyona" Yemen hükümetinin uzun süre tahammül edemeyeceğini belirtti. 

Söz konusu açıklamanın ayrıca özel temsilci Griffiths'in "Husilerin şantaj ve baskılarına boyun eğdiğini" gözler önüne serdiğini ileri süren İryani, Griffiths ile Hudeyde'deki uluslararası denetleyicilerin, anlaşmanın uygulanmasını engelleyen tarafı belirlemeleri gerektiğini kaydetti.

LOWCOCK DÜN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, dün Husilerin kontrolündeki buğday silolarına ilişkin ortak yazılı açıklama yapmıştı.

BM'nin 5 aydır erişim sağlayamadığı Hudeyde'deki buğday silolarına güvenli, serbest ve sürdürülebilir erişim izni verilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, "Ensarullah'ın (Husiler) Hudeyde Anlaşması'nın uygulanması konusundaki taahhütlerinin teyidini kabul ediyoruz. Silolara giden yolların yeniden açılması için daha önceki zor ve tehlikeli koşullar altındaki gösterdikleri çabalarını takdir ediyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

Yemenli taraflar, BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen istişare toplantılarında esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'le ilgili anlaşma imzalamıştı. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.02.12 13:10 - Son Güncellenme: 2019.02.12 13:10 - Gülcan Tekin
A